Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat proiectul “Talk with me” care a presupus derularea unui program de voluntariat al carui scop a fost invatarea limbii romane de catre refugiati/imigranti. In plus, CVCN a conceput publicatii care pot fi folosite si de catre alte organizatii care lucreaza la proiecte similare.
In cadrul proiectului „Talk with me” am dorit sa cream un cadru usor de multiplicat care sa permita cat mai multor organizatii sa implementeze programe de facilitare a integrarii refugiatilor in comunitatile gazda. Din experienta noastra, una dintre cele mai importante nevoi ale refugiatilor, dupa ce se stabilesc in Europa, este cea de a vorbi limba locala. Acest lucru le ofera sansa de a studia, munci si pur si simplu de a-si trai vietile acolo. Dar acesta este doar un pas mic spre a deveni o parte din comunitate.
Asadar, ne-am dorit sa cream un context unde oameni cu diferite experiente de viata, localnici si refugiati, sa se poata intalni si stabili relatii unii cu altii. Am conceput un curs neconventional de limba care are scopul de a-i face pe tineri sa se conecteze cu adevarat, sa-si impartaseasca experientele si sa exploreze cultura celuilalt, facilitand un mediu confortabil pentru acest scop.
Avand acest lucru in vedere, am implementat, in toate cele 3 tari participante, un program de voluntariat cu o durata de 10 saptamani, care presupune 10 intalniri, in care tineri localnici au ocazia de a participa ca mentori de limba pentru refugiatii de o varsta cu ei. Fiecare voluntar a fost alocat unui refugiat, ei intalnindu-se pe perechi si discutand diferite subiecte in fiecare saptamana pentru aproximativ o ora. Atat voluntarii cat si refugiatii beneficiaza de traininguri inainte de inceputul programului in care sunt pregatiti, pe de o parte pentru munca pe care trebuie sa o faca impreuna, iar, pe de alta parte, pentru invatarea interculturala. Am folosit conversatia si invatatul/predatul unei limbi straine ca o unealta pentru a construi un pod intre culturi. In timpul acestui proces, rolurile de student/profesor sunt intersanjabile, iar amosfera scolara a fost inlocuita de una mai informala, care favorizeaza increderea si, de ce nu, prietenia.
Impreuna, cele 3 organizatii partenere din acest proiect, Gemeinsam leben und lernen in Europa e.V., Passau, Germany, Fundatia Tulip, Sofia, Bulgaria si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, Romania, au realizat o serie de materiale care sa sustina organizatiile pe care le gasiti pe site-ul nostru www.centruldevoluntariat.ro la sectiunea publicatii.
Proiectul ,,Talk with me” a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Actiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice.