Comisia Europeană a propus actualizarea normelor referitoare la coordonarea liberei circulații în condiții de siguranță în UE, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19.
Începând din vară, rata de vaccinare a crescut semnificativ, iar certificatul digital al UE privind COVID a fost pus în aplicare cu succes, peste 650 de milioane de certificate fiind emise până în prezent. În același timp, situația epidemiologică din UE continuă să evolueze, iar unele state membre au adoptat măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea de doze de rapel. Ținând seama de toți acești factori, Comisia propune să se pună un accent mai puternic pe o abordare „personalizată” a măsurilor privind călătoriile și pe o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară. Perioada de 9 luni ia în considerare orientările oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) privind administrarea dozelor de rapel după o perioadă de 6 luni și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura faptul că campaniile naționale de vaccinare se pot adapta, iar cetățenii pot avea acces la dozele de rapel.
Comisia a propus, de asemenea, actualizări ale hărții UE bazate pe codul de culori, precum și o procedură simplificată de activare a „frânei de urgență”. De asemenea, Comisia a propus actualizarea normelor privind călătoriile dinspre țări terțe către UE .
Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat: De la începutul pandemiei, Comisia a fost pe deplin activă în găsirea de soluții pentru a garanta în mod coordonat libera circulație a persoanelor în condiții de siguranță. Având în vedere cele mai recente evoluții și dovezi științifice, propunem o nouă recomandare care urmează să fie adoptată de Consiliu. Pe baza instrumentului nostru comun, certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit un adevărat standard, ne îndreptăm către o abordare „personalizată”. Obiectivul nostru principal este evitarea unor măsuri divergente în întreaga UE. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește dozele de rapel, care vor fi esențiale pentru combaterea virusului. Printre alte măsuri, propunem astăzi ca Consiliul să convină asupra unei perioade standard de valabilitate pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma seriei primare. Va fi esențial, pentru lunile următoare și pentru protejarea liberei circulații a cetățenilor în condiții de siguranță, să se ajungă la un acord cu privire la această propunere.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: Certificatul digital al UE privind COVID și abordarea noastră coordonată cu privire la măsurile referitoare la călătorii au contribuit semnificativ la libera circulație în condiții de siguranță, protecția sănătății publice fiind prioritatea noastră. Peste 65 % din populația totală a UE a fost vaccinată, dar acest lucru nu este suficient. Prea multe persoane nu sunt încă protejate. Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască în cel mai sigur mod posibil, trebuie să ajungem urgent la rate de vaccinare semnificativ mai ridicate. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea cu ajutorul dozelor de rapel. Ținând seama de orientările ECDC și pentru a le permite statelor membre să își adapteze campaniile de vaccinare și pentru ca cetățenii să aibă acces la doze de rapel, propunem o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare. În același timp, trebuie să continuăm să îi încurajăm cu fermitate pe toți cetățenii să respecte în continuare măsurile de sănătate publică. Trebuie să purtăm în continuare măștile.
Principalele actualizări ale abordării comune în ceea ce privește măsurile de călătorie în cadrul UE propuse de Comisie sunt:
Pentru a acorda suficient timp pentru punerea în aplicare a abordării coordonate, Comisia a propus ca aceste actualizări să se aplice de la 10 ianuarie 2022.
Context:
La 3 septembrie 2020, Comisia a formulat o Propunere de recomandare a Consiliului menită să garanteze că toate măsurile care restrâng libera circulație ca răspuns la pandemia de COVID-19 adoptate de statele membre sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE.
La 13 octombrie 2020, statele membre ale UE s-au angajat să asigure o coordonare mai bună și un schimb de informații mai eficient prin adoptarea recomandării Consiliului.
La 1 februarie 2021, Consiliul a adoptat o primă actualizare a recomandării Consiliului, care a introdus o nouă culoare, „roșu închis”, pentru marcarea zonelor de risc și a stabilit aplicarea de măsuri mai stricte călătorilor care sosesc din zonele cu risc ridicat.
La 20 mai 2021, Consiliul a modificat recomandarea Consiliului pentru a permite călătoriile neesențiale ale persoanelor complet vaccinate, precum și pentru a consolida măsurile de limitare a răspândirii variantelor care suscită îngrijorare.
La 14 iunie 2021, Parlamentul și Consiliul au adoptat Regulamentul de instituire a cadrului referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Pentru a utiliza în mod optim certificatul digital al UE privind COVID, Consiliul a adoptat, în aceeași zi, o a doua actualizare a recomandării Consiliului, care prevede derogări de la restricțiile de călătorie pentru persoanele complet vaccinate și pentru persoanele vindecate.
Începând din iunie 2021, introducerea certificatului digital al UE privind COVID a progresat într-un ritm rapid. La 18 octombrie 2021, Comisia a publicat primul raport privind sistemul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument disponibil pe scară largă și acceptat în mod fiabil pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.
Având în vedere aceste evoluții, abordarea comună prevăzută în Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului ar trebui adaptată în continuare, solicitare formulată, de asemenea, de Consiliul European în concluziile sale din 22 octombrie 2021.
În paralel, ca și în cazul Regulamentului UE privind certificatul digital, Comisia a adoptat astăzi o propunere care vizează, de asemenea, resortisanții țărilor terțe care își au reședința legală în UE și resortisanții țărilor terțe care au intrat în mod legal pe teritoriul unui stat membru, care pot circula liber pe teritoriul tuturor celorlalte state membre pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile. Cele mai recente informații referitoare la normele privind călătoriile, astfel cum au fost comunicate de statele membre, sunt disponibile pe site-ul web Re-open EU.
Informații suplimentare
Fișă informativă privind COVID-19: călătoriile și măsurile sanitare în UE
Certificatul digital al UE privind COVID: un standard global cu peste 591 de milioane de certificate