• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 3 1
  • mai 27, 2021

Atunci când deservirea comunităților ți-e adevărata menire

Sunt Lia Valendorfean, clujeancă get beget și cetățean european susținător fervent al proiectului initulat Uniunea Europeană. Sunt mândră să fiu parte a UE și parte a comunității din Cluj, din multe motive, dar poate în primul rând pentru că mi-a oferit șansa să pot să fiu cine mi-am propus să fiu în diferite etape ale vieții: sportivă de performanță, jurnalistă, comunicator, PR, manager de proiect, antreprenoare… Dar poate cel mai mult m-am simțit conectată cu comunitatea mea în perioada în care am coordonat un centru Europe Direct (între 2008-2014) și sunt recunoscătoare să pot spune că rezultatele muncii de deservire a cetățenilor se văd și acum.

Azi sunt bucuroasă să mă reconectez cu jurnaliști sau profesori de școală, care participând la activitățile gândite de mine atunci (multe în premieră, la acea vreme, în Cluj, cum au fost în 2009 primele traininguri pe teme europene dedicate jurnaliștilor, sau Clubul Europa dedicat elevilor și profesorilor de gimnaziu), s-au “virusat” de proiectul European și au rămas aproape de chestiunile europene, unii foarte pasionați, până azi! Ziariști care au scos pagini dedicate construcției europene și sunt azi experți în asa zisul “limbaj de lemn european” pe care altădată îl respingeau pentru că nu îl puteau descifra. Profesori care, după ce au descoperit resursele pedagogice fantastice puse la dispoziție de Europa, au selectat pentru școlile lor disciplina “Instituțiile UE” pe care o predau și azi. Foști colegi, experți în dezvoltarea regională sau membri în ONG-uri care înțeleg mai bine, azi, proiectul European după ce i-am implicat în întâlniri cu experți de la Bruxelles și cu rețelele de informare europene. Foști elevi care au ajuns să studieze și să devină experți în politicile și programele europene. Nu în ultimul rând, pentru mine personal, șansa de a face parte din două grupuri de lucru pan-europene, inițiate de Directoratul General Comunicare (DG Comm) al Comisiei Europene cu scopul de a îmbunătăți relația dintre rețelele UE și relația lor cu jurnaliștii. Una peste alta, o experiență fantastică! Una la care mă reîntorc acum când știu că rolul de contributor la beneficiul public mi se potrivește cel mai bine!

Începând cu luna mai 2021 sunt managerul noului biroul local al UE, EUROPE DIRECT CLUJ. Acum, când începem o perioadă de reconstrucție după pandemia globală, comunitatea clujeană are nevoie și de EUROPE DIRECT CLUJ pentru o implicare concretă a cetățenilor în cel mai de anvergură proiect al UE: Conferința privind viitorul Europei!

La 19 aprilie 2021, cele trei instituții ale Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri – au inițiat împreună o Conferință privind viitorul Europei, care își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în elaborarea politicilor UE. Această conferință crează un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni, cu privire la chestiunile care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi. Posibilele teme ale conferinței sunt menționate în declarația comună și includ: sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Cetățenii participanți vor decide, în cele din urmă, ce subiecte se vor discuta în cadrul conferinței. Conferința va utiliza diverse foruri, inclusiv cele digitale și, în măsura în care acest lucru va fi posibil, se va desfășura și în format fizic, cu respectarea normelor privind COVID. Pe https://futureu.europa.eu/ platforma digitală multilingvă interactivă, cetățenii și părțile interesate pot să își prezinte ideile și să primească sprijin în vederea participării sau organizării de evenimente.

Instituțiile UE doresc să se asigure că un număr cât mai mare de persoane, din medii și cu opinii diverse, sunt în măsură să contribuie, pe parcursul conferinței, cu ideile lor privind viitorul Europei. Pentru mai multe informații privind implicarea fiecăruia dintre voi, vă stăm la dispoziție prin e-mail la europedirect.cluj@voluntariat.ro , sau la tel. 0755777011, 0264 431411.