• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
DSC 0795
  • aprilie 27, 2016

Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii“ a mobilizat 3 comune din judetul Cluj

Actiune de voluntariat in SinpaulCentrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) incheie la finalul lunii aprilie proiectul ,,Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect care a vizat dezvoltarea a trei comunitati rurale din judetul Cluj (Floresti, Tureni si Sinpaul) prin abordarea problematicii comunitatilor multietnice si dezvoltarea acestora prin voluntariat si prin mobilizarea actorilor locali in vederea generarii de schimbari pozitive la nivel local.

Pe perioada celor 12 luni de proiect, au fost implementate activitati care au vizat pe de-o parte elevi de clase primare din cele trei comunitati, care au fost implicati saptamanal in activitati educative cu caracter non formal, organizate sub forma cluburilor multiculturale, dar si parinti si profesori implicati in organizarea si implementarea de actiuni comunitare si expozitii photovoice si reprezentantii primariilor care au participat la cursuri de formare si vizite de studiu in vederea eficientizarii modului de gestionare a comunitatilor multietnice.

Club multicultural in Floresti133 de elevi cu varste cuprinse intre 8-11 ani au fost implicati, timp de un an de zile intr-un program educational alternativ, menit sa stimuleze relatiile interetnice pozitive. In cele trei comunitati implicate in proiect, elevii au participat la 81 de intalniri de club multicultural, in care au fost dezvoltata o culegere de metode de abordare a relationarii interetnice in randul copiilor.

Pe langa elevii implicati saptamanal in activitatile cluburilor multiculturale, alti peste 520 de elevi, 29 de cadre didactice si 32 de parinti au participat la piese de teatru de papusi, actiuni comunitare si expozitii photovoice, menite sa stimuleze relationarea interetnica in interiorul fiecarei comunitati.

DSC_0967

Pentru implementarea cluburilor multiculturale si a tuturor activitatilor care i-au vizat pe elevii scolilor din cele trei comunitati, CVCN a mobilizat 30 de voluntari (18 locali si 12 internationali), care pe perioada celor 12 luni au desfasurat 2466 de ore de voluntariat.

Pentru a implica reprezentantii institutiilor publice in demersul de crestere a coeziunii comunitare si a dezvoltarii de relatii pozitive intre reprezentanti ai diferitelor minoritati din comunitate, 7 reprezentanti Vizita de studiu in Norvegiadin primarii si 5 profesori si invatatori din Floresti, Tureni si Sinpaul au particpat la un curs de formare pe tema gestionarii comunitatilor multietnice iar 3 dintre ei au participat la o vizita de studiu in Norvegia, pentru a observa direct modele functionale implementate de diverse organizatii norvegiene.

Modelul abordarii problematicii realtionarii interetnice prin abordarea reprezentantilor din institutii publice dar si prin dezvoltarea unui program educational, a fost prezentat catre 20 de reprezentanti din primarii si scoli din alte 14 comunitati rurale multietnice din judetul Cluj, in cadrul unui curs de diseminare realizat la finalul proiectului.

Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”, s-a desfasurat in perioada martie 2015 – aprilie 2016 si a fost finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 74249 euro.

Pentru mai multe informatii despre actiuni nu ezitati sa ne contactati la telefon 0746 786 881, 0264431411, e-mail: programecvcn@voluntariat.ro, persoana de contact: Ioana-Maria Bere.

Pentru mai multe informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save