• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
poster SNV 2015 3
  • mai 4, 2015

Saptamana Nationala a Voluntariatului la Cluj-Napoca editia a XIV-a (11-17 mai 2015)

Prinde gustul voluntariatului!

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca anunta cea de-a paisprezecea editie a
SAPTAMANII NATIONALE A VOLUNTARIATULUI LA CLUJ-NAPOCA
SNV se va desfasura in perioada 11-17 mai 2015

SNV este un eveniment national anual, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si cat mai multi voluntari care sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor lor si la recunoasterea meritelor voluntarilor.

Programul SNV 2015 la Cluj Napoca este urmatorul:

Luni, 11 mai 2015 – 17:00-19:00 (La Cizmarie)
“Language Cafe” este un eveniment ce urmareste promovarea diversitatii culturale prin interactiunea cu sase limbi straine (letona, italiana, spaniola, daneza, germana, rusa) ce vor fi prezentate intr-o maniera non-formala. Saluturi, conversatii pe teme stabilite, cantece etc. – toate acestea vor fi prezentate participantilor in cadrul atelierului, de catre voluntari internationali.

Marti, 12 mai 2015 – 10:00-18:00 (parcul Aurel Vlaicu)
“Green & Clean” este o actiune de igienizare si toaletare a parcului Aurel Vlaicu (Zona Expo Transilvania).
Activitatile principale urmarite sunt curatarea zonei, repararea si reconditionarea gardului, iar pentru prevenirea acumularii de deseuri in viitor, vor fi realizate si instalate semne de avertizare si sensibilizare cu privire la importanta mentinerii spatiului curat. Acestea vor fi pozitionate la toate intrarile in parc.

Miercuri, 13 mai 2015 – 15:00-19:00 (Piata Muzeului)
“Biblioteca vie” este o activitate ce isi propune sa atraga atentia asupra acceptarii diversitatii umane pentru ca diferentele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse ci din contra aceste diferente duc la etichetare, crearea sau intarirea prejudecatilor, care in cele din urma duc la discriminare, suspiciune si excludere. De aceea credem ca valorificarea diferentelor dintre oameni poate sa aduca o schimbare pozitiva in randul acestora. Biblioteca vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita – cititorii vin si imprumuta “carti” pentru o perioada limitata de timp (30 minute). Dupa ce citesc “cartile”, le returneaza in biblioteca, si daca vor, pot sa mai imprumute o “carte”. Exista insa doua aspecte importante: CARTILE sunt FIINTE UMANE si intra intr-un dialog personal cu cititorul.

Joi, 14 mai 2015 – 14:00-16:30
„O masa calda”, evenimentul reprezinta o actiune de gatit pentru persoane cu dificultati economice din Clui-Napoca si se va realiza in colaborare cu cei de la “O masa calda”, care gatesc saptamanal-joia la Cantina Primariei si la Centrul de Ajutor Social Cluj-Napoca. Pentru Saptamana Nationala a Voluntariatului, voluntarii locali si internationali se vor ocupa de gasirea unei retete, cumpararea produselor si gatitul efectiv pentru minim 150 de beneficiari ai initiativei.

Vineri, 15 mai 2015 – 15:00-19:00 (Parcul Central)
“Share&Trade Bazaar” , evenimentul vizeaza crearea unui spatiu deschis si interactiv in Parcul Central din Cluj-Napoca, in care vizitatorii sa aiba ocazia sa schimbe lucruri si cunostinte si in acest fel sa interactioneze cu alte persoane din comunitate. Se vor organiza spatii in care persoane care au diverse abilitati le vor impartasi trecatorilor. Impreuna cu voluntarii CVCN, la eveniment vor participa si voluntarii Fundatiei Estuar care vor pregati pentru targ obiecte hand made, confectionate cu beneficiarii organizatiei.

Sambata, 16 mai 2015 – 15:00-19:00 (La Cizmarie)
“On the Other Side of Prejudice” e un set de evenimente de sensibilizare a publicului cu privire la problematica discriminarii fata de diferite grupuri sociale. Evenimentele includ un atelier de creatie artistica si de realizare de texte legate de problematica discriminarii, precum si o seara de discutii si prezentari pe aceasta tema.

Duminica, 17 mai 2015 – 10:00-13:00 (Parcul Central)
“Around the World in One Day” – Vanatoare de comori (treasure hunt) cu tematica interculturala
Evenimentul este o vanatoare de comori pentru copii care se va desfasura in Parcul Central din Cluj-Napoca. Prin jocuri si activitati recreative, copiii vor invata lucruri noi despre diferite tari din lume.

Duminica, 17 mai 2015 – 19:00-22:00
“Petrecerea voluntarilor”,  o actiune de recunoastere a meritelor voluntarilor la care vor fi invitati voluntarii activi in SNV 2015, locatia fiind anuntata prin intermediul invitatiilor.

Saptamana Nationala a Voluntariatului este organizata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectelor “Year of the Youth Invasion” si “EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL”, proiecte finantate de Comisia Europeana prin programele Tineret in Actiune si Erasmus +, gestionate in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la 0746786881, 0264 431 411 sau pe adresa de email programecvcn@voluntariat.ro, persoana de contact Ioana Bere.