• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
ROB 7097
  • aprilie 12, 2017

Call voluntari Saptamana Nationala a Voluntariatului – SNV, editia a XVI-a, 15-21 mai 2017

Poti. Vrei. Dar faci?

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca anunta cea de-a saisprezecea editie a SAPTAMANII NATIONALE A VOLUNTARIATULUI LA CLUJ-NAPOCA. Aceasta se va desfasura in perioada 15-21 mai 2017.

SNV este un eveniment national anual, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si cat mai multi voluntari care sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor lor si la recunoasterea meritelor voluntarilor.

Cei 6 voluntari internationali gazduiti de CVCN, impreuna cu intreaga echipa CVCN au pregatit 8 evenimente de promovare a voluntariatului, care se vor desfasura in saptamana 15-21 mai 2017.

 

  • Luni, 15 mai 2017 – Doua generatii, o singura inima (10:00-13:00)

– locatie: biroul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca

– partener: Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului

Evenimentul isi propune sa implice persoanele de varsta a treia in activitati de voluntariat recreative in domeniul artistic pentru a arata ca voluntariatul nu are varsta si ca poate sa aduca un plus de calitate vietii tuturor. Pentru acest scop, 8 voluntari tineri impreuna cu 8 voluntari varstnici isi vor impartasi reciproc abilitati astfel incat fiecare grup sa invete ceva nou. Schimbul de abilitati, competente (de la tricotat, crosetat, la invatarea unor jocuri de societate) se va realiza intr-un cadru relaxat si interactiv astfel incat sa creem o punte intre cele doua generatii. Evenimentul se incheie intr-un spatiu public unde cei implicati pot impartasi la o cafea experienta traita.

 

  • Marti, 16 mai 2017 – O gradina improspatata (09:00-13:00)

– locatie: curtea Fundatiei pentru Ingrijirea Varstnicului

– partener: Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului

Alaturi de varstnicii care frecventeaza Centrul de zi al Fundatiei pentru ingrijirea varstnicului, 10 voluntari tineri si varstnici vor amenaja spatiul verde din curtea fundatiei din cartierul Manastur. Activitatile principale sunt de reconditionare prin vopsire, amenajare standuri si plantare de flori. In urma activitatii varstnicii vor putea folosi curtea la potentialul ei maxim de prospetime si frumusete.

 

  • Marti, 16 mai 2017 – Invatare autentica prin voluntariat international (19:00-20:30)

– locatie: biroul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca

Evenimentul urmareste prezentarea Serviciului European de Voluntariat (SEV), parte a programului Erasmus+ al Comisiei Europene. Ne dorim sa discutam despre SEV intr-un cadru nonformal impreuna cu cei care sunt implicati direct in acest fenomen: voluntari internationali gazduiti in Cluj, voluntari romani intorsi din stagii, mentori si coordonatori implicati in SEV. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a trimis pana acum peste 150 de tineri romani in SEV si doreste sa impartasesca din experienta dobandita. Aceasta intalnire nonformala este dedicata celor interesati de dezvoltare personala / profesionala si va crea cadrul pentru clarificarea curiozitatilor participantilor legate de oportunitatile pe care ei le-ar avea intr-o mobilitate internationala de voluntariat.

 

  • Miercuri, 17 mai 2017 – Mancare din suflet, pentru suflet (08:00-16:00)

– locatie: bucataria Masa Saracilor

– partener: Masa Saracilor

Evenimentul reprezinta o actiune de gatit pentru aproximativ 300 de persoane cu dificultati economice din zona metropolitana Cluj-Napoca si se va realiza in colaborare cu cei de la “Masa Saracilor”, care gatesc saptamanal (in fiecare sambata) in cartierul Iris. In ziua de miercuri, 17 mai, 10 voluntari vor fi implicati in actiunea de pregatire a trei feluri de mancare si livrare a mancarurilor la puncte cheie din zona Clujului pentru a fi distribuite mai departe. Evenimentul va fi precedat de adunarea de ingrediente pentru gatit (‘foodraising’) in incinta unui supermarket din oras, in functie de necesarul de produse pentru meniul stabilit.

 

  • Joi, 18 mai 2017 – River Revolution (13:30-17:30)

– locatie: malul Somesului din zona Parcul Feroviarilor

Aceasta este o actiune de igienizare si toaletare a malului Somesului in zona Parcul Feroviarilor. Activitatea principala urmarita este curatarea zonei (aria exacta va fi determinata de nivelul actual al apei Somesului) prin implicarea a 25 de elevi de clasa a VI-a din Scoala Gimnaziala Ioan Bob, alaturi de 5 voluntari adulti. Pentru prevenirea acumularii de deseuri in viitor, vor fi realizate si instalate semne de avertizare si sensibilizare cu privire la importanta mentinerii spatiului curat. Acestea vor fi pozitionate la toate intrarile in parc.

 

  • Vineri, 19 mai 2017 – Scoala capata culoare (09:00-16:00)

– locatie: curtea Scolii cu clasele I-VIII Ioan Alexandru Sinpaul

– partener: MDM Group

Aceasta este o actiune de amenajare a spatiului verde din curtea scolii generale din satul Sinpaul, judetul Cluj. Activitatile principale urmarite sunt curatarea spatiului, reconditionarea gardului prin vopsire, decorare prin plantare de flori si montarea unor echipamente partial reciclate care sa transforme gradina intr-un loc de joaca si recreere. Dupa actiune, copii din scoala vor fi implicati in jocuri si activitati interactive.

 

  • Sambata, 20 mai 2017 – Jam Session (16:00-19:00)

– locatie: Parcul Central din Cluj-Napoca, zona ‘Ciuperca’

– partener: Asociatia Down – Centrul Educaţional Raluca

Evenimentul vizeaza promovarea integrarii celor din grupuri defavorizate si constientizarea de catre publicul larg a diversitatii potentialului uman in arta muzicii. In acest scop, activitatea va crea un spatiu deschis pentru interactiune prin ritmuri si sunete intre tineri cu dizabilitati, muzicieni stradali si membrii comunitatii locale. Avand suportul a 8 voluntari implicati, trecatorii vor putea sa se implice in creare de muzica. De asemenea, vor fi puse la expozitie fotografii realizate in timpul unui workshop organizat in prealabil pentru pregatirea pentru ‘Jam Session’ a tinerilor cu dizabilitati de catre muzicienii stradali a Clujului.

 

  • Duminica, 21 mai 2017 – Petrecerea voluntarilor (de la ora 17:00)

Aceasta este o actiune de recunoastere a meritelor voluntarilor la care vor fi invitati voluntarii activi in SNV 2017, respectiv voluntarii locali si internationali ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca. Locatia este anuntata prin intermediul invitatiilor.

 

Numarul estimativ de voluntari implicati in SNV 2017: 55.

Formularul de inscriere pentru cei interesati in a se implica in partea de pregatire a evenimentelor: https://goo.gl/forms/YwA3yRM7ut28QW8t2. Termenul limita pentru completarea formularului este 23 aprilie, duminica.

Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017 este organizata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului “Ready for diversity” si “Ways to enhance active aging through volunteering – WEActiveVol”, finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, gestionat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

 

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la telefon 0743 057 879 sau 0264 431 411, pe adresa de e-mail international@centruldevoluntariat.ro, persoana de contact Mariann Kinga Arkosi.