• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
CVCN EVSification
  • decembrie 17, 2015

Noutati proiect “EVSification”

In perioada 01.01.2015 – 31.08.2016, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in parteneriat cu FERSO – Polonia si Centrum Dobrovolnictva – Slovacia, implementeaza proiectul “EVSification”. Pornind de la vasta experienta a celor trei parteneri in domeniul voluntariatului si mai specific a expertizei acestora referitor la gestionarea proiectelor finantate prin Serviciul European de Voluntariat (SEV), proiectul isi propune sa contribuie la consolidarea miscarii de voluntariat din cele trei tari, prin cresterea capacitatii organizatiilor ce implica voluntari, in special in proiecte SEV.

In prima jumatate a proiectului, cei trei parteneri au lucrat intens la realizarea unui manual de gestionare a voluntarilor, in contextul proiectelor SEV. Pornind de la nevoile exprimate de peste 60 de organizatii care gazduiesc voluntari SEV (din cele 3 tari partenere) intr-un chestionar de identificare de nevoi, manualul a fost structurat pe modelul celor 9 pasi de management a voluntarilor. Acesta contine pe langa aspecte teoretice legate de modul de abordare a managementului voluntarilor si exemple concrete, metode si intrumente utile, adaptate specificitatii contextelor proiectelor SEV.

Pornind de la elementele prezentate in manual, echipa de proiect a lucrat la elaborarea unui design pentru un curs de formare adresat coordonatorilor de voluntari SEV – “EVSification Recipe Design”, design care sa poata sa fie replicat si catre alte organizatii care implementeaza proiecte SEV.

Testarea abordarii, metodelor prevazute in manual, precum si a designului de curs, s-a realizat in cadrul unui curs de formare de 4 zile, care a avut loc in perioada 3-8 noiembrie 2015 si s-a desfasurat in Banska Bystrica (Slovacia). La curs au participat 21 de coordonatori de voluntari SEV din cele 3 tari partenere implicate in implementarea proiectului “EVSification”, coordonatori care au avut ocazia sa treaca prin toate etapele de management a voluntarilor si sa-si insuseasca cunostinte, abilitati si atitudini relevante in contextul crearii unui cadru de activitate stimulant pentru voluntari SEV si gestionarea cu succes a acestui tip de proiecte.

Pornind de la feedback-ul primit in urma testarii modelului propus, au fost aduse modificari in manualul de gestionare a voluntarilor in context SEV, manual care urmeaza sa fie lansat public in luna aprilie 2016.

In paralel cu realizarea manualului, cele trei organizatii implicate in proiect au demarat pregatirea activitatii de consultanta individualizata pentru cele 21 de organizatii reprezentate la cursul pentru coordonatori de voluntari, consultanta care urmeaza sa aiba loc in perioada ianuarie – iunie 2016 si care vizeaza, corelarea modelului de management a voluntarilor in 9 pasi, la specificitatile fiecarei organizatii implicate in proiect.

In anul 2016 in cadrul proiectului “EVSification” se va realiza activitatea de constultanta individualizata cu cele 21 de organizatii participante si se vor crea si publica 3 webinarii, in limba engleza, care sa abordeze teme relevante in gestionarea voluntarilor SEV, care vor fi promovate in randul organizatiilor care gazduiesc voluntari SEV din Europa. De asemenea in luna aprilie va avea loc evenimentul “EVSification camp”, un eveniment international cu peste 100 de participanti, de multiplicare a tuturor rezultatelor obtinute pe perioada pe proiectului.

Proiectul ,,EVSification” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Actiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice.