• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
00000047 large
  • martie 1, 2010

Activism – a lifestyle

Training international pe tema implicarii in comunitate cu partneri din Germania, Cipru, Turcia, Italia, Portugalia, Lituania, Grecia. Ideea proiectului a pornit de la consideratia ca indiferent de contextul cultural, social sau economic in care traiesc tinerii, nevoia de implicare si atitudinea pro-activa a acestora este una universala. Am observat ca pe de o parte exista din ce in ce mai multe oportunitati de implicare si dezvoltare a tinerilor, iar pe de alta parte exista o nevoie generalizata a acestora de a intelege si alege in cunostinta de cauza cele mai potrivite oportunitati. In acest sens Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a gandit acest proiect ca pe o sansa de a aduce impreuna 24 de tineri si/sau lucratori de tineret care sa abordeze impreuna nevoia lor comuna si in acelasi timp sa exploateze pozitiv diferentele dintre ei. Din experienta CVCN realizarea unui training in context international are un potential semnificativ de dezvoltare si impact asupra participantilor, atat la nivel personal legat de relatia interculturala si imputernicirea lor cat si la nivel profesional prin oferirea de metode variate, perspective noi si nu in ultimul rand posibilitatea de a initia noi colaborari.

Tema principala a proiectului este activismul in multiplele sale forme, vazut ca o forta de schimbare si dezvoltare a tinerilor pe de o parte, si prin acestia, a comunitatilor, pe de alta parte. Activismul a fost explorat de la formele sale cele mai evidente, filantropia sau voluntariatului, pana la forme mai putin vizibile sau utilizate, cum ar fi responsabilitatea fata de mediu, dezvoltarea durabila, activismul online, stimularea participarii in luarea deciziilor, photovoice, teatru forum, etc. Am pus in lumina, prin metode foarte variate de educatie non-formala, atat de multe variante de implicare tocmai pentru a oferi oportunitatea participantilor de a alege cea mai adecvata metoda pentru contextul propriu, de a da curs initiativelor, dar si de a putea sa le ofere mai departe tinerilor cu care ei lucreaza. Acesta a fost de altfel un punct important in implicarea participantilor pe tot parcursul proiectului, ei fiind incurajati intens in a alege activ ce li se potriveste cel mai bine din program, dar si in a influenta programul, in functie de nevoile lor.

Cursul a fost gandit in asa fel incat sa ofere cadrul participantilor pentru a isi formula si urma propriile obiective de invatare, pentru asigurarea unei dezvoltari personale in concordanta cu nevoile individuale.

Alte rezultate :

* participantii si-au dezvoltat spiritul de initiativa, si-au descoperit stilul de invatare si au devenit responsabili pentru propriul proces de invatare;
* participantii au constientizat si si-au imbunatatit nivelul responsabilitatii si al apartenentei fata de comunitatea proprie;
* participantii s-au decoperit pe sine, propriile perspective, prejudecatile si nevoile proprii;
* participantii si-au sondat interesele si au ales includerea lor intr-o forma de activism, adecvata intereselor si abilitatilor lor;
* participantii au invatat si vor putea utiliza diferite metode de reflectie;
* participantii au inteles si au conturat propria definitie a conceptului de cetatenie europeana;
* participantii au inteles, au acceptat si au valorizat diferentele culturale si faptul ca acestea pot crea un context pentru dezvoltare personala reciproca.

Feedback-uri de la participanti :

“Everything is cleared out in my mind, I am telling about the project always in good way. Thank you for everything!” (participant Turcia)

“Still a goodmorning in Cluj (well actually in Savadisla), and still amazed of the goodnice people I meet and how much we’ve shared!!!” (participant Italia)

“Everything was an exciting experience for me personally!” (participant Cipru)

“Now that i’m going act to life, back to reality I am sure that I’m taking with me a different vision towards it!” (participant Portugalia)

“Activism a lifestyle” international training course was a powerful learning and sharing week for all 26 people involved, both participants and trainers. As one participant from Greece said: It opened my eyes about the wonderful opportunities activism creates, no matter where you are from, and we all worked together and explored the concept and ourselves at the same time, using so many different methods and types of interaction. Non-formal education is amazing!”

Activism - a lifestyle _ 1 Activism - a lifestyle _ 2 Activism - a lifestyle _ 3 Activism - a lifestyle _ 4

Save

Save