• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
00000232 medium
  • mai 16, 2013

SNV ziua 3 – Copiii invata sa ii inteleaga pe ceilalti si drepturile femeilor exprimate artistic

Saptamana Nationala a Voluntariatului, eveniment organizat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, a continuat miercuri cu doua noi evenimente: “Take care”, un atelier de dezvoltare a empatiei, si “Expressions 4 gender equality!”, eveniment care a exprimat prin arta drepturile femeilor.

Primul eveniment, “Take care”, a fost organizat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca impreuna cu Asociatia Familia Regasita. Beneficiari gazduiti de Clubul copiiilor din cadrul acestei asociatii si care provin din medii socio-economice dezavantajate au participat la jocuri educationale pe parcursul atelierului de 3 ore. Ghizi le-au fost 5 voluntari internationali ai CVCN sositi din Italia, Portugalia, Venezuela si Franta. Scopul urmarit a fost de a cladi empatia copiilor-beneficiari si a-i ajuta sa îsi dezvolte abilitati de relationare empatica, de intelegere a perspectivei si de decodificare a sentimentelor celorlalti. Copiii au putut sa identifice forme de expresie a diverselor emotii precum, fericirea, tristetea, teama, etc. prin jocuri de mima si jocuri de rol si si-au identificat starile emotionale care îi caracterizeaza, atat pe ei si pe cei din jur.

De asemenea, copiii au plantat flori în ghivece si au discutat despre lucrurile de care florile au nevoie pentru a se dezvolta si despre modul în care acestea trebuie îngrijite, ajungand la concluzia ca exista multe similaritati între modul în care trebuie sa ai grija de cei din jur, oameni, plante sau animale.

La finalul atelierului, copiii au fost vizitati de o mama si copilul mic al acesteia cu care au interactionat prin joc si fata de care si-au putut manifesta afectivitatea.

Cafeneaua Sisters (str. Universitatii nr. 2) a gazduit al doilea eveniment al zilei, axat pe promovarea drepturilor femeilor: Expressions 4 gender equality! Cei 45 de participanti au avut ocazia sa exploreze tematica evenimentului – egalitatea de gen si drepturile femeii – într-un mod creativ, prin momente de muzica asigurate de studentii Academiei de Muzica Gheorghe Dima si de catre elevii Scolii de muzica Augustin Bena din Cluj, poezie, teatru si fotografie (prin intermediul sesiunii foto Dear World, facilitata de MzGrasp Cluj).

Seara a fost deschisa de Conf. univ. dr. Alina Rusu, Prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei (Universitatea Babes-Bolyai) care a abordat problematica gender, înteleasa mai ales din perspectiva egalitatii în exprimarea emotiilor.

Compania de teatru Create Act.Enjoy si Asociatia Crestem Idei si-au prezentat proiectele initiate în comunitate si modul în care egalitatea de gen este reflectata în acestea: a fost prezentasta o piesa de teatru, respectiv platforma de crowdfunding “crestemidei.ro”.

Saptamana Nationala a Voluntariatului continua la Cluj cu evenimentul “Playing for change” (16 mai 2013) –un campionat de fotbal organizat de voluntarii internationali ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca si care va fi precedat de o actiune concreta de voluntariat în zona La terenuri din Manastur (igienizarea zonei, marcarea terenurilor de sport, etc).

Saptamana Nationala a Voluntariatului este un eveniment sustinut de Uniunea Europeana – Programul Tineret în Actiune prin proiectele “TOY – Think of you!”, “You(th) redefine culture” si ”The rhythm of volunteering” precum si din veniturile Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca rezultate din Campania 2% în 2012.