Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a finalizat cu succes proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z”, concretizat prin dezvoltarea capacitatii organizationale in munca cu voluntarii a 16 importante ONG-uri din Romania.
Pe perioada celor 12 luni de proiect, cele 16 organizatii au beneficiat de un curs de formare de 4 zile in domeniul “Managementul voluntarilor” precum si de sase luni de consultanta indivitualizata pentru consolidarea competentelor necesare gestionarii cu succes a programelor de voluntariat si a voluntarilor.
Nu in ultimul rand, au fost organizate inalniri fata in fata pentru dezvoltarea sistemelor de management a voluntarilor in fiecare organizatie si job shadowing pentru coordonatorii de voluntari in cadrul a trei organizatii. S-a urmarit in acest fel testarea directa a modelor de buna practica in sector.
Pentru a transpune in practica toate cunostintele dobandite pe perioada proiectului, cele 16 organizatii coordonate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca au realizat in luna februarie 2015 Campania Nationala “No Hate Speech de la A la Z”.
Pe perioada celor 21 de zile de campanie, 189 de voluntari coordonati de cele 16 organizatii beneficiare au dedicat 1934 de ore de voluntariat pentru a realiza 16 evenimente publice de constientizare a publicului cu privire la efectele pe care le are discursul instigator la ura. Cele 16 evenimene nationale s-au inscris in Campania No Hate Speech Movement initiata de Consiliul Europei iar rezultatele au fost prezentate la intalnirea internationala “Youth bloggers for NO Hate Speech” organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in perioada 26-28 martie in Baile Tusnad.
Prin acest proiect, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a propus si o metoda inovatoare de promovare a voluntariatului, printr-o piesa de teatru prezentata publicului larg in Bucuresti, Sibiu si Cluj-Napoca. Piesa “Occupy Future”, un debate performance pe tema voluntariatului, a fost pusa in scena de o echipa de actori profesionisti, care au invitat publicul la discutii cu privire la provocarile si stereotipurile cu care se confrunta persoanele implicate in activitati de voluntariat. Bine primita de spectatori, piesa de teatru s-a jucat si in afara proiectului, la Bucuresti si Piatra Neamt.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” s-a desfasurat din luna aprilie 2014 pana in luna martie 2015 si a fost finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania cu suma de 34 942 euro.
Cele 16 ONG-uri beneficiare sunt Asociatia Bumerang, Viitor Plus – Asociatia pentru dezvoltare durabila si Asociatia Carusel din Bucuresti, Asociatia Eco-Silvic Nasaud, Asociatia pentru Copiii si Tineri 4U – Satu Mare, Asociatia pentru Dialog Cultura si Sport din Hunedoara, Asociatia Romana de Permacultura din Cluj, Asociatia Spitalului de Psihiatrie dr.Gh. Preda Sibiu, Fundatia Alpha Transilvana din Targu Mures, Fundatia Hospice Casa Sperantei din Brasov, Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare din Neamt, Centrul de Voluntariat HITI– Covasna, Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila din Dolj, ONG Mare Nostrum – Constanta, Organizatia Salvati Copiii Iasi, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania din Cluj.
Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului au fost Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia.