Peste 650 de copii din 13 comunitati rurale din judetul Cluj au participat la lecţiile susţinute de 6 voluntari straini veniţi la Cluj din Italia, Portugalia, Slovenia si Germania in cadrul proiectului “Our children, our future” al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN).
Copiii, care provin din familii cu situatie materiala precara, au invaţat prin joc si prin metode de educatie non-formala comportamente responsabile fata de comunitate (regulile circulaţiei rutiere, dialogul multicultural, responsabilitatea fata de comunitate, etc). Participarea activa, invatarea experientiala, atmosfera pozitiva au reprezentat nu doar un mijloc de comunicare ci si un scop in sine, astfel incat intre elevii din mediul rural si voluntari s-au dezvoltat relatii pozitive bazate pe incredere, toleranta si suport reciproc.
Alaturi de cei şase voluntari straini gazduiţi de CVCN prin intermediul Serviciului European de Voluntariat, cei mici au avut o experienţa multiculturala in adevaratul sens al cuvantului. Cultura, obiceiurile si valorile diferite nu au fost un obstacol intre participanţii la acest proiect, ci un liant care i-a ajutat pe participanţi sa descopere bucuria diversitaţii.
Voluntarii nu au organizat doar lectii de educaţie rutiera şi educatie multiculturala, ci şi activitati educative, ludice si artistice pentru cei peste 20 de copii beneficiari ai “clubului” gazduit de Asociatia Familia Regasita, partener al acestui proiect.
Bilantul final al stagiilor de voluntariat (iulie 2010 – septembrie 2011) in cateva cifre concrete arata putin din impactul muncii voluntarilor in comunitatea locala si in comunitatile din judet:
• 6 voluntari internationali si peste 20 de voluntari locali implicate in activitati educative;
• peste 1080 de zile lucrate insumand mai mult de 5600 de ore de voluntariat in beneficiul comunitatii locale;
• peste 650 de copii beneficiari directi ai activitatilor;
• 13 scoli beneficiare si 32 de cadre didactice care au putut observa aplicarea in practica a metodelor de educatie nonformala;
• 6 lectii de educatie rutiera si 6 de educatie multiculturala planificate si implementate;
• 2 evenimente publice organizate in Cluj-Napoca.
Proiectul “Our children, our future” a fost implementat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului Tineret in Actiune, gestionat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.