Echipa EUROPE DIRECT Cluj, manager Lia Valendorfean, împreună cu experimentatul ziarist și autor Tiberiu Fărcaș (membru fondator si secretar al Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj, owner clujulcultural.ro și clujulpolitic.ro) semnează un Podcast pilot, un dialog pe teme legate de programele și inițiativele UE pentru școli, beneficiile și modul concret în care acestea au impactat profesorii și elevii școlilor clujene.
Prin aceste dialoguri ne dorim să încurajăm participarea a cât mai multor profesori și elevi în cadrul programelor europene dedicate lor.
Am realizat două ediții ale podcastului – una dedicată liceelor https://youtu.be/KeVzdPBoffc cu invitata ANDREEA SUCIU – profesor la Liceul ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, Ambasador ERASMUS si Ambasador Senior EPAS (LTAI fiind școală ambasador a Parlamentului European în cadrul rețelei europene EPAS) și o a doua ediție dedicată școlilor gimnaziale https://youtu.be/S7Z–PWs284 cu invitata PAULA BOARȚĂ – profesor gimnaziu, zone rurale (Școala Căianu) și periurbane (Gherla).
Apreciem distribuirea acestei informații către toate liceele și școlile gimnaziale din județul Cluj dar mai ales încurajarea auditiei acestor dialoguri în sălile de clasă, poate în cadrul orelor de dirigenție și/sau educație civică.
Context:
UE pune la dispoziția școlilor nenumărate resurse și programe (organizate pe grupe de vârstă, subiecte și tipuri de materiale), pe platforma Spațiul Învățării: materiale didactice, Jocuri, Cronologia UE, Rețele de cadre didactice, Noutăți și concursuri. De asemenea, oferă oportunități gratuite de formare a profesorilor, schimburi de experiențe prin programul Erasmus+ etc. Cu ajutorul publicațiilor realizate de Oficiul pentru Publicații al UE, oferă dotarea bibliotecilor școlare cu materiale interesante despre teme care ne afectează pe toți, cum ar fi protejarea mediului în Europa, lupta împotriva dezinformării online – un Set de instrumente despre “cum să identifici și să combați dezinformarea”!, un “manual” perfect pentru echiparea elevilor cu abilități esențiale de navigare online. https://learningcorner.learning.europa.eu/learning-materials/how-spot-and-fight-disinformation_ro
Una din cele mai recente modalități interactive de a-i învăța pe elevi despre Uniunea Europeană este Europa Quest – un instrument educațional bazat pe teste de tip quiz, conceput pentru a încuraja munca în echipă și comunicarea în rândul participanților. Materialele pot fi descărcate gratuit https://learning-corner.learning.europa.eu/learning-materials/europa-quest-quiz-type-interactive-learning-tool_ro