În cadrul proiectului ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) urmărește creșterea capacității organizaționale a 16 ONG-uri din România prin eficientizarea muncii lor cu voluntarii. Proiectul propune celor 16 organizații activități de formare, consultanță și jobshadowing în organizații cu experiență în domeniul managementului voluntarilor.
Campania ,,No hate speech” inițiată de Consiliul Europei oferă prilejul perfect pentru cele 16 organizații de a pune în practică concepte și bune practici testate pe parcursul proiectului organizând 16 acțiuni publice axate pe promovarea toleranței și luptei împotriva discursului instigator la ură și a oricăror forme de discriminare.
Potrivit unui studiu realizat în noiembrie 2012 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 79,7% dintre români nu ar dori să aibă vecini persoane homosexuale, 51,4% nu ar dori să aibă romi care locuiesc în apropiere și 41,6% ar prefera să nu locuiască între persoane bolnave de SIDA. Același studiu arată că 1 din 10 români ar prefera să nu se învecineze cu imigranți, persoane de altă etnie, de altă religie sau cu cupluri necăsătorite. Rezultatele unor astfel de atitudini sunt deseori acelea că persoanele din categoriile enumerate mai sus devin pe nedrept marginalii societății, cu consecințe nefaste pentru dezvoltarea lor și a familiilor lor.
Proiectul inițiat de CVCN a pornit de la premisa ca organizațiile care lucrează cu voluntari sunt vectori esențiali în dezvoltarea capitalului social și în educație, deoarece voluntariatul în sine reprezintă o formă de educație nonformală cu impact pozitiv asupra dezvoltării personale și profesionale a voluntarilor. În consecință, organizațiile care lucrează cu voluntari reprezintă o sursă de educație a cetățenilor indiferent de domeniul în care ele activează.
Nu în ultimul rând, proiectul propune abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metodă inovatoare: organizarea a 3 reprezentații de teatru social pe tematica proiectului. Fiecare piesă de teatru se va finaliza cu o dezbatere care va implica publicul prezent.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.
Pentru infomații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați la nr.de tel. 0264 431411 sau 0729837773, e-mail: cluj@voluntariat.ro, persoana de contact: Nicoleta Chiș-Racolța.