• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 19
  • decembrie 10, 2021

Acțiune comunitară: la colindat în Țara Almașului

*sunet de clopoței de Crăciun*

**sunet ritmat de tobă**

***voci de colindători***

Așa putem descrie ziua de 7 decembrie, când am derulat o nouă acțiune comunitară în Sânmihaiu Almașului, județul Sălaj.

Fiecare a adus de acasă ba un instrument, ba un pieptar, ba o zadie și o năframă, pentru ca scopul final să fie atins: conservarea tradițiilor prin înregistrarea video-audio a unei colinde vechi, locale!

Întregul eveniment a fost bazat pe o coregrafie, în care grupul de colindători (15 cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Sânmihaiu Almașului) au cântat, au bătut ritmul și au strigat urături, de la școală la ulițele comunei și până la biserica din sat.

„Puică neagră, ouă-n dică

Scoală gazdă, dă-mi pălincă

De mi-i da, de nu mi-i da

Io la ușă nu ți-oi sta

Că mi-i scurtă gubița

Și mi-i spartă opinca”

(Urătură specifică zonei, com. Tresnea, jud. Sălaj)

Restul urăturii și întreaga colindă rămâne să o auziți în perioada următoare. Întreaga filmare va fi disponibilă online – rămâneți aproape, curând vin colindătorii din Sânmihaiu!

Proiectul este derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth și Asociația Organizația Creștină Something New  și beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08  euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.