• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 15
  • noiembrie 5, 2021

17 ani de schimbare prin voluntariat

Cu rezultate de impact în comunitate și pentru sectorul neguvernamental, mai trecem încă un an de activitate în portofoliul centrului. Și încă ce mai an!

Ultimul an a fost unul al schimbării și al provocărilor pentru Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Această perioadă de timp a reprezentant o schimbare de paradigmă în tipologia activităților derulate și al serviciilor prestate, fiind evidențiată astfel maturizarea organizației. Poate pentru aceia dintre voi care ne urmăresc de o mai lungă perioadă de timp activitatea, ați remarcat o abordare diferită în ceea ce facem, însă cu aceleași obiective: promovarea voluntariatului și a valorilor europene, dezvoltarea comunităților locale prin voluntariat și educație, precum și dezvoltarea sectorului neguvernamental.

Dacă ne uităm în spate la ce ne-a adus ultimul an, suntem bucuroși să constatăm că în această perioadă am debutat două noi mari proiecte, finanțate prin programul Active Citizens Fund – Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică, respectiv Coalția pentru Voluntariat. Avem șansa să colaborăm în cadrul acestora cu parteneri de încredere și cu oameni competenți și antrenați de dorința de a produce o schimbare pozitivă. Amintim astfel următoarele organizații: Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Fundația de Servicii Comunitare Bacău, JK Youth Zalău, Organizația Creștină Something New.  Tot ultimul an ne-a adus prilejul de a găzdui Europe Direct Cluj – un centru de informare al Comisiei Europene în teritoriu, un loc prin care fiecare membru al comunității este mai aproape de Uniunea Europeană și instituțiile sale. În ultimul an am avut bucuria de a ne mări echipa și de a dezvolta noi colaborări. Am avut prilejul totodată să lucrăm de-aproape cu comunități rurale, să organizăm 3 acțiuni comunitare în care am implicat 155 persoane, să colaborăm cu 3 companii care să ne sprijine activitatea, să derulăm o campanie de strângere de fonduri, să organizăm 3 cursuri și un schimb de tineret, să găzduim o întâlnire transnațională de proiect, să sprijinim voluntariatul în toate formele sale, atât la nivel local și național, cât și internațional prin programe precum Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. La aceste realizări se adaugă diferite activități și evenimente desfășurate cu scopul de a promova voluntariatul și favoriza învățarea, precum și realizarea a diferite materiale și produse intelectuale relevante în domeniul în care activăm.

Înainte de a încheia, redăm mai jos mesajele unor persoane apropiate centrului care au răspuns la întrebarea: “Ce reprezintă Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca pentru tine?”.

Pentru mine CVCN este un prieten drag, un deschizător de drumuri, o sursă de inspirație, un loc unde găsesc oameni calzi, unde am amintiri frumoase, unde văd mereu dorința de creștere și de a contribui la schimbare. Te urmăresc și te admir cum crești și mă bucur de fiecare om care ți se alătură în această călătorie minunată!” – Corina Pintea, colaborator, director executiv Pro Vobis

“Când zic CVCN, zic echipă de oameni faini, care îmbină profesionalismul cu căldura pentru oameni. În toate activitățile unde văd amprenta CVCN știu sigur că sunt activități relevante pentru sectorul de voluntariat, cu impact real asupra nevoilor din acest sector” – Andreea Istrate, partener, Fundația Serviciilor Sociale Bethany

“Un loc de referință în voluntariatul la nivel de oraș dar cunoscut de asemena și la nivel național și internațional. Mai înseamnă și Piața Muzeului, oameni cool, proiecte faine, inițiative cu sens. ”  – Stelian Grigore, colaborator, voluntar.

“Pentru mine CVCN este o sursă de inspirație din toate punctele de vedere: ambiție, muncă în echipă, determinare, voluntariat cu toate conotațiile frumoase pe care le poate avea. CVCN, cred eu, ne arată cum poți face lucrurile frumos și bine! ” –  Lavinia Gorgan, beneficiar, cadru didactic Școala Gimnazială Sânmihaiu Almașului.


Pentru mine CVCN reprezintă locul în care am avut posibilitatea cel mai mult să mă dezvolt pe plan profesional și personal. Și nu e vorba doar de locul în sine, dar și de oamenii minunați care fac parte din echipă și care dau aripi să zboare celor care îndrăznesc să se implice” – Adriana Bârsan, voluntară

“Pentru mine este locul în care am crescut și am evoluat ca persoană. Este acolo unde am învățat cum să fiu mai bună pentru mine și pentru ceilalți, să văd soluții în toate pentru toți. Acasă” – Alex Taloș, voluntară

La mulți ani, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca!