• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
DSC 0274
  • octombrie 12, 2015

Peste 100 de copii din trei comune clujene au descoperit multiculturalitatea prin joc

Peste 100 de copii romani, romi si maghiari din comunele clujene Sinpaul, Floresti si Tureni s-au bucurat de o zi de divertisment oferita de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) in cadrul proiectului “Voluntariatul, o punte între etnii”. Insotiti de parinti si profesori, cei mici au fost incantati de atelierele de pictura pe fata, s-au dovedit a fi iscusiti vânători de comori, au invatat sa faca jonglerii și au vizionat un film în aer liber dupa ce au participat la montarea ecranului. S-a atins astfel si obiectivul CVCN – stimularea relaționării între localnici, indiferent de etnie.

Lucrurile au mers bine, copiii s-au bucurat tare mult de activitatile pregatite si s-au implicat cu mult drag, asa am simtit eu, mai ales in Floresti si Tureni, unde am adaptat un pic programul si abordarea, ca urmare a reactiilor pe care le-am sesizat de la copii in Sinpaul. Copii au fost grupati in echipe pe criterii de varsta, astfel incat activitatile sa poata sa fie adaptate la varsta lor.

In Sinpaul, la actiune au participat 62 de copii insotiti de parinti, trei profesori si chiar directorul scolii, doamna Rodica Marchis iar primaria a fost reprezentata de consilierul primarului, Bogdan Rusu. “Copiii s-au bucurat enorm de activitatile dinamice, de jocurile de teambuilding, dar mai ales de atelierele de pictura pe fata si de origami”, a declarat Ioana Bere, coordonator de program la CVCN. La succesul evenimentului a contribuit si Primaria Sinpaul, care a pus la dispozitie nu doar baza sportiva si caminul cultural, ci si un generator de curent necesar ca urmare a unei pene de curent in localitate. “A fost tare fain, am pregatit activitati interesante pentru copii si s-au bucurat din plin de ele”, a declarat Denisa D., voluntar local.

La actiunea de la Floresti au participat 28 de copii insotiti de parinti, directorul adjunct scolii, doamna Daniela Briciu si secretarul sef doamna Morar Liana.
“A fost asa de frumos, ne-am jucat cu multi copii si multi voluntari tot felul de jocuri noi”, a afirmat Ana P., o participanta in varsta de 8 ani.

La Tureni au fost 38 de copii, un invatator, primarul, doamna Elena Manaila si un alt reprezentant al primariei. “Ne bucuram mult sa sprijinim astfel de initiative la noi in comunitate, pentru ca toata lumea are numai de castigat”, a spus Bogdan T., reprezentantul primariei.

CVCN a organizat aceste evenimente cu implicarea copiilor din cluburile multiculturale pe care le-a înființat în luna mai în cele trei comune .Elevii români, romi și maghiari care activează la aceste cluburi s-au întâlnit de atunci săptămânal pentru a învăța prin metode de educație nonformală lecția toleranței. Sub coordonarea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, ei i-au invitat pe toți copii din comunitate și pe părinții lor, indiferent de etnie, să se bucure de acțiunile pregătite.

Proiectul CVCN urmareste ca cei mici să descopere caracterul multicultural al comunității în care trăiesc prin intermediul activităților ludice programate de echipa de voluntari a CVCN.

Acțiunile au facut parte din proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în Romania, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Proiectul urmărește dezvoltarea celor trei comunități rurale prin dezvoltarea de programe educaționale și implicarea autorităților locale în realizarea acțiuni care să încurajeze relaționarea interetnica pozitivă.

Pentru mai multe informații despre acțiuni nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0746786881, e-mail: programe@voluntariat.ro, persoana de contact: Ioana-Maria Bere.

Pentru mai multe informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.