Ultimele trei luni de vizite în comunitatea din Sânmihaiu Almașului a avut ca obiectiv: descoperirea meșteșugarilor, artizanilor, muzicienilor, lucrătorilor manuali din comună care vor să dea mai departe cele învățate către restul comunității într-un eveniment comun, ca un fel de șezătoare de pe vremuri. Puținii bătrâni rămași în viață au încă darul cusutului sau al lăutăriei și meserii manuale ca și sudura de exemplu, dar descoperirea a mers și înspre noile generații care fac muzică și dansuri, spun povești sau mâinile lor fac artă din păr prin coafură.
Numeroasele discuții au dus spre dorința comună de a avea un eveniment colectiv cultural și social în Sânmihaiu Almașului, o sărbătoare a oamenilor și a diversității interetnice și intergeneraționale, în care localnicii sunt valorizați pentru darurile lor.
Căminul Cultural din Sânmihaiu a fost pentru a două oară gazda noastră, de această dată fiind pus și mai mult în valoare pentru scopul lui în comunitate printr-un eveniment cultural/ social mai diferit. Mulțumim mult Primăriei din Sânmihaiu Almașului pentru acest spațiu foarte primitor.
Afișele din comună, invitațiile față în față sau invitațiile create de elevi în timpul taberei de vară de la Biserica Baptistă, anunțau momentul frumos de Șezătoare, chiar dacă pentru cei mai mici era un cuvânt nou sau complet scos din limbajul uzual.
Ateliere de cusut, sudură, coafor, muzică și povești îi așteptau, dar și întâlnirea cu oamenii care voiau să le propună. Un melanj de cunoscut și necunoscut!
Adunarea este un cuvânt foarte popular în Sânmihaiu Almașului, datorită cultelor religioase diferite care săptămânal se întâlnesc pentru activități atât religioase, dar și educaționale, iar de data asta localnicii s-au adunat cu un alt scop: de a se cunoaște mai bine, de a da și a învăța ceva nou, de a face parte dintr-o comunitate care ne se intersectează în mod normal.
Am început cu câteva cântări la chitară, iar apoi au urmat atelierele de lucru manual: brățări și cusut, în paralel și atelierul de muzică. După ce fiecare și-a testat abilitățile, am avut o sesiune de povești și dansuri tradiționale românești, rome și din nordul Franței. O voluntară internațională a fost foarte curioasă să se implice în eveniment, ceea ce a adus plus valoare prin faptul că o mămica și-a chemat pe loc vecinii care locuiesc în Franța de obicei, dar care acum erau în vacanță, acasă, la Sânmihaiu. Pe lângă partea de tradiții pe care am scos-o în evidență, interculturalitatea a fost și ea prezentă în egală măsură.
E prezentă în fiecare zi în Sânmihaiu Almașului, printr-o comunitate interetnică romă și română, dar care e influențată mult și de internațional prin plecările părinților în Europa pentru muncă sezonieră sau pe termen lung.
A fost prima dată când școala, reprezentată prin directoarea Raula Pop s-a intersectat cu pastorul Ruben care ține multe ateliere educaționale diferite pentru elevi, locurile în care tinerii se dezvoltă și cresc cel mai mult în comunitate. A fost prima dată când tinerii au cusut pe etamină și vor să continue la școală sau acasă, a fost prima dată când o tânără de 12 ani a ținut un atelier de povești și dansuri în fața colegilor ei cu multă pasiune.
Sperăm ca această zi de Șezătoare să dea roade în inițiative de cluburi de lucru manual în școală sau extrașcolare, unde tinerii cu părinții să se bucure împreună în cât mai multe spații de întâlnire și să valorifice oamenii din comună care nu au reușit să fie prezenți la acțiunea comunitară, dar care au multe talente.
Acțiunea comunitară ‘’ Sânmihaiu-n Șezotoare. Ca mai demult’’ face parte din proiectul „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalau și Asociația Organizatia Crestina Something New și beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.