• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
00000230 medium
  • mai 15, 2013

SNV, ziua 2: Lumea, vazuta de clujeni din perspectiva persoanelor cu dizabilitati

Clujenii au avut marti posibilitatea sa inteleaga cum percep mediul inconjurator persoanele cu dizabilitati in cadrul evenimentului “This Ability” care face parte din Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV), editia a 12-a, organizata la Cluj de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN).

Provocati de membri si voluntari din 8 organizatii de profil din oras, trecatorii au parcurs trasee în scaunul cu rotile, s-au deplasat si s-au orientat în spatiu folosindu-se de un baston pentru nevazatori, au învatat notiuni de baza în limbajul semnelor si limbajul Braile si au participat legati la ochi la un experiment senzorial în care le-au fost stimulate auzul, mirosul, gustul si pipaitul.

Participantii s-au declarat impresionati de aceasta experienta, care i-a ajutat sa inteleaga cat de dificil pot fi realizate de catre persoanele cu dizabilitati lucruri aparent simple si cat de diferit poate fi perceputa realitatea înconjuratoare de catre cei care nu dispun de toate simturile.

“Am intalnit de multe ori persoasne nevazatoare dar niciodata nu am avut curiozitatea sa experimentez cum e sa ma plimb pe strazi fara sa vad nimic, cu ochii inchisi. Nu mi-am dat seama niciodata cat de dificil e sa te orientezi doar cu ajutorul bastonului alb”, a afirmat A.M. “Am fost încantat de experimentul senzorial, a fost ceva foarte deosebit ca traire interiora”, a declarat un participant la eveniment.

Atelierele au fost pregatite voluntari internationali si locali de la Asociatia Estuar, Asociatia Minte Forte, Liceul pentru Deficienti de Vedere, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz, Asociatia Another way, Centrul de Recuperare Medicala Tarra si Centrul de Resurse pentru Comunitate si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (organizator).

Maine, 15 mai, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca va organiza alte doua evenimente. Începand cu ora 14:30 va avea loc la sediul Asociatiei Familia Regasita un atelier de dezvoltare a empatiei pentru copii provenind din medii sociale dezavantajate. De la ora 19:30 va avea loc evenimentul “Expresions 4 Equality” în Sisters Cafe, strada Universitatii nr. 2, care leaga exprimarea prin arta de tematica drepturilor femeilor si garantarea acestora în comunitatile noastre.

Evenimentul este sustinut de Uniunea Europeana – Programul Tineret in Actiune prin proiectele “TOY – Think of you!”, “You(th) redefine culture” si ”The rhythm of volunteering” precum si din veniturile Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca rezultate din Campania 2% in 2012.