• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
58
  • august 9, 2021

Educație în curtea școlii – o acțiune de mobilizare a comunității din Bonțida pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare la școala din comună

O comunitate unită poate produce schimbare și plus valoare. Este ceea ce au demonstrat zecile de copii, părinți și cadre didactice care s-au mobilizat în 8 iunie pentru a construi alături de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și partenerii săi, o sală de clasă în curtea Școlii Gimnaziale din comuna Bonțida, județul Cluj.

S-au implicat în total 41 de voluntari de toate vârstele pentru a contribui la construirea unui spațiu educational inedit. În cele 8 ore de muncă, au fost construite 10 băncuțe și o catedră din europaleți, un dulap pentru depozitarea materialelor didactice și a pernelor, o bibliotecă și au fost montate trei parasolare pentru zilele toride. Sala de clasă a fost dotată și cu echipamente utile pentru desfășurarea orelor de curs în aer liber: perne pentru șezut, clipboard-uri și o tablă mobilă, urmând a fi achiziționate și cărți pentru echiparea bibliotecii, dar și jocuri specifice învățării outdoor.

Copiii au fost cei mai încântați să contribuie la construirea sălii de clasă, încurajându-și părinții să contribuie cu timpul, dar și cu echipamentul necesar pentru atingerea obiectivului setat. Astfel, într-o atmosferă entuziastă, presărată pe alocuri cu jocuri pentru stimularea nivelului de energie a participanților, părinți și copii, alături de cadrele didactice și organizatorii din partea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, au reușit să transforme spațiul verde din curtea Școlii Gimnaziale din Bonțida, într-un spațiu destinat învățării. La finalul acțiunii, elevii s-au declarat nerăbdători să folosească noua sală de clasă, să participe la cursuri în cadrul acesteia și chiar la tabere de vară, așa cum le-a fost promis de către organizatori.

“Educația de calitate înseamnă mai mult decât o curriculă bună, o sală de clasă și un profesor dedicat. Educația ține și de contextul creat pentru învățare, care poate stimula gândirea liberă și creativitatea. Cadrul natural creat la Bonțida potrivit pentru activități de educație outdoor, oferă elevilor nenumărate beneficii fizice, emoționale și relaționale, ce vor contribui la creșterea motivației și a sentimentului de plăcere în raport cu procesul de învățare.” Nicoleta Chiș-Racolța, manager de proiect.

Acțiunea comunitară “Educație în curtea școlii” a fost finanţată prin programul PEPCOlandia, finanțat de PEPCO ROMÂNIA și implementat de Organizația Umanitară CONCORDIA și face parte din proiectul „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalau și Asociația Organizatia Crestina Something New și beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.