• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
via transilvanica 864x550 1
  • septembrie 27, 2023

Au fost aleși câștigătorii concursului EU în poarta Transilvaniei

Lucrarea ”Ocrotire”, semnată de echipa Liceului Tehnologic Alexandru Borza, e marele câștigător!

Lucrarea ”Ocrotirecreată de o echipă formată din 5 elevi: Horvat Sandor Levente, Itu Eduard Ionuț, Cirche Florin Ion, Mădălină Darius Răzvan, Telecan Elis-Manuel și profesoara lor Mihaela Tătar, de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Borza”, este marele câștigător, ocupantul locului I la concursul ”EU în poarta Transilvaniei”, organizat de EUROPE DIRECT Cluj cu sprijinul ISJ Cluj, CVCN și Comisiei Europene în România.

Pe locul al II lea s-a clasat lucrarea ”Natura din noi” semnată de o echipă formată din 3 elevi: Popa Alexia-Patricia, Salvan Daria-Diana, Rusu Riana și profesoara lor, Ana Cristina Marian, de la Liceul de Arte Vizuale ”Romulus Ladea”. Iar locul al III lea a fost ocupat de lucrarea ”Oul” sub semnătura lui Caravațeanu Radu-Matei, tot de la Liceul de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.

Juriul care a analizat toate cele 13 obiecte de artă create de liceenii clujeni și înscrise în concurs, a fost format din: Corina Pintea din partea organizației Pro Vobis, Daniela Giurgiu din partea ISJ Cluj și Adrian Onaca, pictor și peisagist din partea Unique Landscaping.

Concursul EU în poarta Transilvaniei

Concursul EU în poarta Transilvaniei s-a derulat în luna septembrie 2023, a fost dedicat liceelor din județul Cluj, și a constat în realizarea unui obiect de artă, creativ și original, care să ilustreze legătura dintre Drumul care UneștE – Via Transilvanica și valori europene precum: pacea, solidaritatea, voluntariatul, nevoia de unitate, protejarea mediului și importanța educației și a sănătății fizice și mintale. Numele concursului a fost ales ”EU în poarta Transilvaniei” pentru că Via Transilvanica este un proiect născut și dezvoltat în Bistrița-Năsăud, de Asociația Tasuleasa Social.

Marele câștigător al locului I cât și ocupanții locurilor II și III sunt recompensați cu participarea la ștafeta națională organizată pe Via Transilvanica de 8 centre EUROPE DIRECT din România: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Oradea, Vâlcea, Harghita, Râșnov, Regiunea Centru.

Este vorba despre o ștafetă în sprijinul unității, păcii și protecției mediului în Europa, care are loc între 30 septembrie – 1 octombrie 2023 (pentru Cluj și Râșnov) și la alte date pentru celelalte centre EUROPE DIRECT.

Lucrarea Ocrotire va fi obiectul ștafetei purtată de echipajul din Cluj și predată, la finalul traseului de 16 km de pe teritoriul județului Sibiu, echipajului din Râșnov.

Toate celelalte 12 lucrări înscrise în concurs vor fi expuse la sediul EUROPE DIRECT Cluj din strada Virgil Fulicea nr. 1 și, pe perioade limitate, și în alte spații publice din oraș (ce vor fi anunțate anterior), iar echipele care le-au creat vor fi recompensate de către EUROPE DIRECT Cluj, cu seturi de promoționale europene.

De la Cluj la Râșnov: mesaje ale tinerilor pentru un viitor cu pace în Europa și mai verde

Mesajul liceenilor, participanți la ștafetă din partea EUROPE DIRECT Cluj este despre: Ocrotire și Solidaritate în Europa, despre Natura cu aer proaspăt, apă curată, sol sănătos, biodiversitate, energie verde și  despre provocarea de a ajunge până în 2050 la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, într-o economie prosperă, fără a lăsa nicio persoană și niciun loc în urmă. Iar realizarea artistică a mesajului, ștafeta sub forma mâinilor ce exprimă Ocrotire o predăm colegilor de la EUROPE DIRECT Râșnov, cu care ne întâlnim pe traseul Via Transilvanica, la Biertan.

Ce este Via Transilvanica și de ce este specială?

Via Transilvanica nu este doar un traseu de drumeție. Este un proiect care pune în valoare patrimoniul natural și cultural al României, care revitalizează comunități și inspiră oameni înspre valori precum solidaritatea, sustenabiliatea, diversitatea culturală – valori ce stau la baza Uniunii Europene.

Cu cei 1.400 km ai săi, Via Transilvanica traversează teritoriul României de la Putna și până la Drobeta Turnu-Severin, legând 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Traseul poate fi parcurs la pas, pe bicicletă sau călare și este semnalizat prin borne și marcaje vopsite cu logo-ul „T”, unele dintre ele fiind mici opere de artă, purtătoare de mesaj. Via Transilvanica revigorează și conectează comunitățile locale și invită publicul amator de drumeții să cunoască și să se minuneze de bogăția patrimoniului material (peisaje, natură, clădiri) și imaterial (tradiții, meșteșuguri, poveștile și legendele locurilor). Traseul este împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum (trece și prin Județul Brașov), Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana.

Sărbătorim Premiul european pentru patrimoniu 2023

Ca o recunoaștere a realizării remarcabile în materie de patrimoniu, Via Transilvanica a primit anul acesta cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene în acest domeniu: European Heritage Awards 2023, acordat de Europa Nostra.

În urma anunțării celor 30 de câștigători din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viață european, responsabil de Cultură, a declarat: „Toate proiectele câștigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competențe extraordinare și o implicare, la nivel colectiv și individual, care acoperă elemente de patrimoniu și tradiții din toată Europa. Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moștenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unității noastre, ca cetățeni și comunități ale Europei.”

Câștigătorii au fost sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie 2023. Ceremonia a reprezentat un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneția, oraș parte din Patrimoniul Mondial.