• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411

VOLUNTARIATUL O PUNTE INTRE ETNII

voluntariat_punte_img

Proiectul „Voluntariatul, o punte intre etnii” este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in perioada martie 2015 – aprilie 2016. Acesta isi propune sa contribuie la dezvoltarea a trei comunitati rurale ale judetului Cluj (Floresti, Tureni si Sanpaul), abordand problematica comunitatilor multietnice si a dezvoltarii acestora prin voluntariat, prin mobilizarea tuturor actorilor locali pentru generarea de schimbari pozitive.
Activitatile propuse in comunitatile din Tureni, Floresti si Sanpaul presupun cateva linii de actiune principale: dezvoltarea unui club multicultural in fiecare scoala beneficiara cu rolul de a stimula relationarea pozitiva intre elevii din etnii diferite; pregatirea si imputernicirea primariilor locale in gestionarea eficienta a relatiilor interetnice (printr-un curs de formare dedicat reprezentantiilor primariei, printr-un stagiu de jobshadowing in Norvegia, dar si prin implicarea permanenta in toate actiunile derulate in comunitate); crearea contextului de interactiune si implicare la nivelul intregii comunitati prin actiunile comunitare propuse, evenimente de promovare etc.
Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii” este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Noutati proiect:

27.04.2016 - Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii“ a mobilizat 3 comune din judetul Cluj

Club Multicultural FlorestiCentrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) incheie la finalul lunii aprilie proiectul ,,Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect care a vizat dezvoltarea a trei comunitati rurale din judetul Cluj (Floresti, Tureni si Sinpaul) prin abordarea problematicii comunitatilor multietnice si dezvoltarea acestora prin voluntariat si prin mobilizarea actorilor locali in vederea generarii de schimbari pozitive la nivel local.
Pe perioada celor 12 luni de proiect, au fost implementate activitati care au vizat pe de-o parte elevi de clase primare din cele trei comunitati, care au fost implicati saptamanal in activitati educative cu caracter non formal, organizate sub forma cluburilor multiculturale, dar si parinti si profesori implicati in organizarea si implementarea de actiuni comunitare si expozitii photovoice si reprezentantii primariilor care au participat la cursuri de formare si vizite de studiu in vederea eficientizarii modului de gestionare a comunitatilor multietnice.
133 de elevi cu varste cuprinse intre 8-11 ani au fost implicati, timp de un an de zile intr-un program educational alternativ, menit sa stimuleze relatiile interetnice pozitive. In cele trei comunitati implicate in proiect, elevii au participat la 81 de intalniri de club multicultural, in care au fost dezvoltata o culegere de metode de abordare a relationarii interetnice in randul copiilor.
Pe langa elevii implicati saptamanal in activitatile cluburilor multiculturale, alti peste 520 de elevi, 29 de cadre didactice si 32 de parinti au participat la piese de teatru de papusi, actiuni comunitare si expozitii photovoice, menite sa stimuleze relationarea interetnica in interiorul fiecarei comunitati.
Pentru implementarea cluburilor multiculturale si a tuturor activitatilor care i-au vizat pe elevii scolilor din cele trei comunitati, CVCN a mobilizat 30 de voluntari (18 locali si 12 internationali), care pe perioada celor 12 luni au desfasurat 2466 de ore de voluntariat.
Pentru a implica reprezentantii institutiilor publice in demersul de crestere a coeziunii comunitare si a dezvoltarii de relatii pozitive intre reprezentanti ai diferitelor minoritati din comunitate, 7 reprezentanti din primarii si 5 profesori si invatatori din Floresti, Tureni si Sinpaul au particpat la un curs de formare pe tema gestionarii comunitatilor multietnice iar 3 dintre ei au participat la o vizita de studiu in Norvegia, pentru a observa direct modele functionale implementate de diverse organizatii norvegiene.
Modelul abordarii problematicii realtionarii interetnice prin abordarea reprezentantilor din institutii publice dar si prin dezvoltarea unui program educational, a fost prezentat catre 20 de reprezentanti din primarii si scoli din alte 14 comunitati rurale multietnice din judetul Cluj, in cadrul unui curs de diseminare realizat la finalul proiectului.

25.04.2016 - Comunitati rurale vazute prin ochii copiilor

Photovoice SinpaulPeste 80 de elevi de clase primare din Floresti, Tureni si Sinpaul si-au testat abilitatile de foto jurnalisti intr-un demers initiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, menit sa-i stimuleze pe copii sa-si analizeze critic propriile comunitati, si sa transmita adultilor aspectele pe care ei le percep ca fiind pozitive si respectiv de imbunatatit, in fiecare dintre comunitatile lor.
In perioada 15 martie – 15 aprilie, peste 80 de elevi (romani, romi si maghiari) din cele 3 comunitati multietnice au fost implicati intr-un proces educational alternativ, bazat pe metoda photovoice, menit sa-i imputerniceasca pe elevi sa-si faca auzita vocea in comunitate. Insotiti de voluntari si facilitatori ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, copiii au surprins in imagini realitati din comunitatile lor, locuri deosebite, vestigii, obiceiuri frumoase pastrate in timp, cladiri valoroase, aspecte legate de traditiile etnice, dar si gunoaie imprastiate, case darapanate sau lucrari abandonate si nefinalizate. Toate aceste elemente surprinse de copii s-au concretizat in 4 expozitii photovoice, in care fiecare imagine este prezentata alaturi de un mesaj transmis de autorul fotografiei. Expozitiile au fost deschise in perioada 11-22 aprilie, in primariile din Cluj-Napoca, Floresti si Tureni si in Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul.
Sute de cetateni, care au trecut pragul acestor institutii in ultimele doua saptamani au avut ocazia sa vada si sa citeasca despre modul in care copii isi percep comunitatea.

„Copiii au surprins foarte bine realitatile satului nostru, au realizat fotografii atat cu lucrurile frumoase, dar si cele cu care nu ne putem mandri si au fost extrem de sinceri in mesajele transmise.” Rodica M. (Director Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul).
„Copiii au fost foarte mandri sa-si vada fotografiile expuse atat in scoala cat si in primarii, pentru multi dintre ei propria expozitie a fost prima expozitie pe care au vizitat-o.” Ioana B. (Facilitator comunitar proiect „Voluntariatul, o punte intre etnii”).

Photovoice este o metoda de a transmite un mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii” realizate de membrii acelor grupuri defavorizate, marginalizate care nu au deprinderea/puterea de a determina introducerea pe agenda publica a problemelor lor si nici capacitatea de a se mobiliza pentru urmarirea unui interes comun. Aceasta metoda este insa foarte flexibila si poate fi adaptata pentru diverse situatii (evaluare nevoilor comunitatii, realizarea unei harti a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), diverse grupuri defavorizate si diverse domenii (mediu, sanatate, educatie etc.).

08.04.2016 - Comunitati rurale mobilizate de copii

gard_transformat_floresti550 de kilograme de deseuri colectate selectiv din 5 sate din comuna Tureni, 48 de saci de gunoi adunati de pe ulitele satului Sinpaul si un 100 de metri patrati de gard transformati intr-o opera de arta in Floresti sunt rezultatele palpabile ale celor trei actiuni comunitare initiate de echipa Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca si realizate in perioada 31 martie – 6 aprilie 2016, in cadrul proiectului „Voluntariatul, o punte intre etnii”.
Peste 230 de elevi de toate varstele, profesori, parinti si reprezentati din primariile celor trei comune s-au mobilizat in perioada pentru face prin forte proprii o schimbare in comunitatile lor.
In Floresti, la Scoala Gimaziala „Gheorghe Sincai”, coordonati de profesorul de desen Dan Vlasiu, timp de doua zile, peste 65 de elevi si voluntari au lucrat intens la tranformarea gardului scolii. Dintr-un gard de beton gri, mainile harnice ale tuturor celor implicati au realizat cea mai mare opra de arta din Floresi, 100 de metri patrati cu frumoase peisaje din natura. Acum gardul are rolul nu doar de delimitare a spatiului ci si de infrumusetare a incintei scolii cu efect pozitiv asupra elevilor ce invata in scoala.
In cele 5 sate din comuna Tureni, cu mic cum mare, locuitorii s-au mobilizat si au colectat selectiv peste 500 sute de kilograme de deseuri. Au raspuns initiativei de colectare selectiva, de la elevi de gradinita, pana la persoane de peste 50 de ani, care au fost informati si mobilizati de reprezentantii primariei, dar si de preotul satului, in cazul comunitatii din Ceanu Mic.
Actiunea din Sinpaul a presupus implicarea tuturor elevilor, indiferent de etnie sau statut social, din clasele primare intr-o ampla activitate de strangere de deseuri din sat. Impartiti in echipe si alaturi de profesori si de voluntari, in cateva ore, copiii au strans peste 45 de saci de deseuri, unii dintre acestia depasindu-i in dimensiune pe cei mai mici dintre elevii implicati. Saci au fost adusi la strada, de unde au fost preluati de autoritatile competente.
Toti cei implicati s-au bucurat sa participe la actiunile de voluntariat si au inteles ca este nevoie de contributia fiecaruia pentru a aduce imbunatatiri vizibile in comunitate.
„Parca avem o padure in curtea scolii. Nu ma asteptam sa iasa chiar asa frumos din mainile noastre” ne-a spus Ana S. (eleva Floresti), la finalul activitatii de reabilitare a gardului scolii.
In Tureni, directoarea scolii ne-a asigurat ca actiunea reprezinta doar un inceput, al unui proces de mobilizare comunitara: „Cu siguranta vom continua aceasta i
nitiativa si speram ca in timp sa reusim sa implicam cat mai multe persoane” d-na Carmen P. (Director Scoala Gimnaziala din Tureni)
„Elevii au avut multe invatat din aceasta activitate si s-au bucurat sa fie si ei voluntari. Eforturile le-au fost rasplatite prin rezultate si prin increderea ca si ei pot face schimbari, ” ne-a declarat dl Augustin M. (invatator in Scoala Sinpaul).

31.03.2016 - Sute de elevi se implica in ample actiuni de voluntariat

copii_voluntariatSute de elevi si zeci de profesori din comunele clujene Floresti, Tureni si Sinpaul se vor implica la apelul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in ample actiuni de voluntariat pe plan local.
Daca in Sinpaul vor fi igienizate spatiile publice de catre elevii claselor I-VIII ai Scolii Gimnaziale “Ioan Alexandru”, la Floresti va fi reconditionat si decorat gardul Scolii Gimnaziale “Gheorghe Sincai”. Nu in ultimul rand, din cele cinci sate arondate comunei Tureni, vor fi ridicate deseurile colectate selectiv (hartie, plastic, sticla si aluminiu).
250 de elevi si 20 de cadre didactice au raspuns pozitiv apelulului CVCN, iar primariile din Sinpaul si Tureni se angajeaza sa puna la dispozitia voluntarilor masini si personal necesare bunei desfasurari a actiunilor.
Desfasurarea de forte urmareste promovarea voluntariatul ca modalitate de implicare a cetatenilor in rezolvarea problemelor comunitatii si constientizarea acestora cu privire la importanta participarii active in viata comunitatii.
Pe langa voluntari, elevi, cadre didactice si reprezentanti din primarii, la actiuni sunt asteptati si membrii comunitatii.
Agenda actiunilor comunitare include:
1. Reconditionarea si decorarea gardului Scolii Gimnaziale “Gheorghe Sincai” din Floresti. Actiunea va avea loc in zilele de 31 martie, respective 1 aprilie, incepand cu orele 13:00.
2. Ridicarea desurilor colectate selectiv de catre membrii comunitatilor din Comsesti, Martinesti, Ceanu Mic, Micesti si Tureni va avea loc sambata 2 aprilie incepand cu ora 10:00.
3. Igienizarea satului Sinpaul in data de 6 aprilie incepand cu orele 11:00. Impartirea pe echipe si distribuirea resurselor necesare se va organiza in curtea Scolii Gimnaziale “Ioan Alexandru”.
Actiunile de voluntariat au fost pregatite in cadrul cluburilor multiculturale organizate saptamanal in fiecare dintre cele trei comunitati, in cadrul proiectului “Voluntariatul, o punte intre etnii”. La pregatiri au fost implicati voluntari, elevi, cadre didactice si parinti.

29.01.2016 - Oportunitate de formare pentru reprezentanti ai scolilor si primariilor din judetul Cluj

oportunitate_formareCentrul de Voluntariat Cluj-Napoca selecteaza asistenti sociali, profesori si invatatori din cadrul comunelor din mediul rural din judetul Cluj, in vederea participarii la cursul “Multiculturalitatea, o punte intre etnii”. Acest curs reprezinta o oportunitate de invatare aplicata pentru adaptarea instrumentelor de lucru la realitatile din comunitatile multietnice.
Cursul se va desfasura in zilele de 29 februarie si 1 martie 2016 si va avea loc la o pensiune in apropierea municipiului Cluj-Napoca.
In cadrul celor doua zile de curs, participantii vor afla, prin metode interactive, modele de buna practica, dezvoltate si implementate cu succes in cadrul prezentului proiect pentru stimularea pozitiva a relationarii interetnice.
Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii” implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a debutat in 1 martie 2015 si se incheie in 30 aprilie 2016. O serie de activitati de succes care au asigurat servicii alternative de educatie au fost organizate deja in cele 3 scoli ale comunelor Floresti, Tureni si Sinpaul. Acolo au fost create cluburi multiculturale care au activitati saptamanale si care reunesc cu bucurie copiii din zona, indiferent de etnie. Activitatile desfasurate au implicat activ peste 250 de copii si membri ai celor 3 comunitati.
De asemenea, reprezentanti din primariile celor 3 comunitati (Tureni, Sinpaul si Floresti) au participat la o vizita de studiu in Norvegia in luna iunie 2015 pentru a observa si prelua metode si instrumente de gestionare eficienta a comunitatilor intertenice.

02.11.2015 - Peste 500 de copii au urmarit povestea pinguinului colorat

povestea_pinguinuluiPovestea pinguinului vopsit de o maimuta si exclus din grupul sau a fost subiectul unei piese de teatru de papusi pusa in scena in fata a peste 520 de copii din Floresti, Tureni si Sinpaul cu scopul de a-i invata pe cei mici ce inseamna discriminarea pe criterii etnice.
Piesa de teatru de papusi “Pinguinul Colorat” a fost oferita de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca impreuna cu echipa Magic Puppet. Piesa a abordat tematica relatiilor interetnice intr-o maniera inovativa, adaptata copiilor si a urmarit stimularea acceptarii si a tolerantei in randul elevilor.
Salile caminelor culturale din cele trei localitati au prins viata si au vuit de energie saptamana aceasta, cand peste 500 de copii le-au calcat pragul si au avut ocazia sa vizioneze povestea pinguinitei Lia, care a fost exclusa din grupul pinguinilor din gradina zoologica, dupa ce a fost vopsita roz de maimuta Dali.
Piesa prezinta modul in care pinguinita incerca din rasputeri sa reintre in grupul pinguinilor si reuseste in final sa faca acest lucru fiind ajutata de celelalte animale si de maimuta Dali care, pusa intr-o situatie similara, intelege nedreptatea pe care i-a facut-o pinguinitei si o vopseste la loc in alb si negru.
Piesa s-a incheiat cu o discutie intre actori si copii. Acestia din urma au identificat comportamentul nepotrivit al pinguinilor care au exclus-o pe Lia doar din cauza culorii pielii si au apreciat efortul celorlalte animale de a o sustine pe Lia.
“Cel mai mult mi-a placut de elefant, care a ajutat-o pe pinguinita sa nu mai fie suparata”, a spus Florina V., eleva in clasa a doua la Sinpaul.
“Copiilor le-a placut mult spectacolul, au inteles mesajul si au fost sensibilizati de situatia prezentata”, spune Valentina C., voluntar CVCN.
Piesa de teatru face parte din proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, care isi propune sa contribuie la imbunatatirea prin educatie a relatiilor interetnice in trei comunitati rurale ale judetului Cluj (Floresti, Tureni si Sinpaul), abordand problematica comunitatilor multietnice si a dezvoltarii acestora.
Primariile si scolile din cele trei comunitati au fost implicate activ in realizarea evenimentului, punand la dispozitie spatii de desfasurare si respectiv asigurand transportul si supravegherea copiiilor pe toata perioada spectacolelor.

12.10.2015 - Peste 100 de copii din trei comune clujene au descoperit multiculturalitatea prin joc

Multiculturalitate prin jocPeste 100 de copii romani, romi si maghiari din comunele clujene Sinpaul, Floresti si Tureni s-au bucurat de o zi de divertisment oferita de Centrul de Voluntariat Cluj- Napoca (CVCN) in cadrul proiectului “Voluntariatul, o punte între etnii”. Insotiti de parinti si profesori, cei mici au fost incantati de atelierele de pictura pe fata, s-au dovedit a fi iscusiti vânători de comori, au invatat sa faca jonglerii și au vizionat un film în aer liber dupa ce au participat la montarea ecranului. S-a atins astfel si obiectivul CVCN – stimularea relaționării între localnici, indiferent de etnie.
Lucrurile au mers bine, copiii s-au bucurat tare mult de activitatile pregatite si s-au implicat cu mult drag, asa am simtit eu, mai ales in Floresti si Tureni, unde am adaptat un pic programul si abordarea, ca urmare a reactiilor pe care le-am sesizat de la copii in Sinpaul. Copii au fost grupati in echipe pe criterii de varsta, astfel incat activitatile sa poata sa fie adaptate la varsta lor.
In Sinpaul, la actiune au participat 62 de copii insotiti de parinti, trei profesori si chiar directorul scolii, doamna Rodica Marchis iar primaria a fost reprezentata de consilierul primarului, Bogdan Rusu. “Copiii s-au bucurat enorm de activitatile dinamice, de jocurile de teambuilding, dar mai ales de atelierele de pictura pe fata si de origami”, a declarat Ioana Bere, coordonator de program la CVCN. La succesul evenimentului a contribuit si Primaria Sinpaul, care a pus la dispozitie nu doar baza sportiva si caminul cultural, ci si un generator de curent necesar ca urmare a unei pene de curent in localitate. “A fost tare fain, am pregatit activitati interesante pentru copii si s-au bucurat din plin de ele”, a declarat Denisa D., voluntar local.
La actiunea de la Floresti au participat 28 de copii insotiti de parinti, directorul adjunct scolii, doamna Daniela Briciu si secretarul sef doamna Morar Liana.
“A fost asa de frumos, ne-am jucat cu multi copii si multi voluntari tot felul de jocuri noi”, a afirmat Ana P., o participanta in varsta de 8 ani.
La Tureni au fost 38 de copii, un invatator, primarul, doamna Elena Manaila si un alt reprezentant al primariei. “Ne bucuram mult sa sprijinim astfel de initiative la noi in comunitate, pentru ca toata lumea are numai de castigat”, a spus Bogdan T., reprezentantul primariei.
CVCN a organizat aceste evenimente cu implicarea copiilor din cluburile multiculturale pe care le-a înființat în luna mai în cele trei comune .Elevii români, romi și maghiari care activează la aceste cluburi s-au întâlnit de atunci săptămânal pentru a învăța prin metode de educație nonformală lecția toleranței. Sub coordonarea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, ei i-au invitat pe toți copii din comunitate și pe părinții lor, indiferent de etnie, să se bucure de acțiunile pregătite.

05.10.2015 - Activitati ludice si proiectie de film cu caracter multicultural in 3 sate din jurul Clujului

afis_sanpaulAteliere de pictura pe fata, o vanatoare de comori, jonglerii si vizionarea unui film in aer liber – sunt doar cateva dintre surprizele pregatite localnicilor din comunele clujene Sinpaul, Floresti si Tureni de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, in cadrul proiectului “Voluntariatul, o punte intre etnii”. Actiunile se vor realiza cu sprijinul primariilor si a scolilor din cele trei comunitati si vor urmari stimularea relationarii intre localnici, indiferent de etnie.
CVCN organizeaza aceste evenimente cu implicarea copiilor din cluburile multiculturale pe care le-a infiintat in luna mai in cele trei comune.Elevii romani, romi si maghiari care activeaza la aceste cluburi s-au intalnit de atunci saptamanal pentru a invata prin metode de educatie nonformala lectia tolerantei. Sub coordonarea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, acum ei ii invita pe toti copii din comunitate si pe parintii lor, indiferent de etnie, sa se bucure de actiunile pregatite cu deschidere si bucurie.

Agenda actiunilor comunitare include:
1. Jocuri si ateliere creative cu specific multicultural pentru copii (vanatoare de comori, ateliere de pictura pe fata, origami, jocuri de societate si jonglerii);
2. Pregatirea ecranului si a zonei in care se va desfasura proiectia;
3. Promovarea filmului in comunitatea locala, cu ajutorul copiilor si a voluntarilor;
4. Vizionarea filmului Bekas si incheierea.
Jocurile, atelierele creative si vanatoarea de comori vor fi pregatite pentru copiii din fiecare comunitate. Acestia vor avea ocazia sa descopere caracterul multicultural al comunitatii in care traiesc prin intermediul activitatilor ludice programate de echipa de voluntari ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca.
Actiunile comunitare vor contiuna cu o proiectia filmului Bekas (2012), regizat lui Karzan Kader. Pelicula prezinta provocarile cu care se confrunta doi copii irakieni orfani, in incercarea lor de a-si gasi rostul in viata si a-si indeplini idealurile, in cazul de fata acela de a-l gasi pe Superman. Proiectia va fi realizata in mod inedit, cu sprijinul Asociatiei Cinemobilul. Copiii din comunitate se vor implica in instalarea ecranului, dar si in pregatirea salii de proiectie precum si in promovarea evenimentului printre ceilalti membrii ai comunitatii, copii si adulti deopotriva.
Actiunile vor avea loc in 7 octombrie 2015 in Sinpaul la Baza Sportiva, respectiv Caminul Cultural incepand cu ora 13:30, in data de 9 octombrie 2015 in Floresti la Scoala Gheorghe Sincai, incepand cu ora 15:00 si in 10 octombrie 2015 in Tureni la Scoala cu clasele I-VIII, incepand cu ora 16:30.

18.09.2015 - CVCN cauta voluntari pentru actiuni comunitare

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca anunta selectia a 10 voluntari pentru desfasurarea a 3 activitati comunitare ce vor avea loc in Sinpaul, Floresti si Tureni in perioada 7 – 10 octombrie 2015.
In fiecare din cele trei comunitati agenda activitatilor include:
• jocuri si ateliere creative cu specific multicultural pentru copii, incepand cu ora 15:00
• pregatirea zonei in care se va proiecta filmul si promovarea acestuia in comunitate, incepand cu ora 17:30
• vizonare de film in aer liber, pentru copii si adulti, incepand cu ora 19:00.
Activitatile comunitare fac parte din proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii” ce are ca scop principal dezvoltarea celor trei comunitati sus-mentionate prin programe educationale si actiuni comunitare ce abordeaza relatiile interetnice.
Responsabilitati ale voluntarilor:
• participarea la sesiunea de pregatire a jocurilor si atelierelor creative (contributie cu idei, pregatirea materialelor necesare etc.);
• participarea activa la cel putin o activitate comunitara.
Cerinte:
• disponibilitatea de a participa la sesiunea de pregatire a jocurilor si atelierelor creative, organizata de echipa CVCN in perioada 28 septembrie – 5 octombrie (acesta va avea o durata de 6 ore, in intervalul mentionat, ziua exacta fiind decisa impreuna cu echipa de voluntari selectati);
• disponibilitatea de participare la cel putin o activitate comunitara, cu implicare activa in intervalul orar 12-22, intr-una din comunitatile Sinpaul, Floresti si Tureni;
• spirit organizatoric, initiativa si flexibilitate;
• dorinta de a lucra cu copii din mediu rural, in context interetnic;
• umor, rabdare, atentie, spirit ludic, deschidere;
• entuziasm si asumarea sarcinilor;
• capacitatea de a lucra in echipa.
Beneficii oferite:
• sansa de dezvoltare personala (abilitati de comunicare si de facilitare, munca in echipa, abilitati de management al timpului si al resurselor, organizare etc.);
• atmosfera de lucru pozitiva, mediu dinamic, multicultural
• decontarea tuturor cheltuielilor asociate activitatilor – transportul in comunitatile, materiale etc.
Procesul de selectie:
Persoanele interesate sunt rugate sa completeze formularul de aplicatie accesand link-ul http://goo.gl/forms/opbiHjGyXF pana la termenul limita 23 septembrie, ora 22.
Toti aplicantii vor primi un e-mail despre rezultatul selectiei, iar persoanele selectate vor fi contactate individual pentru stabilirea datei exacte a sesiunii de pregatire a jocurilor si atelierelor creative.
Pentru orice intrebari sau detalii suplimentare ne puteti contacta la adresa international@centruldevoluntariat.ro sau la numarul de telefon 0743-057879 (persoana de contact Mariann Arkosi).

03.08.2015 - Curs de formare pentru 12 reprezentanti din primarii si scoli din mediul rural

Cursanti la curs de formareIn perioada 27-30 iulie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a organizat cursul de formare „Interculturalismul, o punte intre etni”. Cursul a urmarit cresterea gradului de intelegere a conceptelor si a fenomenelor sociale legate de relationarea comunitara interetnica, precum si dezvoltarea abilitatilor necesare gestionarii eficiente a relatiilor interentice in randul celor 12 participanti, reprezentanti din scoli si primarii, din trei comunitati rurale (Floresti, Tureni si Sinpaul), implicate in proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”.
Intreg cursul a fost construit pe metode participative si interactive, au fost abordate teme precum: colaborarea interetnica, competenta interculturala, contextul actual si istoric al romilor in Romania, mecanismul de discriminare, deconstructia stereotipurilor si a prejudecatilor dar si modalitati de interventie impotriva actiunilor de discriminare. In acest sens participantii la curs au testat metoda teatru forum, experimentand direct o modalitate de implicare a comunitatii in combaterea discriminarii.
Prin acest curs, CVCN a urmarit sa incurajeze autoritatile publice locale sa accepte faptul ca dezvoltarea comunitara trebuie sa devina un proces planificat, ce presupune o interventie constienta asupra comunitatii, interventie care poate sa fie realizata tocmai de catre reprezentantii primariei, a scolilor dar si altor institutii publice locale.

22.06.2015 - Rezultate activitate Jobshadowing Norvegia-IOM

Jobshadowing NorvegiaIn perioada 14-18 iunie 2015, doua persoane din echipa CVCN, impreuna cu trei reprezentanti din primariile comunelor Floresti, Tureni si Sinpaul au participat, in cadrul proiectului “Voluntariatul, o punte intre etnii” la o activitate de jobshadowing in Norvegia la organizatia International Organization for Migration.
Pe parcursul celor 3 zile ale vizitei, delegatia romana a avut ocazia sa inteleaga complexitatea abordarii problematicii integrarii in Norvegia, sa viziteze si sa cunoasca 5 institutii si organizatii implicate in procesul de sustinere a imigrantilor a refugiatilor si inclusiv a persoanelor de etnie roma.
Cele trei zile au inclus vizite la organizatii, ateliere de lucru, vizionare de filme, intalniri si discutii cu persoane implicate direct in punerea in practica a tuturor masurilor menite sa faciliteze integrarea imigrantilor.
Vizita a urmarit intelegerea mecanismelor care vizeaza relationarea interetnica dar si preluarea unor modele de buna practica care sa poata sa fie mai apoi transferate catre comunitatile multi etnice implicate in proiect (Floresti, Tureni si Sinpaul). Concluziile intalnirii se refera la intelegerea procesului intagrare ca un proces pe termen lung si foarte lung, in care masurile trebuie sa fie gandite structurat si coeziv, dar trebuie sa fie adresate oamenilor din spatele oricaror statistici.

27.03.2015 - „Voluntariatul, o punte intre etnii”, start de proiect la Cluj

Logo CVCN font CentralCluburi multiculturale formate din elevi romani, maghiari si romi vor fi infiintate in localitatile Floresti, Tureni si Sanpaul din judetul Cluj, in cadrul proiectului european „Voluntariatul, o punte intre etnii” implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) incepand din luna martie 2015. Cele trei localitati au un procent important de locuitori de etnie roma si maghiara, motiv pentru care proiectul isi propune sa pregateasca primariile pentru a gestiona mai eficient relatiile interetnice.
Pe parcusul urmatorului an, CVCN si-a propus sa mobilizeze toti actorii locali pentru a genera schimbari pozitive in relatiile interetnice din Tureni, Floresti si Sanpaul. Pentru atingerea acestui scop, au fost construite mai multe linii de actiune.
CVCN va infiinta in Scoala Gimanziala „Gheorghe Sincai” din Floresti, in Scoala cu clasele I-VIII din Tureni si in Scoala cu clasele I-VIII “Ioan Alexandru” din Sanpaul cluburi multiculturale. 75 de elevi vor fi invitati saptamanal sa ia parte la activitatile cluburilor care vor avea rolul de a stimula relationarea pozitiva intre elevii din etnii diferite dar si de a constientiza elevii cu privire la lupta impotriva discursului instigator la ura.
O a doua directie de actiune a proiectului este pregatirea si imputernicirea primariilor locale in gestionarea eficienta a relatiilor interetnice. Pentru a realiza acest lucru, CVCN va organiza un curs de formare la care vor participa functionari din primarie. Acesti cursanti vor avea ocazia sa se deplaseze in Norvegia pentru a se familiariza cu metodele de lucru aplicate de organizatiile care lucreaza cu grupuri interetnice.
Pentru a stimula interactiunea interetnica, CVCN promite si cateva actiuni comunitare surpriza, la care vor fi invitati toti membrii comunitatii.

Proiectul ,,Voluntariatul, o punte intre etnii” se deruleaza din luna martie 2015 pana in luna aprilie 2016 si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania cu suma de 74 249 euro.
Pentru mai multe informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014