CVCN gazduieste in cadrul proiectului “PLAY – Practice Learning and Action for Youth” 6 tineri voluntari internationali pe o perioada de 12 luni. Stagiul lor a debutat in septembrie 2011 si include activitati derulate in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj (unde Dave (Scotia), Patricia (Olanda), Melanie(Franta) si Max (Ucraina) implementeaza un program de animatie clinica) si in Scoala cu clasele I-VIII “Ioan Bob” (unde Joscha si Marlene (ambii din Germania) dezvolta activitati cu caracter educativ, complementare curriculei scolare, precum si prezentari de educatie multiculturala si ore de limba germana).
Inca de la debut, proiectul a fost unul intens si a adus voluntarilor multe provocari, dar si multe ocazii de a-si folosi indemanarea si creativitatea. Dupa 6 luni de proiect am resimtit nevoia de evaluare, de realizare a bilantului activitatilor derulate, de masurare a impactului comunitar, dar si a impactului asupra voluntarilor. Am ales sa ne aplecam asupra acestor aspecte intr-un cadru relaxant, exterior proiectului si orasului in care ne desfasuram activitatea.
Astfel in perioada 4-5 martie cei 6 voluntari im preuna cu mentorii lor si echipa de proiect am iesit din agitatia orasului si ne-am retras cu totii la o pesniune din Salicea, comuna Ciurila. Aceasta mica pauza ne-a oferit ocazia de a privi in urma la ceea ce s-a realizat in proiect, dar si de a ne clarifica asteptarile si a contrui planurile pentru a doua parte a lui.
Prin atelierele facilitate, cei 6 voluntari internationali au fost incurajati sa priveasca in urma la experienta traita in Cluj din momentul sosirii, sa isi identifice abilitatile dobandite aici, dar si sa isi seteze obiectivele de invatare pentru cea de-a doua parte a stagiului. In acelasi timp, am incercat sa analizam impreuna ce inseamna pentru fiecare dintre noi “echipa” si sa creionam punctele tari ale echipei noastre alaturi de acele elemente ce pot fi imbunatatite.
Munca realizata, dar si jocurile si momentele de relaxare de care ne-am bucurat pe parcursul celor doua zile au contribuit la intarirea spiritului de echipa, la consolidarea relatiilor dintre voluntari, echipa de proiect si mentori si ne-au oferit o imagine de ansamblu asupra evolutiei proiectului.
Proiectul “PLAY – Practice Learning and Action for Youth” este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Mai multe detalii despre Tineret in Actiune gasiti aici.