Ionel Macingo (55 de ani) este din comuna Căianu, dar s-a mutat la Bonțida înainte de 1989: aici s-a căsătorit, aici și-a găsit serviciu. Soția lui lucra ca frizeriță, el – ca mecanic de utilaje: absolvise Liceul Agricol de Cluj și aici a găsit un post de șofer pe tractor, la CAP. După Revoluție, CAP-urile s-au desființat, dar Ionel a continuat să muncească timp de patru ani în agricultură, la un complex de creștere a porcilor. Însă și această întreprindere s-a închis, așa că într-un final s-a angajat la Drumuri județene, tot ca mecanic. Acesta este, crede el, cel mai important avantaj pe care l-a avut pentru că a făcut școală: indiferent de context, a avut posibilitatea să-și găsească un serviciu „la orice oră”.
„În localitatea în care am crescut, nu se prea cunoștea diferența între români și romi – am știut că trebuia să terminăm o școală – să muncim”, spune el. S-a născut într-o familie de muzicanți, destul de numeroasă – „patru feciori și trei fete”. Și el a cântat pe la nunți, dar acum nu mai cântă decât la biserică.
Din dorința de a-și ajuta comunitatea s-a înscris în Partida Romilor și a fost președinte de filială, între 2013 și 2017. Acum este prim-vice președinte și continuă să militeze pentru proiecte care să îmbunătățească viața oamenilor din comunitate. Cum ar fi „A doua șansă”, un program prin care adulții să-și completeze educația și să obțină o calificare, o meserie, lucru care le-ar da automat acces la alt gen de locuri de muncă și la alt tip de venit. „Dincolo, salariul poate fi și cu 400 de euro mai mare, dacă ai școală”, motivează el.