• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
1
  • octombrie 19, 2021

Curs interculturalitate și învățare nonformală, Modul II, 6-8 septembrie, Măguri Răcătău

Schimbarea începe atunci când fiecare dintre noi decide să facă ceva diferit. Aceasta este concluzia cursului organizat în perioada 8-10 Septembrie în Măguri Răcătău. Cursul “Interculturalitate și învățare nonformală” este organizat în două module. Acesta a reunit 18 cadre didactice din cele 6 școli partenere implicate în proiect: Școala Gimnazială Aghireș, Școala cu clasele I-VIII Bonțida, Școala cu clasele I-VIII Căianu, Școala Gimnazială “Traian Crețu” Năpradea, Liceul Tehnologic Sârmășag, Școala Gimnazială Sânmihaiu Almașului. Formatorii cursului au fost Nicoleta Chiș-Racolța din partea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca și Flavia Ardelean, din partea partenerului JK Youth.

Cel de-al doilea modul al cursului a fost unul care a vizat competențele de viață ale participanților, pe lângă o trecere în revistă a cunoștințelor dobândite cu privire la învățarea nonformală din cadrul primului modul organizat în luna mai. Am abordat tematici precum gestionarea conflictelor, comunicarea non-violentă și tipuri de motivație. Totodată, ne-am dat întâlnire cu motivația și inspirația, având alături specialiști din zona educațională și din sectorul neguvernamental care au purtat discuții cu participanții despre parcusul lor în carieră și în viață, dar și cu privire la starea actuală a sistemului de învățământ. Le-am avut alături de noi pe Corina Pintea – director executiv ProVobis, Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Elena Berbecuț din partea Fundației Comunitare Cluj și Flavia Ardelean – inspector școlar ISJ Sălaj.

În cadrul ultimei zile de curs, cadrele didactice au lucrat la realizarea unui plan de combatere a discriminării în școli pe care să îl ducă înapoi în comunitate și împreună cu colegii să-l implementeze.

Obiectivele cursului au fost:

  • dezvoltarea/îmbunătățireacompetențelorparticipanțilordegestionareșisoluționareaconflictelor,
  • dezvoltarea/îmbunătățireacompetențelorparticipanțilordegestionare/rezolvaredeprobleme,
  • împuternicireacadrelordidacticeparticipantedeadevenifactorideschimbareîncomunitățiileîncareactivează,
  • dezvoltareaunuiplandecombatereadiscriminăriiînșcoală,câteunulpentrufiecarecomunitateimplicată.

Proiectul este derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth și Asociația Organizația Creștină Something New, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org