6 voluntari internationali, 123 de zile de stagiu, 13 evenimente publice organizate, 42 de voluntari locali implicati si peste 1700 de beneficiari directi.
Acesta ar fi un rezumat succint al proiectului „123 days!” derulat la Cluj-Napoca in perioada martie-iunie de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
In perioada 01.03.2012 si 30.06.2012, in cadrul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca s-a desfasurat proiectul „123 days!”, proiect prin care 6 voluntari veniti din Germania, Danemarca, Bulgaria, Lituania, Spania si Italia au promovat, in cadrul a 13 evenimente publice, voluntariatul international si local la nivelul comunitatii clujene.
In acest sens voluntarii au avut doua luni de planificare si pregatire a 12 evenimente desfasurate in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului derulata in perioada 14-20 mai 2012. Aceasta a fost ocazia in care voluntarii si-au vazut puse in practica ideile care inainte cu cateva luni pareau doar vise:
• Fulare si caciuli realizate de tineri si varstnici din Cluj-Napoca au fost purtate pe toata perioada saptamanii de 9 statui din centrul orasului pentru a promova dialogul si solidaritatea intergenerationala si imbatranirea activa.
• 103 clujeni de toate varstele au fost implicati in realizarea a 3 picturi uriase pentru a promova voluntariatul si cetatenia activa.
• 138 de elevi din licee clujene au fost informati cu privire la posibilitatile de voluntariat existente la nivel national si international si mai ales cu privire la beneficiile voluntariatului din punct de vedere a dezvoltarii personale.
• 68 de voluntari implicati in Parada Voluntarilor, parada care a avut ca scop promovarea de valori deprinse prin activitati de voluntariat; solidaritate, toleranta si responsabilitate fata de comunitate.
• Troc de abilitati in care 53 de participantii au impartasit si au deprins abilitati noi precum tehnici de jonglat, reciclare si reconditionare creativa, origami, crosetat, hair style tehniques, etc.
• Seara de filme despre voluntariatul international pentru a promova Serviciul European de voluntariat si modul in care o astfel de experienta poate sa schimbe in bine viata unui tanar precum si a comunitatii cu care acesta interactioneaza.
• 29 de elevi din ciclul primar ai Liceului Onisifor Ghibu implicati in lectii de educatie ecologica, menite sa exemplifice elevilor, intr-un mod accesibil lor, importanta unei atitudini prietenoase fata de mediul inconjurator.
• 144 de vizitatori ai Gradinii Literare eveniment cultural menit sa incurajeze cititul ca activitate zilnica, intr-un cadru non-formal
• 2 tone de gunoaie stranse de 14 voluntari si 18 localnici din satele Savadisla, Luna de Sus, Stolna, Lita, Liteni, Vlaha si Finisel in urma unei activitati de igienizare initiata de cei 6 voluntari internationali gazduiti de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
• Jocuri si activitati de informare si constientizare a importantei pastrarii mediului curat in zona de picnic a Clujului.
• Peste 800 de Clujeni informati cu privire la oportunitatile de voluntariat local si proiectele principalilor actori din mediul asociativ din Cluj-Napoca in cadrul targului de oferte de voluntariat Voluntexpo unde au expus 26 de ong-uri clujene.
• Concerte, amintiri si voie buna in seara de recunoastere a meritelor tutror voluntarilor impicati in Saptamana Nationala a Voluntariatului.
Inainte de finalizarea stagiului, voluntarii au organizat un flashmob pentru promovarea voluntariatului, eveniment in care s-au implicat 43 de persoane care au dansat sincron pentru o societate mai implicata in viata comunitatii.
Pentru a impartasi si altor tineri posibilitatea implicarii in proiecte internationale, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a organizat 10 intalniri de informare si dezvoltare personala pentru 161 tineri din Cluj-Napoca, dar si din orasele invecinate. Astfel in 6 iunie, 15 iunie, 21 iunie si 09 iulie am organizat 4 intalniri la Cluj-Napoca, in 24 iunie la Zalau, in 25 iunie la Satu-Mare, in 18 iulie la Oradea, in 26 iulie la Baia-Mare, in 27 iulie la Bistrita si in 31 iulie laTurda- 31.
Toate aceste evenimente au fost organizate decei 6 voluntari internationali veniti in Romania prin Serviciul European de Voluntariat si echipa de coordonare, in cadrul proiectului „123 days!” finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.