• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Educatia pentru alegerile profesionale are noi resurse
  • aprilie 5, 2023

Educația pentru alegerile profesionale are noi resurse!

În România există un consilier educațional la două mii de elevi, ne spune un raport educațional al Comisiei Europene din anul 2019. 

Din 2019, lucrurile s-au mai schimbat, existând un proiect de lege fără cadru de implementare, în care se propune ca numărul de consilieri să crească, astfel încât să avem unul la cinci sute de elevi.

Resursele pentru consilierea vocațională sunt rare în mediul educației (formale sau non-formale). Însă tot în România, trei din patru studenți nu profesează în domeniul în care au studiat. Așa că aceste resurse pe cât sunt de rare, pe atât devin de prețioase. 

Proiectul co-finanțat prin programul Erasmus+ prescurtat CareerGRIT, ”Get Ready: a co-designed Training program on Career guidance”, a avut ca punct de pornire dorința de suplimenta resursele de educație pentru alegerile profesionale care ajung la cei 2000 de elevi. Asociația EvoCariera, alături de partenerii lor, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Asociația EDUQ din Polonia, prin proiectul CareerGRIT au creat o serie de resurse pentru toți acei profesioniști care îi însoțesc pe tineri în alegerile lor profesionale. Fie că vorbim de consilierii educaționali, diriginți, lucrători de tineret sau alți profesioniști, aceștia pot utiliza resursele educaționale CareerGRIT în activitatea lor cu grupuri de tineri de la 14 la 27 de ani.

Manualul Get Ready!  constă în oferirea curriculei necesare unui program privind deciziile academice și de carieră pentru tineri, constând în 10 activități de câte 45-50 de minute. Cele 10 activități parcurg etapele unui proces de orientare în carieră, de la facilitarea auto-cunoașterii, explorarea oportunităților și resurselor din mediu, luarea deciziei și până la realizarea unui plan de implementare. Fiecare activitate implică instrucțiuni clare pentru facilitator, resursele necesare și o serie de recomandări de management al grupului pentru atingerea obiectivelor.

În procesul de creare al acestui manual, au fost realizate alte două resurse pentru toți cei interesați să dezvolte astfel de programe de orientare în carieră dedicate tinerilor. Broșura Aspire to Inspire curpinde exemple de bune practici internaționale în termeni de programe de orientare în carieră, adunate ca urmare a unei ample investigații de programe cu obiective similiare ca cele avute în CareerGRIT.  Iar în broșura Co-design with Youth puteți afla despre exemple programe create cu și pentru tineri din diferite domenii. Aceste două materiale alături de o serie de workshop-uri de consultare și mapare de nevoi desfășurate cu tineri au stat la baza design-ului manualului Get Ready. 

Programul CareerGRIT a avut și o fază doi, în care, 24 de profesioniști din România și Polonia au fost formați pentru a facilita aceste activități și a primi feedback-ul lor cu privire la implementare lor în practica de diriginți sau lucrători de tineret. Programul de formare a constat în 4 module, a câte 2 weekenduri, profesioniștii fiind susținuți  de către facilitatorii CareerGRIT în a dezvolta competențele necesare pentru a facilita astfel de activități de educație pentru alegerile profesionale în rândul tinerilor. 

Într-o lume profesională caracterziată prin acronimul VUCA (Volatilitate, Uncertainty/Incertitudine, Complexitate și Ambiguitate), resursele dezvoltate prin CareerGRIT sunt parte din răspunsul nostru acestei lumi profesionale VUCA dorind să aducă tinerilor Viziune, Understanding/ Înțelegere, Claritate și Agilitate

Resursele pot fi găsite și descărcate în limba română de aici:

Bibliografie:

Cedefop (2019). Vocational education and training in Romania: short description

VUCA world: https://www.vuca-world.org/