• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
A Guide to Russian semantics compass cover
  • Started:2022/05/09 12:00 Ended:2022/05/09 14:00

Dezbatere: descifrarea dezinformării în jurul războiului, răspunsul UE la situațiile de criză

  • EUROPE DIRECT Cluj
  • 0755777011
  • https://centruldevoluntariat.ro/despre-europe-direct-cluj/

Anul acesta marcăm ziua Europei cu o dezbatere mai.. altfel, pe teme determinate de crizele repetate care lovesc lumea și Europa în ultimii ani. Dezbaterea va fi transmisă pe facebook live.

Alături de invitații noștri, prof.univ.dr.habil. Ioan HOSU și lect.univ.dr. Mihnea S. STOICA de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj și jurnalista Codruța SIMINA, președinta Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj și gazda Lia VALENDORFEAN, manager EUROPE DIRECT Cluj, vom încerca să descifrăm dezinformarea pro-Kremlin în jurul războiului lui Putin, să vedem cum răspunde UE în situații de criză precum pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, și care sunt sursele oficiale și corecte de informare pentru fiecare dintre noi.

Ioan Hosu este director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate si este doctor în sociologie. Traseul său didactic și cel de cercetare se concentrează pe următoarele domenii de interes: Rolul comunicării în contexte grupale, organizaționale și comunitare; Rolul și locul comunicării în procesele de schimbare/dezvoltare, în procesele de mobilizarea resurselor în acțiuni colective (accent pe organizații și comunități); Comunicare și comunitate, comunicare și societate.

Mihnea S. Stoica este licențiat în științe politice și în drept la Universitatea Babeș-Bolyai, cu studii de masterat în Olanda, la Vrije Universiteit Amsterdam. A participat în proiecte de cercetare derulate de institutul Kieskompas (Busola Electorală) din Amsterdam, cu privire la alegerile din Franța și Mexic (2012), fiind desemnat apoi manager de proiect pentru analiza alegerilor parlamentare din Israel (2015). În 2014 a fost consilier europarlamentar la Bruxelles, iar din 2016 coordonează Centrul Cultural și Academic Olandez al Universității Babeș-Bolyai. În același an a obținut titlul de doctor cu o teză în ”populismul european”. Domeniile sale de interes cuprind comunicarea politică și strategiile de PR.

Codruța Simina este jurnalist cu state vechi în presa clujeană și națională la PressOne, inițiator Misreport. În calitate de președintă a Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj (APPC) ce activează încă din 2005 pentru creșterea gradului de profesionalizare al jurnaliștilor și a calității presei clujene, duce mai departe unele dintre cele mai importante proiecte ale asociației: Anuarul APPC, editat deja de peste un deceniu; Gala Premiilor APPC; seria de dezbateri profesionale Cluj Press Talks.

Lia Valendorfean a fost jurnalist, redactor-corespondent la Cluj al prestigiosului ziar național “România liberă”, editor al revistei AperiTIFF din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, expert PR pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. De menționat contribuția la profesionalizarea relației media-instituții publice prin implicarea, între 2010-2011, ca expert comunicare în cadrul Grupului de Lucru Pan European pentru relația cu media, co-autor al e-Catalogului European de Bune Practici în Relațiile cu Media (realizat de Comisia Europeană, DG COMM). Intre 2013-2014, manager al campaniei regionale de comunicare dedicata alegerilor pentru Parlamentul European. Manager al Europe Direct Transilvania de Nord între 2008-2014 și EUROPE DIRECT Cluj din 2021.

Context si informatii suplimentare:

De ani de zile, Kremlinul, mass-media și trolii săi au folosit trucuri ieftine ale retoricii dezinformării. Iar pe parcursul războiului lui Putin, eforturile de dezinformare s-au amplificat. EUvsDisinfo enumerează aceste acte folosind modelul SWAMPED.

UE și partenerii săi internaționali sunt uniți în a condamna agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei. Le oferă sprijin celor care au nevoie de adăpost și îi ajută pe cei care caută o cale sigură de a se întoarce acasă. UE va continua să îi ofere Ucrainei asistență politică, financiară și umanitară masivă și să impună sancțiuni severe împotriva Rusiei și a complicilor săi în acest război.

Aceste informații sunt disponibile și în ucraineană și rusă pe paginile speciale create de UE