• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
 • 0264 431 411
20180907 DSC 0033
 • septembrie 5, 2019

EVS Seeds: Rezultatele activității din perioada februarie 2018 – 31 august 2019

În 31 august 2019 s-a încheiat primul flux de voluntari al proiectului EVS strategic pe care îl coordonăm în perioada februarie 2018 – august 2020.

Suntem cam la mijlocul acestui parcurs în care gestionăm 2 procese în paralel:

 • Dezvoltarea personală și profesională a voluntarilor internaționali; și
 • Formarea competențelor de coordonare a voluntarilor internaționali pentru 8 parteneri asociați (organizații și instituții publice clujene).

Astăzi ne întoarcem cu gândul în trecut, pornind de la motivul pentru care am ales demararea acestui proiect. CVCN este de 10 ani activ implicat în gestionarea voluntarilor internaționali. Această activitate a contribuit la consolidarea unei expertize, pe care, în calitate de centru local de voluntariat, ne dorim să o insuflăm și altor organizații și instituții publice clujene. Beneficiile voluntariatului internațional sunt observate în 2 direcții: atât asupra voluntarului – care are oportunitatea de a se dezvolta într-un mediu nou și intercultural, cât și asupra organizației gazdă – care se bucură de activități creative, pregătite de tinerii voluntari.

Proiectul EVS Seeds reprezintă, de fapt, un model de empowerment, responsabilizare și încurajare a organizațiilor și instituțiilor publice în sensul găzduirii de voluntari internaționali. Practic, partenerii asociați învață să gestioneze voluntari internaționali, fiind sprijiniți de CVCN, iar voluntarii își dezvoltă competențe de viață, fiind la rândul lor susținuți de CVCN.

Acest model a fost aplicat în cadrul primului flux de voluntari cu participarea a 8 parteneri asociați:

 • Organizația Creștină „Something New”
 • Fundația „Prison Fellowship Romania”
 • Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie – Centrul de zi „EveryChild”
 • Direcția de Asistență Socială și Medicală – Centrul de zi „Țara Minunilor”
 • Fundația „World Vision Romania” – biroul Cluj
 • Asociația DOWN „Centrul Educațional Raluca”
 • Fundația „Transylvania College”
 • Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Fiecare partener asociat a desemnat 1-2 coordonatori de voluntari, implicat direct în activitatea voluntarilor. Acești coordonatori au beneficiat de o serie de activități de suport din partea CVCN, menite să le sprijine dezvoltarea competențelor de manageri de voluntari:

 • În 21 iunie 2018, 22 de coordonatori și reprezentanți ai partenerilor asociați au participat la un workshop, cu scopul de a se familiariza cu particularitățile Serviciului European de Voluntariat și a proiectului EVS Seeds.
 • În 25-28 septembrie 2018, 11 coordonatori de voluntari au participat la un traning “Pregătire pentru derularea SEV” rezidențial si susținut de către staff-ul CVCN. Cursul s-a axat pe explorarea celor 9 pași din managementul voluntarilor: pregătirea, recrutarea, selecția, orientarea și instruirea, supervizarea, monitorizarea, motivarea, recunoașterea meritelor și evaluarea, cu scopul de a dobândi competențe necesare gestionării voluntarilor internaționali.
 • În perioada februarie-martie 2019, cei 8 parteneri asociați au beneficiat de sesiuni de consultanță individualizată, oferite de CVCN. În cadrul acestora, au fost clarificate eventualele nelămuriri și abordate particularitățile specifice fiecarei organizații pentru adaptarea acestora la specificul proiectelor de voluntariat internațional.
 • În 14 iunie 2019, cei 8 parteneri asociați și-au dat întâlnire la sediul CVCN pentru a evalua prima parte a proiectului, respectiv pentru a clarifica roluri viitoare în fluxul al doilea de voluntari, septembrie 2019 – iunie 2020.

În același timp, voluntarii internaționali au fost implicați în activități pe durata septembrie 2018 – august 2019. Aceștia au provenit din următoarele 8 țări, grupul fiind unul foarte divers: Franța (Nathan Tourneur), Danemarca (Mirella Sorensen), Germania (Leonard Sugg), Slovacia (Juraj Petrik), Polonia (Karla Marszalik), Lituania (Mikolas Cibas), Letonia (Ilzite Kaminska), Turcia (Yekta Sadi Akikol). În urma unor schimbări în echipa de voluntari, s-au alăturat și alte voluntare din Letonia (Signe Andriksone) și Ungaria (Kinga Perenyi).

În perechi de câte 2, voluntarii au activat în câte 2 organizații, dezvoltându-și competențe specifice caracterului muncii lor, în cadrul următoarelor programe:

 • „Seeds of Kindness” a presupus derularea de activități de educație non-formală pentru copii și tineri vulnerabili din punct de vedere socio-economic, în cadrul organizației Something New și Centrul de zi Țara Minunilor, și activități reacreative pentru copii cu deficiențe fizice, Direcția de Asistență Socială și Medicală.
 • „Seeds of Boldness” a fost axat pe activități în Primăria Muncipiului Cluj-Napoca, în Biroul de Turism și Serviciul Centrul de Informații pentru Cetățeni și Registratură, precum și în Prison Fellowship Romania, unde voluntarii au organizat activități de educație non-formală pentru copiii și tinerii expuși infractionalității.
 • „Seeds of Vitality” a avut în vedere activități recreative și lucru manual cu tineri diagnosticați cu sindromul Down la „Centrul Educațional Raluca”, respectiv asistarea profesorilor și pregătirii de lecții în Transylvania College.
 • „Seeds of Empathy” a presupus susținerea și oferirea accesului la ore de limba engleză pentru copii și tineri cu oportunități reduse, în cadrul World Vision Romania și Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie – Centrul de zi „EveryChild”

Pe lângă aceste activități săptămânale, voluntarii au participat și organizat activități pentru comunitate:

 • În 12 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Învățării Nonformale, au organizat „Pentatlonul Educației Non-formale”. Acesta a fost un eveniment complex, cu 5 ateliere gratuite (jocuri și fapte bune în aer liber, lecții de skating, chestionar despre voluntariat, boardgames, treasure hunt) pregătite de ei și derulate pentru comunitate în diverse părți ale orașului.
 • În perioada 13-19 mai, în Săptămâna Națională a Voluntariatului – ediția 18, fiecare voluntar a organizat un atelier sau eveniment public prin care au pomovat diverse valori strâns legate de voluntariat. De exemplu: Târg de ONG-uri, biblioteca vie, grădină comunitară, acțiune de igienizare în Parcul Est, activitate de socializare cu seniorii unui centru de zi etc.
 • În 30 iunie – 7 iulie 2019, voluntarii au inițiat un proiect de promovare a Serviciului European de Voluntariat, prin care au vizitat organizații gazdă din România, le-au intervievat, iar mai apoi au creat un video despre ce presupune voluntariatul internațional prin acest program. Aici este link-ul către video: https://evsseeds.wordpress.com/2019/07/27/our-evs-video/

De asemenea, voluntarii internaționali au beneficiat de formare și de susținere a procesului învățării din partea CVCN:

 • În 5-7 septembrie 2018, a avut loc un team builidng rezidențial la Măguri-Răcătău pentru întreaga echipă de voluntari.
 • Tot în luna septembrie au beneficiat de training pe metode de educație non-formală, facilitare grafică și teatru de improvizație, cu scopul de a se echipa cu abilități, cunoștințe și atitudini necesare muncii lor în stagiul de 12 luni de voluntariat.
 • Spre finalul stagiului, în perioada 19-21 iunie, voluntarii au participat la tabăra de reflecție organizată cu scopul de a crea spațiul de reflecție asupra experienței și învățării obținute.

În toată această perioadă, voluntarii noștri au realizat un număr de  9.975,5 ore de voluntariat pentru comunitatea clujeană.

Asta a fost în linii mici și mari, din perspectiva noastră, coordonatori ai proiectului EVS Seeds și inițiatori ai acestui model. Recomandăm să aflați și experiența voluntarilor prin blogul creat și întreținut de ei de-a lungul celor 12 luni de voluntariat: https://evsseeds.wordpress.com/.