• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 29
  • mai 25, 2022

Acțiunea comunitară – Noi suntem natură

,,Noi suntem natură’’ a fost a 4-a acțiune comunitară din Sânmihaiu Almașului, județul Sălaj care își are sămânța din universul natural care ne înconjoară, dar care în timp a suferit multe modificări datorită oamenior.

Prin facilitarea comunitară a proiectului, doi actori principali ai comunității au fost  implicați direct: școala și primăria care au reușit împreună să conlucreze prin primarul comunei și ai consilierilor locali, prin profesori și elevi și totodata oameni din comunitate care ni s-au alăturat în ziua de la 14 aprilie 2022. Primăria a susținut acțiunea prin donarea de saci, mănuși, meri și zmeură, dar și prin pregătirea gropilor pentru plantare prin mobilizarea a trei oameni din comunitate care au săpat și curățat cu mult spor.

Scopul acțiunii a fost sensibilizarea a 88 de elevi, 9 profesori și minim 5 oameni din comunitate cu privire la protecția naturii și a impactului nostru asupra ei. Cum am reușit să facem asta?

Prin participarea directă și a observației mediului înconjurător!

Două activități au avut loc în paralel:

  • În curtea școlii s-au plantat 12 meri, 10 fire de zmeură și 60 de floricele însoțite de activități artistice de către elevii din clasele pregătitoare, 1-4 și grădiniță împreună cu cadrele didactice. Pe lângă prunii, cireșii și teii deja existenți, ecosistemul școlii a devenit mai bogat și divers cu un scop mai mult decât sustenabil, de a produce propriile fructe în viitorii ani și de a menține biodiversitatea cât mai aproape de orele de biologie.
  • În comunitate s-au strâns 30 de saci de deșeuri de pe marginea drumului de către elevii V-VIII. Metamorfozați în elemente ale naturii: apă, aer, pământ și foc, elevii s-au împărțit în 4 grupuri și pe lângă igienizarea străzilor, canalelor și albiilor pârâurilor din comunitate într-o manieră creativă în care trebuiau să redea o ultimă viață deșeurilor găsite într-un tablou artistic- finalizat printr-o expoziție de fotografie la finalul zilei, au mai avut și alte provocări. Fiecare echipă a explorat elementul său natural în Sânmihaiu Almașului, a reflectat asupra impactul deșeurilor și a trebuit să culeagă diferite specii vegetale de pe traseul lor, totul fiind prezentat la finalul aventurii lor.

În final, toate grupele/ elementele naturii au prezentat rezultatele provocărilor lor, dar și locurile cu noii pomi și floricelele din curtea școlii. Mic cu mare, pas cu pas, comunitatea din Sânmihaiu Almașului a devenit mult mai curată și cu mult mai mulți oameni care s-au apropiat de natură, au simțit că merită să o protejăm mai mult și să fim mult mai atenți la comportamente noastre personale. Mulțumim tuturor pentru energie!

Acțiunea este parte a proiectului “Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică”, derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalău și Asociația Organizația Creștina Something New. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.