• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 30
  • aprilie 8, 2022

Julieta Kallo

Julieta Kallo website 1

Julieta Kallo (63 de ani) s-a născut în Reteag, județul Bistrița Năsăud, într-o familie cu cinci copii – două fete și trei băieți. În familia ei, toți copiii au făcut școală, pentru că părinții au vrut să aibă un start mai bun, în viață, decât al lor: „Tare mult și-au dorit ca copiii lor să aibă o pregătire. Pentru că ei nu au putut să facă școală, din cauza războiului”. 

După ce a absolvit Liceul Agro-Industrial din Beclean, Julieta s-a și angajat ca tehnician agricol în satul natal. După ce s-a căsătorit, s-a mutat la București, unde a stat șapte ani și a lucrat ca tehnician la CAP Dudești. A făcut doi copii, însă lucrurile n-au funcționat, așa că s-a întors acasă, la Reteag. 

La Bonțida s-a mutat imediat după Revoluție, când l-a cunoscut pe actualul soț, Ignat Kallo. O perioadă a fost casnică și a avut grijă de fetița pe care a născut-o la scurt timp după mutare, dar în 2013 soțul ei, care participa la întrunirile comunității cu administrația locală,  i-a vorbit despre o oportunitate unică: să devină mediator școlar pentru copiii din comunitatea de romi din Bonțida. Avea un avantaj cu care o singură persoană din comunitate se mai putea lăuda: era absolventă de liceu. S-a înscris, a dat examen de ocupare a postului asta a făcut din 2013 până în 2021, când a ieșit la pensie. ”Am răspuns de peste 200 de copii, în toți anii ăștia de mediator școlar. Cea mai mare satisfacție a mea este să aud că unii dintre ei au ajuns la facultate”, spune ea. După ce a ieșit la pensie, Julieta s-a oferit să facă ore cu copii din comunitate, la ea acasă. Încă așteaptă doritori.