Primăvara aceasta pornim într-o nouă aventură care îmbină educaţia şi voluntariatul. Astfel, luna martie marchează startul unui nou proiect pentru Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, într-o abordare diferită, axată pe dezvoltare comunitară durabilă.
Proiectul “Educaţie în comunităţi interetnice. Mobilizare autentică” are ca şi scop dezvoltarea comunitară axată pe educaţie în comunităţi interetnice, în care şcoala devine factorul ce coagulează eforturile membrilor comunităţii pentru creşterea calităţii vieţii acestora. Activitatea noastră se va desfăşura preponderant în comunele Bonţida (jud. Cluj), respectiv Sânmihaiu Almaşului (jud. Sălaj), unde o mare parte a populaţiei este reprezentată de cetăteni români de etnie romă care se confruntă cu diverse probleme economice şi sociale legate de locuire, educaţie, sărăcie şi discriminare. Totodată vom colabora şi cu patru şcoli asociate, din localitățile: Aghireş, Căianu, Sârmăşag, Năpradea.
Ne vom îndrepta atenţia asupra rolului pe care şcoala îl are în cadrul comuniţătii, implicând deopotrivă profesori, şcolari şi părinţi în diferite acţiuni, pe parcusul a 18 luni de proiect. Totodată, vom încerca să înţelegem mai bine problemele şi nevoile cu care se confruntă comunităţile vizate, implicându-i în mod direct pe membrii acestora în satisfacerea lor, cultivând o atitudine proactivă, bazată pe cooperare. Ne propunem să angrenăm diferite resurse disponibile atât în comunitate cât şi în afara ei, pentru a soluţiona problemele şi nevoile ce vor fi identificate.
De asemenea, tot prin intermediul acestui proiect, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca va desfășura acţiuni concrete pentru dezvoltarea serviciului de voluntariat corporatist, implicând în diferite etape, angajaţi din companii, care să participe la acţiuni de voluntariat.
Între rezultatele așteptate se numără: materiale educaţionale pentru cadrele didactice, materiale şi instrumente care să contribuie la o mai bună înţelegere a comuniţăţii rome, campanii de conştientizare şi advocacy care să ajute la schimbarea atitudinii generale faţă de minoritatea romă şi la diminuarea actelor de discriminare de care se lovesc aceştia.
Proiectul este derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth și Asociația Organizația Creștină Something New, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org