• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 34
  • noiembrie 8, 2022

Apartenența la comunitate, întărită de implicarea civică

Proiectul “Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) a ajuns la final.

Proiectul “Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” a debutat în luna martie 2021 și a avut ca și scop dezvoltarea comunitară durabilă centrată pe educație în comunități interetnice. În această accepțiune, școala devine factorul ce coagulează eforturile membrilor comunității pentru creșterea calității vieții tuturor cetățenilor ei, dar mai ales a celor vulnerabili. Obiectivele proiectului au vizat direcții de acțiune îndreptate spre dezvoltarea capacității școlilor, stimularea mobilizării cetățenești, lupta împotriva discriminării și consolidarea capacității promotorului. Comunitățile beneficiare au fost Bonțida, din județul Cluj și Sânmihaiu Almașului din Sălaj, ambele având un procent semnificativ de populație romă și confruntându-se cu probleme legate de educație, locuire, sărăcie, discriminare etc.

Pornind de la aceste realități a comunităților rurale, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și-a început demersul prin creșterea capacității a 18 cadre didactice de a crea contexte de învățare utilizând metode nonformale, în scopul sensibilizării elevilor cu privire la aspecte care țin de interculturalitate. Asociația a organizat astfel un curs în două module, efort pe care l-a dublat cu 6 luni de întâlniri pentru consultanță educațională individualizată care să susțină procesul de învățare în rândul cadrelor didactice. Exemple de activități cu copiii din sfera interculturalității au fost incluse și într-un manual destinat cadrelor didactice din comunitățile interetnice.

Pentru a produce schimbarea la nivel comunitar, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat o serie de 10 acțiuni comunitare la care au participat peste 300 de membri ai celor două comunități beneficiare Bonțida și Sânmihaiu Almașului. În urma unui proces de consultare cu privire la nevoile acestora, au fost căutate resursele necesare pentru implementarea lor, obținute în final de la companii locale, interesate să susțină cauza organizației. De la renovarea unor spații educaționale, construirea unor săli de clasă în curtea școlii și acțiuni de igienizare, la activități de împuternicire a femeilor și un festival al educației, cele două comunități au început să capate speranța că în sfârșit dorințele lor prind viață!

Interesul organizației de a aduce comunitățile la un loc, precum și de a combate prejudecățile nu s-a oprit aici. Tot în cadrul proiectului au derulat o campanie inovativă prin care au transpus poveștile de viață a 30 de membri ai comunității rome în articole, publicate ulterior într-o broșură menită să-și inspire cititorii să-și depășească propriile stereotipuri cu privire la etnia romă.

Proiectul“Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” este derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalău și Asociația Organizația Creștină Something New. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.