• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
00000301 medium
  • septembrie 24, 2014

Voluntariatul in lumina reflectoarelor

La initiativa Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, ieri 23 septembrie 2014, pe scena Teatrului Mignon din Bucuresti, a avut loc premiera spectacolului de teatru “Occupy Future”.

“Occupy Future” este un debate performance pe tema voluntariatului, pus in scena de o echipa de actori profesionisti care a provocat publicul la discutii cu privire la provocarile si stereotipurile cu care se confrunta persoanele implicate in activitati de voluntariat. Astfel tema spectacolului se incadreaza in sfera campaniei – No Hate Speech Movement – initiata de Consiliul Europei.

Piesa a fost impartita in 5 scene, in care au fost prezentate 5 tipologii de voluntari: un voluntar strain, o pensionara, un adolescent anarhist, o ONG-ista de meserie si un corporatist dornic de succes, prezentati in ipostaze foarte diferite in cadrul activitatii lor de voluntariat, confruntându-se cu dificultati si fiind pusi in diverse situatii care mai de care mai provocatoare.

Piesa a scos in lumina perceptia generala asupra activitatilor de voluntariat si a provocat persoanele din public la o discutie privind nevoia de promovare corecta a imaginii voluntarului in comunitate, in vederea recunoasterii meritelor voluntarilor, dar si a promovarii voluntaritatului ca o oportunitate de dezvoltare personala.

“Discriminarea, atacurile verbale, discursul instigator la ura se pot produce oriunde, asupra oricui, chiar si asupra acelora care vin in intampinarea nevoilor celorlalti adica asupra voluntarilor. Este important sa constientizam acest lucru, sa il semnalam si sa il prevenim aratând importanta muncii celor care ofera timp si resurse pentru a se implica in activitati de voluntariat. Mai mult cred ca este momentul nu doar pentru a intelege voluntariatul ci, mai mult, pentru a-l recunoaste si valoriza.“ (Nicoleta Chis-Racolta – director executiv Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca)

“Promovarea imaginii pozitive a voluntariatului presupune doua dimensiuni simultane: una foarte personala a celui care desfasoara activitati de voluntariat, care se adreseaza direct beneficiarilor activitatilor si una generala, ce vizeaza modificarea perceptiei la nivel sistemic prin interventii ce tin de cadrul de desfasurare a activitatii de voluntariat.” (Anca Nastase – Federatia Volum)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca va organiza in urmatoarea perioada spectacolul Occupy Future in Sibiu si Cluj-Napoca.

Din echipa de actori au facut parte Cristina Draghici, Sorina Stefanescu, Vlad Udrescu, Ionut Oprea si George Albert Costea, iar regia a fost realizata de Catinca Draganescu.

Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se deruleaza din luna aprilie 2014 pana in luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în Romania, cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia.

Pentru infomații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org

EEA%20Grants logo%20fondong%20format%20png sigla%20cvcn%20transparenta%20 %20Copy%20 %20Copy sigla%20noua%20PV iogt

tineret2

Save