• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411

EVSification

Logo EVSification

Proiectul „EVSification” este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de partenerii sai, FERSO, Polonia si Centrum dobrovolnictva, Slovacia. Toate cele trei organizatii sunt active in domeniul voluntariatului si au expertiza in gestionarea de voluntari si proiecte in contextul Serviciului European de Voluntariat (SEV).
Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea miscarii de voluntariat din cele trei tari, prin cresterea capacitatii organizatiilor ce implica voluntari in raport cu managementul proiectelor si voluntarilor SEV.
Activitatile proiectului sunt focusate pe managementul voluntarilor in context SEV si vizeaza dezvoltarea a trei produse intelectuale, pe durata celor 20 de luni de implementare: “Manualul managementului voluntarilor SEV” (un document adresat tuturor organizatiilor si coordonatorilor implicati in proiecte SEV, cu informatii practice privind cei 9 pasi de management al voluntarilor), “EVSification Recipe Design” (pe baza manualului realizat, echipa de proiect va construi un design pentru un curs de formare ce va putea fi replicat de catre organizatiile active in SEV) si webinarii (vor fi organizate 3 webinarii pe teme relevante pentru managementul in SEV).
Proiectul ,,EVSification” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Actiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice.

Produse intelectuale proiect EVSification

Pornind de la experienta de gazduire a sute de voluntari SEV a celor 3 organizatii partenere, am realizat instrumente utile in procesul de implementare a unui proiect SEV, de la pregatirea organizatiei si a voluntarilor si pana la incheierea si evaluarea proiectului si voluntarilor. Astfel pe perioada celor 20 de luni de proiect (din ianuarie 2015 pana in august 2016), au fost dezvoltate urmatoarele trei instrumente usor de folosit de organizatii si coordonatori implicati in gazduirea voluntarilor SEV:
– un manual de management al voluntarilor SEV, cu informații practice privind cei 9 pasi ai gestionarii voluntarilor SEV: Manual EVSification (varianta PDF)
– un plan detaliat de formare profesionala a coordonatorilor de voluntari SEV (design de curs): Design training EVSification (varianta PDF)
– trei webinarii axate pe aspecte provocatoare/dificile in gestionarea voluntarilor SEV (motivarea, managementul conflictului si evaluarea acestora).

  1. Motivarea voluntarilor in context SEV
  2. Managementul conflictelor in context SEV
  3. Evaluarea, arta punerii intrebarilor, in context SEV

Noutati proiect:

02.09.2016 - EVSification - un proiect strategic in domeniul Serviciului European de Voluntariat

Evs HandsÎn contextul celebrării a 20 de ani de când funcționează Serviciul European de Voluntariat (SEV) – parte a Programului European Erasmus+ (prin care tinerii care au între 17 și 30 de ani au oportunitatea de a derula stagii de voluntariat într-o altă țară), Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, împreună cu partenerii săi FERSO din Polonia și Centrum dobrovolnictva din Slovacia, anunță finalizarea cu succes a proiectului EVSification, proiect ce a urmărit creșterea calității proiectelor SEV.

În ultimii 20 de ani au fost implicați în stagii de voluntariat prin SEV aproximativ 100.000 de tineri din Europa și nu numai, tineri care au avut ocazia să descopere culturi noi, să-și dezvolte noi abilități și să participe activ la viața comunităților în care au fost găzduiți. Gestionarea/găzduirea acestor tineri a adus organizațiilor gazdă din Europa, pe lângă multe reușite și satisfacții și multe provocări în raport cu crearea unui cadru suficient de sigur și de stimulant în care tinerii să profite la maxim de această experiență de învățare. În acest context proiectul EVSification a urmărit să contribuie la creșterea capacității organizațiilor de a gestiona în mod profesionist voluntari internaționali.

Pornind de la experiența de găzduire a sute de voluntari SEV a celor 3 organizații partenere, am realizat instrumente utile în procesul de implementare a unui proiect SEV, de la pregătirea organizației si a voluntarilor și până la încheierea și evaluarea proiectului și voluntarilor. Astfel pe perioada celor 20 de luni de proiect (din ianuarie 2015 pana in agust 2016), au fost dezvoltate următoarele trei instrumente ușor de folosit de organizații și coordonatori implicați în găzduirea voluntarilor SEV:

– un manual de management al voluntarilor SEV, cu informații practice privind cei 9 pași ai gestionării voluntarilor SEV,
– un plan detaliat de formare profesională a coordonatorilor de voluntari SEV (design de curs),
– trei webinarii axate pe aspecte provocatoare/dificile în gestionarea voluntarilor SEV (motivarea, managementul conflictului și evaluarea acestora).

Toate aceste instrumente sunt disponibile gratuit în format electornic pe pagina de web a Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca – www.centruldevoluntariat.ro și pot fi descărcate gratuit de toți cei interesați.

14.05.2016 - E timpul pentru voluntariat european

Time for EVSAgentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) organizeaza, in perioada 13-15 mai, la Predeal, EVS Camp, eveniment dedicat Serviciului European de Voluntariat (SEV). Parte a programului european Erasmus+, SEV le ofera tinerilor care au intre 17 si 30 de ani oportunitatea de a derula stagii de voluntariat intr-o alta tara.

In cadrul EVS Camp peste 100 de participanti – tineri interesati de voluntariatul european, fosti voluntari europeni, coordonatori de voluntari, reprezentanti de organizatii active in voluntariat la nivel national sau european – se intalnesc pentru a impartasi experiente si a invata impreuna in cadrul celor peste 40 de ateliere pe teme relevante pentru SEV.

Evenimentul este organizat in contextul EVS 20 – campanie europeana de celebrare a 20 de ani de SEV – si marcheaza, de asemenea, finalul proiectului EVSification, proiect derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in parteneriat cu organizatii din Polonia si Slovacia si care a pus accent pe calitatea proiectelor de voluntariat european.

Serviciul European de Voluntariat, a fost lansat la nivel european in anul 1996, iar pana in prezent aproximativ 100.000 de tineri au derulat stagii de voluntariat international. Din 2007 pana in prezent Romania a gazduit peste 2300 de voluntari internationali, iar in perioada 2007-2013 peste 700 de tineri din Romania au fost voluntari in alte tari.

07.04.2016 - EVS Camp

EVS Camp100+ participanţi, 30+ ateliere, 2.5 zile de activităţi, 1 temă: Serviciul European de Voluntariat (SEV), 1 eveniment: EVS Camp
Lucrezi cu voluntari. Crezi că organizaţia ta ar putea să se dezvolte mai mult dacă s-ar implica în proiecte de voluntariat european. Vino să înveţi de la cei care au făcut asta deja!
Eşti curios. Cauţi. Vrei să descoperi. Vrei să te implici. Pe scurt, vrei să fii voluntar într-o altă ţară. Hai să întâlneşti tineri care au trecut printr-o astfel de experienţă!
Ai luat rucsacul în spate şi ai plecat, neştiind ce va fi. Şi a fost SEV. Vrem să îţi ştim povestea!
Ai avut zeci de întâlniri cu voluntarii internaţionali, ajutându-i să îşi deruleze activităţile şi să se descopere. Vrem să aflăm care au fost provocările, dar şi satisfacţiile acestei munci!
Ai analizat nevoile, ai decis că SEV este soluţia pentru organizaţia ta, ai căutat parteneri din alte ţări şi te-ai bucurat când proiectul tău a fost aprobat. Vrem să ne vorbeşti despre tot acest parcurs!
I-ai ascultat pe voluntari, i-ai ajutat să înveţe, le-ai fost alături. Vrem să te ascultăm!
Te regăseşti într-una din situaţiile de mai sus?
Sau poate într-una similară, legată de Serviciul European de Voluntariat?
Atunci hai să creăm împreună EVS Camp – un spaţiu pentru tineri şi organizaţii interesate de SEV sau cu experienţă în acest domeniu, mentori, coordonatori de proiecte şi de voluntari, foşti voluntari SEV.
EVS Camp
Pe scurt: EVS Camp este un eveniment dedicat Serviciului European de Voluntariat, parte a programului european Erasmus+. Vrem să creăm un spaţiu de învăţare şi de comunicare atât pentru cei care cunosc şi au experienţă în proiectele de voluntariat european, cât şi pentru cei care vor să afle mai multe şi să înveţe din experienţele celorlalţi. EVS Camp este un eveniment care se adresează foştilor voluntari şi tinerilor interesaţi de voluntariatul european, dar şi organizaţiilor care au derulat sau sunt interesate de proiecte SEV.
EVS Camp este organizat în contextul SEV20 – celebrarea a 20 de ani de SEV la nivel european şi al proiectului EVSification derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca prin programul Erasmus+.
Când – 13-15 mai 2016 (12 mai – zi de sosire, 15 mai, după prânz – zi de plecare)
Unde – Cluj-Napoca, Hotel Paradis
Organizatori – ANPCDEFP şi Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca
La ce să te aştepţi – Ateliere interactive pe teme legate de SEV (propuse de participanţi, dar şi de organizatori), participare activă, informaţii noi, împărtăşire de experienţe, prezentarea rezultatelor obţinute în proiectul EVSification, toate acestea facilitate prin metoda Barcamp.
Barcamp este o neconferinţă născută din dorinţa oamenilor de a comunica şi de a învăţa într-un mediu deschis. Este un eveniment intens, cu discuţii şi interacţiune între participanţi.
Detalii logistice – Organizatorii vor acoperi costurile de:
– transport (clasa a II-a, în regim de decont),
– cazare (în camere duble la Hotel Paradis, Cluj-Napoca)
– masă (începând cu cina din data de 12 mai – pentru cei cazaţi şi terminând cu prânzul din data de 15 mai)
Pentru voluntarii străini aflaţi în prezent în cadrul stagiului în România nu se vor asigura costuri legate de participarea la eveniment; acestea pot fi asigurate din costurile proiectului.
Limba de lucru a evenimentului: limba română.
Vor fi organizate ateliere în paralel şi doar unele dintre acestea vor fi susţinute în limba engleză.
Înscrierea se face prin completarea formularului disponibil aici
ATENŢIE! Formularul se validează prin apăsarea butonului “Validaţi / Validate” de la final.
Termen limită de înscriere:
22 aprilie 2016

17.12.2015 - Rezultate intermediare proiect “EVSification”

rezultate_evsIn perioada 01.01.2015 – 31.08.2016, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in parteneriat cu FERSO – Polonia si Centrum Dobrovolnictva – Slovacia, implementeaza proiectul “EVSification”. Pornind de la vasta experienta a celor trei parteneri in domeniul voluntariatului si mai specific a expertizei acestora referitor la gestionarea proiectelor finantate prin Serviciul European de Voluntariat (SEV), proiectul isi propune sa contribuie la consolidarea miscarii de voluntariat din cele trei tari, prin cresterea capacitatii organizatiilor ce implica voluntari, in special in proiecte SEV
In prima jumatate a proiectului, cei trei parteneri au lucrat intens la realizarea unui manual de gestionare a voluntarilor, in contextul proiectelor SEV. Pornind de la nevoile exprimate de peste 60 de organizatii care gazduiesc voluntari SEV (din cele 3 tari partenere) intr-un chestionar de identificare de nevoi, manualul a fost structurat pe modelul celor 9 pasi de management a voluntarilor. Acesta contine pe langa aspecte teoretice legate de modul de abordare a managementului voluntarilor si exemple concrete, metode si intrumente utile, adaptate specificitatii contextelor proiectelor SEV.
Pornind de la elementele prezentate in manual, echipa de proiect a lucrat la elaborarea unui design pentru un curs de formare adresat coordonatorilor de voluntari SEV – “EVSification Recipe Design”, design care sa poata sa fie replicat si catre alte organizatii care implementeaza proiecte SEV.
Testarea abordarii, metodelor prevazute in manual, precum si a designului de curs, s-a realizat in cadrul unui curs de formare de 4 zile, care a avut loc in perioada 3-8 noiembrie 2015 si s-a desfasurat in Banska Bystrica (Slovacia). La curs au participat 21 de coordonatori de voluntari SEV din cele 3 tari partenere implicate in implementarea proiectului “EVSification”, coordonatori care au avut ocazia sa treaca prin toate etapele de management a voluntarilor si sa-si insuseasca cunostinte, abilitati si atitudini relevante in contextul crearii unui cadru de activitate stimulant pentru voluntari SEV si gestionarea cu succes a acestui tip de proiecte.
Pornind de la feedback-ul primit in urma testarii modelului propus, au fost aduse modificari in manualul de gestionare a voluntarilor in context SEV, manual care urmeaza sa fie lansat public in luna aprilie 2016.
In paralel cu realizarea manualului, cele trei organizatii implicate in proiect au demarat pregatirea activitatii de consultanta individualizata pentru cele 21 de organizatii reprezentate la cursul pentru coordonatori de voluntari, consultanta care urmeaza sa aiba loc in perioada ianuarie – iunie 2016 si care vizeaza, corelarea modelului de management a voluntarilor in 9 pasi, la specificitatile fiecarei organizatii implicate in proiect.
In anul 2016 in cadrul proiectului “EVSification” se va realiza activitatea de constultanta individualizata cu cele 21 de organizatii participante si se vor crea si publica 3 webinarii, in limba engleza, care sa abordeze teme relevante in gestionarea voluntarilor SEV, care vor fi promovate in randul organizatiilor care gazduiesc voluntari SEV din Europa. De asemenea in luna aprilie va avea loc evenimentul “EVSification camp”, un eveniment international cu peste 100 de participanti, de multiplicare a tuturor rezultatelor obtinute pe perioada pe proiectului.