• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
93665874 3987367764608500 2666423973482332160 o
  • iulie 7, 2020

EVS Seeds: rezultatele activității din perioada 1 septembrie 2019 – 30 iunie 2020

Am ajuns la finalul celui de al doilea flux de voluntari al proiectului EVS Seeds, urmând să ne concentrăm pe extragerea rezultatelor celor mai bine de 2 ani de proiect, cu 20 voluntari internaționali găzduiți și 12 parteneri asociați implicați începând cu februarie 2018.

În fluxul al doilea, 1 septembrie 2019 – 30 iunie 2020, am continuat să ne axăm pe cele două mari direcții ale proiectului:

  • Dezvoltarea personală și profesională a voluntarilor internaționali; și
  • Formarea competențelor de coordonare a voluntarilor internaționali pentru 11 parteneri asociați (organizații și instituții publice clujene).

Și anul acesta am continuat cu practicarea modelului prin care organizațiile sunt sprijinite de noi în găzduirea voluntarilor internaționali. Acestea s-au bucurat de sprijinul CVCN, după cum va fi descris mai jos, timp în care voluntarii au fost ghidați și de noi  în procesul lor de învățare.

Voluntarii internaționali implicați în activități pe durata septembrie 2019 – iunie 2020, au provenit din următoarele țări: Franța (Alexia Fabre, Mathilde Ouvrard, Justin Pellan), Spania (Carolina Sanchez, Pedro Padilla, Laura Pascual), Portugalia (Diana Branco), Germania (Carlotta Roenn), Ungaria (Borbala Lorincz) Danemarca (Isabella Doenkjaer).

Așadar, 10 voluntari a însemnat și colaborarea cu noi organizații. Astfel, partenerii asociați proiectului au fost:

  • Organizația Creștină „Something New”
  • Fundația „Prison Fellowship Romania”
  • Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie – Centrul de zi „EveryChild”
  • Direcția de Asistență Socială și Medicală – Centrul de zi „Țara Minunilor”
  • Fundația „World Vision Romania” – biroul Cluj
  • Asociația DOWN „Centrul Educațional Raluca”
  • Fundația „Transylvania College”
  • Fundația „Dezvoltarea Popoarelor” – biroul Cluj
  • Asociația „Mânuțe Pricepute”
  • Asociația „Pahumi”
  • Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local „Scouts Cluj”

Voluntarii au continuat să activeze în perechi de câte doi în organizații, după cum urmează:

  • „Seeds of Kindness” a inclus în continuare activități non-formale în organizația „Something New” pentru copii și tineri vulnerabili din cauza situației lor socio-economice, precum și în fundația „Dezvoltarea Popoarelor”, cu focus principal pe sprijinirea indivizilor care trăiesc în condiții de sărăcie extremă, în comunități dezavantajate.
  • „Seeds of Boldness” a fost adus împreună 3 organizații: „Centrul Educațional Raluca” unde voluntarii au derulat activități recreative și lucru manual împreună cu tineri diagnosticați cu sindromul Down, Asociația „Mânuțe Pricepute” în cadrul căreia voluntarii au creat și aplicat metode de educație non-formală în folosul cadrelor didactice din școli publice, precum și Fundația „Prison Fellowship Romania”, care a oferit voluntarilor contextul de exersare a competențelor de animator socio-educațional pentru copii și tinerii expuși infractionalității.
  • „Seeds of Vitality” a presupus asistarea profesorilor și pregătirii de lecții în Transylvania College, respectiv derularea de activități de after-school, limbi străine și activități outdoor pentru copiii de la Asociația „Pahumi”.
  • „Seeds of Empathy” a presupus susținerea și oferirea accesului la ore de limba engleză pentru copii și tineri cu oportunități reduse, în cadrul World Vision Romania și Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie – Centrul de zi „EveryChild”.
  • „Seeds of Trust” a însemnat derularea de activități de animație socio-educativă pentru copii aflați la risc de excluziune socială în cadrul Centrului de zi „Țara Minunilor”, respectiv pregătirea de activități săptămânale și tabere pentru cercetașii membri ai Centrului Local „Scouts Cluj”.

Cei 11 parteneri asociați au beneficiat în continuare de activități suport din partea CVCN, pentru a-i sprijini în dezvoltarea competențelor de a gestiona voluntarii internaționali, respectiv de a coordona proiectele. Astfel, în lunile celui de-al doilea flux, au avut loc următoarele activități de suport:

  • În 18 septembrie 2019, 10 coordonatori și reprezentanți ai partenerilor asociați au participat la un curs de o zi despre managementul voluntarilor internaționali în 9 pași. Acesta a fost dedicat cu precădere organizațiilor care s-au alăturat proiectului în fluxul al doilea.
  • În 19 noiembrie 2019, 9 coordonatori de voluntari și reprezentanți ai organizațiilor implicate în proiect au participat la un workshop „Obținerea certificatului de calitate ESC”. Aceștia și-au manifestat dorința de a obține certificatul de calitate ESC pentru a putea scrie și coordona proiecte de voluntariat internațional. Partenerii care au participat sunt: Fundația „Dezvoltarea Popoarelor”, Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local „Scouts Cluj”, Asociația „Mânuțe Pricepute”, Asociația „Pahumi” și Fundația „Prison Fellowship Romania”.
  • În luna februarie 2020, au fost reluate întâlniri de consultanță individualizată pentru partenerii asociați, cu scopul de a aborda nelămuriri potențiale și a sprijini acoperirea nevoilor specifice.
  • În 28 mai 2020, am derulat un webinar „Cum poți găzdui voluntari internaționali” cu deschidere națională, la care au fost prezenți 19 participanți reprezentând organizații, inclusiv instituții publice (cu precădere școli) din toată țara. Scopul acestuia a fost de a disemina rezultatele proiectului, precum și de a oferi sfaturi utile în găzduirea voluntarilor și de a împărtăși povești trăite de coordonatorii CVCN.

La momentul de față, ca impact al proiectului asupra partenerilor asociați, merită menționat faptul că Asociația „Pahumi” a obținut certificatul de calitate ESC, a depus un proiect de voluntariat spre a fi finanțat prin Programul Corpul European de Solidaritate și a fost aprobat.

În același timp, pe lângă activitățile săptămânale, voluntarii au participat și organizat activități pentru comunitate:

  • În 11 octombrie 2019, cu ocazia Zilei Învățării Nonformale, au organizat „Pentatlonul Educației Non-formale”. Acesta a păstrat conceptul creat de voluntarii din fluxul precedent, adică au derulat 5 ateliere gratuite pentru comunitate cu tematicile: comunicare nonviolentă, reciclare, sănătate mintală și fizică, drepturile omului, interculturalitate.
  • În perioada pandemiei, mai exact în lunile aprilie – mai , voluntarii au derulat ateliere și quiz-uri online: „Romanian Language Hour” facilitat de Adriana Șerban (România) și Alexia Fabre (Franța), „It’s quiz time!” facilitat de Laura Pascual Garcia (Spania), Mathilde Ouvrard (Franța) și Carlotta Rönn (Germania), „An Hour of Magyar” facilitat de Borbála Lörincz (Ungaria), „Escape Time” facilitat de Diana Cardoso Branco (Portugalia), Pedro Padilla Gonzalez (Spania) și Justin Pellan (Franța). În total, aproximativ 70 persoane au participat la sesiunile organizate de voluntari.

De asemenea, voluntarii internaționali au beneficiat de formare și de susținere a procesului învățării din partea CVCN:

  • În 4-6 septembrie 2019, a avut loc un team builidng rezidențial la Măguri-Răcătău pentru întreaga echipă de voluntari.
  • Tot în luna septembrie au beneficiat de training pe metode de educație non-formală, dream management și teatru de improvizație.
  • În 11-13 februarie 2020, am derulat un al doilea team building la Stana pentru a reconecta membrii și reconsolida echipa.

În toată această perioadă, voluntarii noștri au realizat un număr de 9.747 ore de voluntariat pentru comunitatea clujeană.

Voluntarii din fluxul întâi al proiectului au creat și întreținut un blog al echipei, care a fost preluat și îmbogățit cu experiențele celor din cel de-al doilea flux. Astfel, s-au unit 2 etape din proiect și 20 povești personale despre experiența voluntariat internațional: https://evsseeds.wordpress.com/.