Peste 80 de elevi de clase primare din Floresti, Tureni si Sinpaul si-au testat abilitatile de foto jurnalisti intr-un demers initiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, menit sa-i stimuleze pe copii sa-si analizeze critic propriile comunitati, si sa transmita adultilor aspectele pe care ei le percep ca fiind pozitive si respectiv de imbunatatit, in fiecare dintre comunitatile lor.
In perioada 15 martie – 15 aprilie, peste 80 de elevi (romani, romi si maghiari) din cele 3 comunitati multietnice au fost implicati intr-un proces educational alternativ, bazat pe metoda voice, menit sa-i imputerniceasca pe elevi sa-si faca auzita vocea in comunitate. Insotiti de voluntari si facilitatori ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, copiii au surprins in imagini realitati din comunitatile lor, locuri deosebite, vestigii, obiceiuri frumoase pastrate in timp, cladiri valoroase, aspecte legate de traditiile etnice, dar si gunoaie imprastiate, case darapanate sau lucrari abandonate si nefinalizate. Toate aceste elemente surprinse de copii s-au concretizat in 4 expozitii photovoice, in care fiecare imagine este prezentata alaturi de un mesaj transmis de autorul fotografiei. Expozitiile au fost deschise in perioada 11-22 aprilie, in primariile din Cluj-Napoca, Floresti si Tureni si in Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul.
Sute de cetateni, care au trecut pragul acestor institutii in ultimele doua saptamani au avut ocazia sa vada si sa citeasca despre modul in care copii isi percep comunitatea.
„Copiii au surprins foarte bine realitatile satului nostru, au realizat fotografii atat cu lucrurile frumoase, dar si cele cu care nu ne putem mandri si au fost extrem de sinceri in mesajele transmise.” Rodica M. (Director Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul).
„Copiii au fost foarte mandri sa-si vada fotografiile expuse atat in scoala cat si in primarii, pentru multi dintre ei propria expozitie a fost prima expozitie pe care au vizitat-o.” Ioana B. (Facilitator comunitar proiect „Voluntariatul, o punte intre etnii”).
Photovoice este o metoda de a transmite un mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii” realizate de membrii acelor grupuri defavorizate, marginalizate care nu au deprinderea/puterea de a determina introducerea pe agenda publica a problemelor lor si nici capacitatea de a se mobiliza pentru urmarirea unui interes comun. Aceasta metoda este insa foarte flexibila si poate fi adaptata pentru diverse situatii (evaluare nevoilor comunitatii, realizarea unei harti a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), diverse grupuri defavorizate si diverse domenii (mediu, sanatate, educatie etc.).
Expozitiile Photovoice fac parte din proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Proiectul urmareste dezvoltarea celor trei comunitati rurale prin implementarea de programe educationale si implicarea autoritatilor locale in realizarea de actiuni care sa incurajeze relationarea interetnica pozitiva.
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati la telefon 0746 786 881, e-mail: programecvcn@voluntariat.ro, persoana de contact: Ioana-Maria Bere.
Pentru mai multe informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.