• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
EVS20
  • septembrie 2, 2016

EVSification – un proiect strategic in domeniul Serviciului European de Voluntariat

În contextul celebrării a 20 de ani de când funcționează Serviciul European de Voluntariat (SEV) – parte a Programului European Erasmus+ (prin care tinerii care au între 17 și 30 de ani au oportunitatea de a derula stagii de voluntariat într-o altă țară), Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, împreună cu partenerii săi FERSO din Polonia și Centrum dobrovolnictva din Slovacia, anunță finalizarea cu succes a proiectului EVSification, proiect ce a urmărit creșterea calității proiectelor SEV.

În ultimii 20 de ani au fost implicați în stagii de voluntariat prin SEV aproximativ 100.000 de tineri din Europa și nu numai, tineri care au avut ocazia să descopere culturi noi, să-și dezvolte noi abilități și să participe activ la viața comunităților în care au fost găzduiți. Gestionarea/găzduirea acestor tineri a adus organizațiilor gazdă din Europa, pe lângă multe reușite și satisfacții și multe provocări în raport cu crearea unui cadru suficient de sigur și de stimulant în care tinerii să profite la maxim de această experiență de învățare. În acest context proiectul EVSification a urmărit să contribuie la creșterea capacității organizațiilor de a gestiona în mod profesionist voluntari internaționali.

Pornind de la experiența de găzduire a sute de voluntari SEV a celor 3 organizații partenere, am realizat instrumente utile în procesul de implementare a unui proiect SEV, de la pregătirea organizației si a voluntarilor și până la încheierea și evaluarea proiectului și voluntarilor. Astfel pe perioada celor 20 de luni de proiect (din ianuarie 2015 pana in agust 2016), au fost dezvoltate următoarele trei instrumente ușor de folosit de organizații și coordonatori implicați în găzduirea voluntarilor SEV:

– un manual de management al voluntarilor SEV, cu informații practice privind cei 9 pași ai gestionării voluntarilor SEV,
– un plan detaliat de formare profesională a coordonatorilor de voluntari SEV (design de curs),
– trei webinarii axate pe aspecte provocatoare/dificile în gestionarea voluntarilor SEV (motivarea, managementul conflictului și evaluarea acestora).

Toate aceste instrumente sunt disponibile gratuit în format electornic pe pagina de web a Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca – www.centruldevoluntariat.ro și pot fi descărcate gratuit de toți cei interesați.

Proiectul ,,EVSification” a fost co-finanțat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la tel. 0729 837 773, 0264 643 411 sau pe adresa cluj@voluntariat.ro, persoana de contact Nicoleta Chis-Racolta.

Leave A Comment