• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
DSC_0804

Proiectul „Ready for diversity” este implementat de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, in parteneriat cu 5 organizatii de trimitere din Germania, Spania, Austria si Portugalia, prin Programul Erasmus+. Principala activitate a acestuia include un stagiu SEV pentru 6 tineri din tarile mentionate, durata acestuia fiind de 12 luni (septembrie 2016 – august 2017).

Proiectul isi propune sa promoveze implicarea voluntarilor in institutiile publice (spital si scoli) si sa contribuie la promovarea voluntariatului in general si a Serviciului European de Voluntariat in mod specific. In acealsi timp, proiectul este conceput intr-o maniera care sa faciliteze dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari SEV prin asigurarea sistemului de suport necesar dar si prin cresterea treptata a gradului de independenta in activitati, in functie de dorintele si nevoile voluntarilor.

Voluntarii sunt implicati in activitati de animatie clinica in diverse sectii ale spitalului de copii din Cluj-Napoca. In acelasi timp ei organizeaza activitati de educatie non-formala in cadrul unui club multicultural pentru elevii de scoala primara din trei comunitati rurale din jurul orasului (Floresti, Tureni si Sinpaul ). In a doua parte a stagiului, voluntarii vor pregati evenimente publice de promovare a voluntariatului in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (mai 2017) si se vor focusa pe implementarea propriilor idei in comunitatea locala, prin proiectele personale.

Proiectul „Ready for diversity” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, un program administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Noutati proiect:

02.05.2017 - Saptamana Nationala a Voluntariatului (15-21 MAI 2017) la Cluj-Napoca

Club Multicultural Floresti

Programul celei de-a XVI editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului la Cluj-Napoca include evenimente si actiuni de voluntariat la care va invitam cu drag sa participati.

Luni, 15 mai (10:00-13:00) – „Doua generatii, o singura inima”
@Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (strada Virgil Fulicea nr.1,ap.1,Cluj-Napoca)
partener: Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului
Evenimentul isi propune sa implice persoanele de varsta a treia in activitati de voluntariat recreative in domeniul artistic, pentru a arata ca voluntariatul nu are varsta si ca poate sa aduca un plus de calitate vietii tuturor. Pentru acest scop, 8 voluntari tineri impreuna cu 8 voluntari varstnici isi vor impartasi reciproc abilitati astfel incat fiecare grup sa invete ceva nou. Schimbul de abilitati, competente (de la tricotat, crosetat, la invatarea unor jocuri de societate) se va realiza intr-un cadru relaxat si interactiv astfel incat sa creem o punte intre cele doua generatii. Evenimentul se incheie intr-un spatiu public unde cei implicati pot impartasi la o cafea experienta traita.

Marti, 16 mai (09:00 – 13:00) – „O gradina improspatata”
@ Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului
partener: Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului
Alaturi de varstnicii care frecventeaza Centrul de zi al Fundatiei pentru ingrijirea varstnicului, 10 voluntari tineri si varstnici vor amenaja spatiul verde din curtea fundatiei din cartierul Manastur. Activitatile principale sunt de reconditionare prin vopsire, amenajare standuri si plantare de flori. In urma activitatii varstnicii vor putea folosi curtea la potentialul ei maxim de prospetime si frumusete.

Marti, 16 mai (19:00 – 20:30) – „Invatare autentica prin voluntariat international”
@Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (strada Virgil Fulicea nr.1,ap.1,Cluj-Napoca)
Evenimentul urmareste prezentarea Serviciului European de Voluntariat (SEV), parte a programului Erasmus+ al Comisiei Europene. Ne dorim sa discutam despre SEV intr-un cadru nonformal impreuna cu cei care sunt implicati direct in acest fenomen: voluntari internationali gazduiti in Cluj, voluntari romani intorsi din stagii, mentori si coordonatori implicati in SEV. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a trimis pana acum peste 150 de tineri romani in SEV si doreste sa impartasesca din experienta dobandita. Aceasta intalnire nonformala este dedicata celor interesati de dezvoltare personala / profesionala si va crea cadrul pentru clarificarea curiozitatilor participantilor legate de oportunitatile pe care ei le-ar avea intr-o mobilitate internationala de voluntariat.

Miercuri, 17 mai (08:00 – 16:00) – „Mancare din suflet, pentru suflet”
@ bucataria Masa Saracilor
partener: Masa Saracilor, Auchan
Evenimentul reprezinta o actiune de gatit pentru aproximativ 300 de persoane cu dificultati economice din zona metropolitana Cluj-Napoca si se va realiza in colaborare cu cei de la “Masa Saracilor”, care gatesc saptamanal (in fiecare sambata) in cartierul Iris. In ziua de miercuri, 17 mai, 10 voluntari vor fi implicati in actiunea de pregatire a trei feluri de mancare si livrare a acestora la puncte cheie din zona Clujului pentru a fi distribuite mai departe. Evenimentul va fi precedat de adunarea de ingrediente pentru gatit (‘foodraising’) in incinta supermarketului Auchan Iris din oras.

Joi, 18 mai (13:00 – 17:00) – „River Revolution”
@ malul Somesului din zona Parcul Feroviarilor
partener: Scoala Gimnaziala Ioan Bob Cluj-Napoca
Aceasta este o actiune de igienizare si toaletare a malului Somesului in zona Parcul Feroviarilor. Activitatea principala urmarita este curatarea zonei (aria exacta va fi determinata de nivelul actual al apei Somesului) prin implicarea a 25 de elevi de clasa a VI-a din Scoala Gimnaziala Ioan Bob, alaturi de 5 voluntari adulti. Pentru prevenirea acumularii de deseuri in viitor, vor fi realizate si instalate semne de avertizare si sensibilizare cu privire la importanta mentinerii spatiului curat.

Vineri, 19 mai (09:00-16:00)– „Scoala capata culoare”
@curtea Scolii cu clasele I-VIII Ioan Alexandru Sinpaul
partener: MDM Group
Aceasta este o actiune de amenajare a spatiului verde din curtea scolii generale din satul Sinpaul, judetul Cluj. Activitatile principale vor fi curatarea spatiului, decorare prin plantare de flori si montarea unor echipamente partial reciclate care sa transforme gradina intr-un loc de joaca si recreere. Dupa actiune, copii din scoala vor fi implicati in jocuri si activitati interactive.

Sambata, 20 mai (09:00-16:00) – „Jam Session”
@Parcul Central din Cluj-Napoca, zona ‘Ciuperca’
partener: Asociatia Down – Centrul Educational Raluca
Evenimentul vizeaza promovarea integrarii celor din grupuri defavorizate si constientizarea de catre publicul larg a diversitatii potentialului uman in arta muzicii. In acest scop, activitatea va crea un spatiu deschis pentru interactiune prin ritmuri si sunete intre tineri cu dizabilitati, muzicieni stradali si membrii comunitatii locale. Avand suportul a 8 voluntari implicati, trecatorii vor putea sa se implice in creare de muzica. De asemenea, vor fi puse la expozitie fotografii realizate in timpul unui workshop organizat in prealabil pentru pregatirea pentru ‘Jam Session’ a tinerilor cu dizabilitati de catre muzicienii stradali ai Clujului.

Duminica, 21 mai –“Petrecerea voluntarilor”
@locatia va fi anuntata prin intermediul invitatiilor
Aceasta este o actiune de recunoastere a meritelor voluntarilor la care vor fi invitati voluntarii activi in SNV 2017, respectiv voluntarii locali si internationali ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca. Locatia este anuntata prin intermediul invitatiilor.

Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017 este organizata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului “Ready for diversity” si “Ways to enhance active aging through volunteering – WEActiveVol”, finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, gestionat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

28.09.2016 - CVCN cauta 6 voluntari locali pentru organizarea de activitati educationale in zona rurala

Club Multicultural FlorestiVoluntarii vor fi implicati in organizarea unui club multicultural bilunar pentru 75 de elevi de clasele I-IV din scolile celor 3 comunitati (25 elevi din fiecare comunitate). Clubul multicultural va debuta in luna octombrie 2016 si va fi finalizat in mai 2017. Intalnirile de la club vor fi bilunare si vor respecta structura anului scolar, fiind suspendate pe perioada vacantelor. Voluntarii vor insoti membrii echipei CVCN la intalnirile clubului si vor contribui activ la derularea activitatilor acestora.

Responsabilitatile voluntarilor:
• participarea la intalnirile lunare de planificare ale echipei;
• contributia la planurile de lectie pentru intalnirile de la clubul multicultural;
• pregatirea materialelor necesare pentru intalnirile de la clubul multicultural, conform planurilor de lectii realizate
• participarea activa la intalnirile bilunare de la club (inclusiv livrarea directa a activitatilor planificate);
• participarea la evaluarea periodica a proiectului;
• contributie la promovarea proiectului;
• respectarea principiilor si procedurilor stabilite de CVCN in munca cu voluntarii.

Cerinte:
• disponibilitatea de a participa la sesiunea de pregatire organizata de echipa CVCN in urmatoarele zile: 10 octombrie 2016, 4 noiembrie 2016, 16 noiembrie 2016 si 25 ianuarie 2017 (aceste intalniri vor dura cate 6 ore si se vor realiza la sediul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca);
• disponibilitatea de a participa la sesiunea de teambuilding in 5-6 decembrie 2016 organizata la o pensiune in afara orasului Cluj;
• disponibilitate de implicare in pregatirea cluburilor multiculturale octombrie 2016 – mai 2017 (minim 3 ore per club la sediul CVCN sau in comunitate);
• disponibilitatea de participare la activitatile clubului multicultural ce vor avea loc in intervalul orar 9-14 intr-una din comunitatile: Floresti, Tureni, Sanpaul;
• spirit organizatoric, initiativa si flexibilitate;
• dorinta de a lucra cu elevi din mediu rural in context interetnic;
• dorinta de a lucra impreuna cu voluntari internationali
• umor, rabdare, atentie, spirit ludic, deschidere;
• entuziasm si asumarea sarcinilor;
• capacitatea de a lucra atat in echipa, cat si individual.

Beneficii oferite:
• Sansa de dezvoltare personala (abilitati de comunicare, abilitati de public speaking, munca in echipa, abilitati de management al timpului si al resurselor, organizare, prioritizarea sarcinilor, etc.)
• Sansa de dezvoltare profesionala (competente in lucrul cu elevi, dar si cu institutii de invatamant, familiarizarea cu proiecte de finantare europeana, cunoasterea procedurilor de lucru profesionite, apartenenta la o organizatie neguvernamentala cu expertiza in domeniu, etc.);
• Participarea teambuilding pe durata proiectului;
• Posibilitatea de a participa la un curs de formare international pe parcursul perioadei proiectului;
• Eliberarea adeverintei pentru activitatea de voluntariat si a unei scrisori de recomandare (la cererea voluntarului);
• Atmosfera de lucru pozitiva;
• Decontarea tuturor cheltuielilor asociate activitatilor – transportul in comunitatile in care activeaza, materiale, etc

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca ofera sanse egale tuturor candidatilor in limita indeplinirii cerintelor impuse de specificul activitatilor.

Procesul de selectie:
Persoanele interesate sunt rugate sa completeze formularul de aplicatie (aceste se gaseste aici) pana la termenul limita 5 octombrie 2016, ora 22.
Toti aplicantii vor primi un mail despre rezultatul preselectiei, dupa data de 06 octombrie 2016.

Pentru orice intrebari sau detalii suplimentare ne puteti contacta la adresa evscluj@voluntariat.ro sau la numarul 0726-906280 (persoana de contact Oana Ticle).