• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 30
  • aprilie 5, 2022

Lucia Aurora Gavrea

Campanie povesti 1 1

Când era copil, Lucia Aurora Gavrea (44 de ani) se juca tot timpul, cu sora ei, de-a magazinul. Ca toți copiii, foloseau bucățele de hârtie în loc de bani. Spre deosebire, însă, de alți copii, ea nu a renunțat la visul ei, ba chiar a lucrat zi și noapte pentru realizarea lui. Iar acum se poate lăuda că i s-a împlinit: are un bar și un magazin exact în centrul comunei Sânmihaiu Almașului, iar oamenii din sat o admiră și o respectă pentru ambiția sa. O dovadă: au votat-o să facă parte din Consiliul Local și nu a candidat pentru PArtida Romilor, ci pentru Partidul Ecologist. 

Lucia s-a născut în Bulz, județul Bihor, unde tatăl ei lucra ca miner. Însă pe când ea avea trei-patru ani, s-au mutat cu toții în județul Sălaj, la Sânmihaiu Almașului. Aici și-a găsit perechea – un băiat zis Cuza – și s-a măritat, la 16 ani. A continuat, însă, să viseze la magazinul ei – de câte ori trecea prin mijlocul satului se uita la cabana făcută din lemn unde se vindeau fructe și legume. ”Dacă spațiul ăsta ar fi al meu, aș pune o rulotă aici și aș face plăcinte”, se gândea ea. 

Magazinul pe care îl are acum la Sânmihaiu Almașului este peste drum de terenul acela. Însă până să ajungă aici, a trebuit mai întâi să petreacă cinci ani în Ungaria și pe urmă să bată timp de aproape 20 de ani toate târgurile din Transilvania, cu încălțăminte și îmbrăcăminte de vânzare. ”Ne trezeam în fiecare zi la ora 3. Când noi plecam de acasă, nu era aprinsă nicio lumină în sat – toți oamenii dormeau. Nu a fost ușor. Am muncit zi de zi, am adunat ban pe ban până am putut cumpăra barul ăsta din sat. Pe urmă am deschis magazinul”, povestește ea. 

Ce a ajutat-o să reușească în viață? „Depinde de capacitatea omului. De locul unde trăiești, de familie. Dar cel mai important este să-ți dorești”.