Manualul “Școala mai aproape de comunitate” își propune să contribuie la integrarea educaţiei interculturale în spaţiul şcolii. De ce? Pentru că educaţia interculturală nu mai este o opțiune. Ea este o necesitate
Educația interculturală reprezintă o educaţie a relaţiilor interpersonale, care implică membri ai unor culturi dferite, al cărei obiectiv este de a creşte eficienţa relaţiilor interculturale, de a mări gradul de deschidere, de toleranţă, de acceptare a celuilalt. Și cu toții știm că mai sunt mulți pași de parcurs pentru a lărgi acest spațiu al acceptării și valorizării diversității de lângă noi. Iar locul cel mai potrivit de un putem să pornim sau să continuăm educația interculturală este școala.
Știm că acesta este un proces complex care solicită competenţe şi demersuri specifice din partea școlii, a cadrelor didactice, a elevilor și familiilor lor. Ne propunem așadar, ca prin proiectul “Educație în comuități interetnice. Mobilizare autentică” și prin “Școala mai aproape de comunitate – Manual de educație interculturală” să oferim acces școlilor și profesorilor din România de a aduce o bucățică din educația interculturală mai aproape de arile curriculare,dar și de activitățile extracurriculare pe care le oferă.
Rolul cel mai important al şcolii în relație cu educația interculturală este cel de a promova și stimula dialogul. Acestea se referă în mod esenţial la pregătirea profesorilor și implicit a elevilor de a participa la dialog, prin însăşi practicarea acestuia ca metodă pedagogică, dar şi ca obiectiv de sine stătător al educaţiei. Materialul dezvoltat este construit astfel încât să ghideze pas cu pas printr-un proces bine structurat. Primul capitol ne pune în contextul necesității educației interculturale din România.
Dacă vă doriți să obțineți un exemplar gratuit, trebuie doar să completați acest formular. În cazul în care solicitați livrarea prin poștă sau curier, taxa de livrare va fi suportată de către dvs!
Proiectul“Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” este derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalău și Asociația Organizația Creștină Something New. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021