Maria Fodor (63 de ani) avut o meserie mai puțin obișnuită pentru o femeie: a fost sudoriță și a lucrat la CUG, în Cluj-Napoca.
Maria s-a născut în Sânmihaiu Almașului într-o familie cu trei copii. Mama ei nu a făcut școală deloc, lucra la Colectiv, iar tatăl, care avea patru clase, lucre pe șantier. Amândoi au fost însă de acord că lucrul acesta nu trebuie să se întâmple și în cazul copiilor lor, așa că i-au trimis la școală. „Pe vreme aia era cam greu la țară, fără sprijin, așa că m-am hotărât să fac un curs de șase luni să învăț o meserie și să mă întrețin singură. Când am hotărât asta era disponibil cursul de sudor. Imediat după s-a mai făcut un curs de macaragist pe pod rulant, dar nu m-am încumetat să mă înscriu și la acela”, povestește ea. Surprinzător, nu a fost singura femeie care a urmat această specializare – în perioada ei lucrau la CUG ca sudor peste 800 de femei. I-au plăcut vremurile acelea, pentru că, deși muncea din greu, s-a simțit apreciată la Combinatul de care o leagă amintiri frumoase, mai ales că acolo și-a cunoscut și viitorul soț.
Însă după Revoluție, când s-au închis fabricile și nu s-au mai găsit locuri de muncă, s-au văzut nevoiți să ia o decizie important: să se mute înapoi la țară, împreună cu cei doi copii pe care-i aveau. S-au mutat la Sânmihaiu Almașului, pentru că aici își petreceau copii vacanțele și le era mai ușor să se acomodeze.
După mutare, soțul a mai lucrat 15 ani la Cluj și a făcut naveta cum a putut – era important să-și păstreze slujba, pentru că salariul lui reprezenta singurul venit al familiei. După ce el a murit, acum cinci ani, Maria a rămas să locuiească împreună cu fiica ei, care își construiește propria casă, în curtea părintească.
„Nu m-aș mai întoarce la oraș. La țară e mai liniște, nu e așa de mult stres”, spune acum Maria. Ea mărturisește că nu s-a simțit discriminată niciodată. „La serviciu lucram în echipe de câte opt femei și eram foarte aproapiate. La bloc eram singura familie de romi dintr-un total de 122 de familii, dar niciodată nu am simțit că cineva ne tratează altfel”.
Cea mai important lecție pe care a ținut să o transmită copiilor ei a fost să își câștige pâinea cinstit. Pe ea, lucrul acesta a împlinit-o și a făcut-o să se simtă fericită.