CVCN a sarbatorit Ziua Internationala Impotriva Discriminarii
In data de 9 noiembrie se marcheaza Ziua Internationala Impotriva Discriminarii de orice fel, o oportunitate potrivita pentru a aduce in atentia publicului larg consecintele si impactul discriminarii in viata de zi cu zi a diverselor grupuri defavorizate.
Cu aceasta ocazie Centrul de Voluntariat Cluj Napoca (CVCN) impreuna cu voluntarii sai internationali a organizat un atelier de discutii pe tematica discriminarii. Atelierul s-a desfasurat la sediul CVCN si a avut un grup divers de 20 de participanti: 8 voluntari internationali (din Letonia, Cehia, Italia, Danemarca, Franta, Austria, Islanda sau Germania), un cetatean al statului Pakistan ce locuieste in Romania de 4 ani si alti 11 romani din Cluj-Napoca si nu numai.
Scopul principal al atelierului a fost constientizarea si cresterea sensibilitatii fata de grupurile care sunt preponderent expuse discriminarii. Dincolo de analiza si discutia generala legata de fenomenele de discriminare din societate, s-a urmarit stimularea participantilor la reflectie asupra propriului comportament ce poate duce la discriminare si identificarea acelor mici schimbari ce pot fi facute de catre fiecare in dreptul sau, in asa fel incat, impreuna, sa reusim sa traim intr-o lume mai buna.
Intalnirea a debutat cu o scurta prezentare a proiectului “You(th) redefine culture” si a contextului in care se desfasoara atelierul (inclusiv prezentarea Societal si a Strategiei de crestere a responsabilitatii sociale a CVCN). Facilitarea discutiei s-a realizat prin intermediul unei metode de educatie non-formala: participantii impartiti in echipe de cate doi, au incercat sa joace rolul unei persoane discriminate (rolurile alese au fost: persoana roma, imigrant, fost detinut, prostituata, persoana homosexuala, persoana bogata si persoana saraca, persoana blonda, persoana cu o meserie neapreciata, casier intr-un magazine etc.). Dupa 10 minute de discutii in perechi, fiecare dintre acestea si-a prezentat propria viziune si propriile actiuni ce se pot face pentru a imbunatii situatia grupurilor discutate. Discutiile au debutat timid, dar in foarte scurt timp s-au inflacarat atat de mult incat discutiile au durat aproape 3 ore fara ca participantii sa considere necesara o pauza.
Atelierul s-a incheiat cu vizionarea unui film ce urmareste viata unui baiat care, desi se confrunta cu discriminare datorita problemelor sale de sanatate mintala, reuseste sa se integreze in comunitatea locala.Atelierul face parte din activitatile derulate in cadrul proiectul “You(th) redefined culture” finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune si este una din primele actiuni demarcate sub umbrela Societal – un proiect de responsabilitate sociala.