• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
00000267 medium
  • martie 11, 2014

European Volunteering Tour – o calatorie in jurul Europei pentru a-i cunoaste voluntarii internationali

Jeanne-Carmen si Léa, doua voluntare din Franta, calatoresc in jurul Europei, prin cele 28 de state ale Uniunii Europene, descoperind spiritul de solidaritate promovat in acestea. In fiecare tara ele intalnesc si intervieveaza tineri care au derulat stagii de voluntariat in afara Europei, incercand sa afle cat mai mult despre experientele si trairile lor. Intregul proces este documentat in filmulete-testimoniale editate si facute publice pe site-ul proiectului (www.europeanvolunteeringtour.org).

Victor este al treilea voluntar al proiectului. El le urmareste indeaproape pe fete si filmeaza aventura lor in trenuri, autobuse, barci si in casele gazdelor lor din comunitatea “couchsurfing”. Charlotte este persoana de suport a celor trei, in Paris, si completeaza echipa proiectului.

In cele 10 tari vizitate pana acum, Jeanne si Lea au intalnit 29 de voluntari si 20 de organizatii care implica voluntari in munca lor. Pana in aceasta etapa a calatoriei, concluzia principala e ca spiritul si cultura voluntariatului sunt diferite in fiecare tara, chiar daca exista similaritati in interiorul unei regiuni, de exemplu intre Romania si Bulgaria si istoria comuna a perioadei comuniste.

Cele doua voluntare s-au aflat in ultima saptamana in Cluj-Napoca, unde au intalnit doi voluntari ce au derulat recent activitati in India si Uganda si au discutat cu una din organizatiile locale implicate in miscarea de voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Ca si un sustinator infocat al Parisului, nu am crezut ca voi gasi vreodata un oras care sa depaseasca macar putin Prisul. Clujul mi-a deposit asteptarile; am descoperit un oras plin de viata, dinamic si atractiv.” Jeanne

Clujul este unul dintre cele mai active orase din Romania in domeniul voluntariatului si al culturii. Am considerat ca este important in turul nostru sa ajungem si aici pentru a cunoaste direct organizatiile si voluntarii din oras.” Lea

Proiectul este implementat de organizatia La Guilde cu suportul diferitilor sponsori si donatori. De exemplu, cea mai mare parte a calatoriei celor trei prin Europa se realizeaza cu trenul, compania franceza SNCF oferindu-le abonamente gratuite (InterRail passes). Calatoria celor trei a inceput in ianuarie, urmatoarele doua tari vizate dupa Romania fiind Ungaria si Croatia.