TRIMITE EMAIL LA cluj@voluntariat.ro
SUNA 0264 431 411

PROIECTE INCHEIATE

PROIECTE INCHEIATE

Educatie pentru voluntariat (noiembrie 2018 – februarie 2019)

Proiectul „Educatie pentru voluntariat” a fost unul dintre instrumentele folosite de CVCN pentru promovarea voluntariatului in liceele din Cluj-Napoca.  Acesta a fost initiat si coordonat la nivel national de catre Federatia Volum, cu scopul de a transmite ideea ca voluntariatul inseamna educatie nonformala.

Pe parcursul celor 4 luni de implementare, au fost organizate ateliere experientiale in peste 5 licee, ajungand la un numar de peste 500 de participanti. Acestia au fost provocati sa participe la activitati de lucru in echipa prin care sa isi dezvolte competentele necesare pentru piata muncii. Aceste activitati experientiale au fost corelate cu voluntariatul ca mijloc in dezvoltarea personala si profesionala a fiecarui individ, precum si cu informatii privind cadrul legislativ al voluntariatului, de exemplu: necesitatea de a avea un contract de voluntariat si o fisa a voluntarului.

Acest proiect a vizat informarea tinerilor despre beneficiile voluntariatului, dar si un rezultat dorit a fost acela de a incuraja tinerii sa fie cetateni activi in comunitatile in care traiesc.

NatureWISE (15 iunie 2018 – 14 noiembrie 2019)

Proiectul „NatureWISE” a facilitat dezvoltarea prin si pentru educatia in natura, dupa cum ii spune si numele. Fiind un proiect de voluntariat international finantat prin Serviciul European de Voluntariat al Programului Erasmus+, activitatea principala a fost derularea a doua fluxuri de voluntari de-a lungul unui an de zile, cate 4 timp de 6 luni. Acestia au fost din Republica Moldova, Kosovo, Azerbaijan si Armenia.

Proiectul a fost coordonat de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, in parteneriat cu Green School Cluj-Napoca, organizatia care a gazduit voluntarii timp de 12 luni si care i-a sustinut in derularea activitatilor lor saptamanale.

„NatureWISE” a fost dezvoltat cu scopul de a facilita tinerilor voluntari accesul la pedagogia verde si metode de invatare agila, utilizate si implementate de Green School. De asemenea, voluntarii au avut si rolul de a crea spatii educationale pentru copii, de a derula activitati cu prescolari si scolari, contribuind la sporirea inovatiei si a multiculturalitatii din cadrul organizatiei.

Altfel spus, obiectivele principale ale proiectului au urmarit:

  • crearea unui cadru care a incurajat dezvoltarea personala si profesionala a voluntarilor
  • dezvoltarea comunitatii locale prin implicarea voluntarilor internationali.

Pe langa derularea activitatilor educationale in natura, proiectul a presupus si organizarea de evenimente publice pentru promovarea voluntariatului (Saptamana Nationala a Voluntariatului, proiecte personale initiate de voluntari), precum si intalniri saptamanale cu staff-ul CVCN pentru evaluarea si autoreflectia asupra activitatii de voluntar international.

Acest proiect a fost coordonat de CVCN si co-finantat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Land of Games (1 iulie 2017 – 31 octombrie 2018)

Proiectul a facut parte din Serviciul European de Voluntariat al Programului Erasmus+, activitatea principala fiind stagiul de voluntariat a 6 tineri cu varsta intre 18-24 ani, timp de 12 luni, 01/09 /2017 – 31/08/2018 in Cluj-Napoca.

Proiectul “Land of Games” a fost coordonat de catre organizatia noastra in cooperare cu 6 organizatii partenere din 5 tari europene: Kölner Freiwilligen Agentur e.V. (Germania), aha Tipps und Infos für junge Leute (Germania), Associação Spin (Portugalia), Associació Alba (Spania), Maison de l’Europe Bordeaux – Aquitaine (Franta) si Internationaler Bund Polska (Polonia).

Proiectul a fost dezvoltat in contextul cooperarii de succes a CVCN, atat cu partenerii internationali care au avut rolul de a recruta, pregati si trimite voluntarii internationali, cat si cu organizatiile si institutiile publice locale unde voluntarii si-au desfasurat activitatea – Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul, Scoala Gimnaziala Tureni, Scoala Gimnaziala „Gheorghe Sincai” Floresti, Fundatia Prison Fellowship Romania si Asociatia Down Centrul Educational Raluca.

Obiectivul principal al proiectului a tintit doua zone: crearea unui cadru care a incurajat dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari, respectiv impactul muncii voluntarilor in dezvoltarea comunitatii locale. Beneficiarii activitatilor de voluntariat international (activitati de educatie nonformala) au fost diverse grupuri defavorizate: copii din scoli primare din mediu rural multietnic, adolescenti cu riscul abandonului scolar, copii cu situatie socio-economica precara, tineri adulti cu Sindrom Down, etc.

Pe langa aceste activitati permanente (derularea saptamanala a cluburilor interculturale din cele 3 scoli primare rurale, activitati de timp liber si animatie socio-culturala) proiectul a presupus organizarea de evenimente publice in scopul promovarii voluntariatului in comunitatea locala, intalniri cu tineri romani interesati de stagii de voluntariat in strainatate, ateliere educationale prin jocuri de societate, o caravana de jocuri (board games) in 10 scoli din judetul Cluj etc.

WeActiveVol –Modalitati de incurajare a imbatranirii active prin voluntariat (1 octombrie 2016 – 31 martie 2018)

Scopul proiectului „WeActiveVol” a fost de a consolida activitatea de voluntariat in randul persoanelor de peste 50 de ani. Acesta a fost realizat printr-o cooperare internationala a 6 organizatii partenere din Polonia, Franta, Slovacia, Lituania, Ungaria si Romania care au explorat tema voluntariatului prin schimbul de idei, cunostinte, experiente si bune practici. Echipa proiectului a realizat o cercetare cu privire la principalele obstacole in implicarea ca voluntari a persoanelor de peste 50 de ani, a analizat diferentele si asemanarile din legislatia in domeniul voluntariatului a celor 6 tari, a explorat si invatat metode de lucru cu voluntarii de peste 50 de ani, a cautat si selectat cele mai bune practici din fiecare tara si a publicat o brosura cu acestea, a organizat evenimente publice de promovare a voluntariatului pentru persoane de peste 50 de ani si multe altele. Prin toate aceste activitati ne-am propus ca exemplele de buna practica impartasite reciproc sa aiba un impact real in imbunatatirea programelor de voluntariat si in incurajarea initierii de noi modalitati de incurajare a imbatranirii active prin voluntariat.

Grupul tinta a fost format din educatori / formatori / antrenori activi in educatia adultilor, coordonatori de voluntari, manageri de proiect, practicieni care lucreaza in domeniul voluntariatului si a imbatranirii active, consilieri, oameni care constituie factori de decizie in domeniu.

Partenerii proiectului: Voivodeship Labour Office in Katowice, Polonia; E-Seniors Association, Franța; Centrum dobrovolníctva, Slovacia; Initiatives Network Association, Lituania; Önkéntes Központ Alapítvány, Ungaria; Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Romania;

Proiectul WeActiveVol a fost cofinantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Partneriate Strategice.

Ready for diversity (1 iunie 2016 – 30 noiembrie 2017)

Proiectul „Ready for diversity” a fost implementat de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, in parteneriat cu 5 organizatii de trimitere din Germania, Spania, Austria si Portugalia, prin Programul Erasmus+. Principala activitate a acestuia a inclus un stagiu SEV pentru 6 tineri din tarile mentionate, durata acestuia fiind de 12 luni (septembrie 2016 – august 2017).

Proiectul a promovat implicarea voluntarilor in institutiile publice (spital si scoli) si a contribuit la promovarea voluntariatului in general si a Serviciului European de Voluntariat in mod specific. In acelasi timp, proiectul a fost conceput intr-o maniera care sa faciliteze dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari SEV prin asigurarea sistemului de suport necesar dar si prin cresterea treptata a gradului de independenta in activitati, in functie de dorintele si nevoile voluntarilor.

Voluntarii au fost implicati in activitati de animatie clinica in diverse sectii ale spitalului de copii din Cluj-Napoca. In acelasi timp ei au organizat activitati de educatie non-formala in cadrul unui club multicultural pentru elevii de scoala primara din trei comunitati rurale din jurul orasului (Floresti, Tureni si Sinpaul). In a doua parte a stagiului, voluntarii au pregatit evenimente publice de promovare a voluntariatului in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (mai 2017) si s-au axat pe implementarea propriilor idei in comunitatea locala, prin proiectele personale.

Proiectul „Ready for diversity” a fost cofinantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, un program administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF (1 septembrie 2016 – 31 mai 2017)

Proiectul “D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF” a fost coordonat de Asociatia Alter Ego, Grecia in parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual, Romania, Asociatia ALBA, Spania si SHRUTI, Nepal. Proiectul a pornit de la o serie de dificultati identificate in cele 4 tari participante, printre care: lipsa unei cooperari constante intre organizatiile de tineret si organizatiile ce ofera servicii tinerilor surzi, marginalizarea tinerilor surzi si participarea scazuta a acestora in proiecte Erasmus+, accesibilitatea scazuta a tinerilor surzi la oportunitati educationale si de formare etc.
Toate acestea creeaza un context ce limiteaza participarea tinerilor surzi la activitati de voluntariat sau de schimburi internationale. Proiectul a abordat aceasta situatie prin planificarea unei serii de activitati axate pe acest grup tinta:
– stagii de voluntariat de scurta durata, prin Serviciul European de Voluntariat (SEV) – prin intermediul SEV, organizatiile implicate au realizat un program de schimburi de voluntari, surzi si auzitori; timp de 2 luni, acestia au desfasurat activitati de voluntariat in comunitatile gazda (Kathmandu, Tesaloniki, Tarrega si Cluj-Napoca), pornind de la nevoile acestora dar si de la interesele voluntarilor;
– vizite de studiu pentru lucratori de tineret – respectand acelasi principiu al schimburilor intre tari, lucratori de tineret din Romania, Grecia, Spania si Nepal au beneficiat de o perioada de 2 saptamani de vizita de studiu in alta tara din proiect; aceasta s-a concentrat pe identificarea de activitati si metode pentru stimularea implicarii tinerilor surzi;
– eveniment final – Conferinta de inchidere a proiectului ce va avea loc la inceputul anului 2017.
Proiectul “D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF” a fost cofinantat de Comisia Europeana, prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului.

De la egal la egal – voluntariat multicultural (1 septembrie 2016 – 1 martie 2017)

Proiectul “De la egal la egal – voluntariat multicultural” a contribuit la dezvoltarea a trei comunitati rurale ale judetului Cluj (Floresti, Tureni si Sinpaul), abordand problematica comunitatilor multietnice si a dezvoltarii acestora prin educatia tinerilor membri, prin voluntariat si prin mobilizarea tuturor actorilor locali pentru generarea de schimbari pozitive.

Activitatile propuse in comunitatile din Tureni, Floresti si Sinpaul au presupus cateva linii de actiune principale: dezvoltarea unui club multicultural in fiecare scoala beneficiara cu rolul de a stimula relationarea pozitiva intre elevii cu etnii diferite (s-au derulat 30 de intalniri saptamanale implicand 73 de copii); s-a dezvoltat un nou serviciu destinat elevilor din comunitati, dar si adultilor: activitati de boardgames; s-au organizat evenimente de promovare a multiculturalitatii si educatiei: s-a creat un teatru de papusi cu rol educational adresat copiilor etc. Activitatile proiectului au implicat 12 voluntari internationali si locali, care au realizat 1035 de ore de voluntariat in comunitatile rurale mai sus mentionate.

CIVCIL – Competent in Volunteering, Competent in Life(1 martie 2015 – 28 februarie 2017)

In perioada 01.03.2015-28.02.2017, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat in parteneriat cu Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií (Slovacia) si Volonterski Centar Osijek (Croatia) proiectul “CIVCIL – Competent in Voluntariat, Competent in Viata”.
Proiectul s-a concentrat pe tinerii cu mai putine posibilitati de a deveni voluntari. Scopul principal al proiectului a fost includerea sociala si o mai buna integrare a tinerilor cu dizabilitati si cu putine oportunitati in societate prin voluntariat si prin recunoasterea si validarea competentelor dobandite in timpul activitatilor lor de voluntariat.
Acest obiectiv a fost definit prin crearea si adaptarea unui instrument online de recunoastere si validare a competentelor dobandite prin voluntariat. In Slovacia acest instrument a fost creat in 2014 si este numit V-abilitati de angajare (D-zručnosti zamestnanie pre), iar in Romania instrumentul a fost dezvoltat de Federatia Volum si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (responsabil pentru varianta in limba engleza a certificatului).
De asemenea, proiectul a urmarit si crearea de schite si materiale de formare, precum si desfasurarea training-ul de management al voluntarilor axat pe tineri cu handicap. Aceste activitati au vizat instruirea organizatiilor in munca cu persoane cu un anumit tip de handicap si, de asemenea, oferirea posibilitatii de a-i implica direct in activitatea de voluntariat.
Cea de-a treia parte a proiectului a fost axata pe crearea acestui site interactiv, care permite oricui este interesat sa caute un anumit instrument de validare a competente dobandite prin voluntariat, existent in Europa.

Rezultatele proiectului sunt disponibile atat la sectiunea Resurse cat si pe pagina acestuia www.civcil.eu.

Proiectul CIVCIL a fost cofinantat de Comisia Europeana, prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Parteneriate strategice.

Voluntariat pentru cultura (15 iunie 2016 – 30 noiembrie 2016)

Proiectul „Voluntariat pentru cultura” a contribuit la dezvoltarea miscarii de voluntariat in Cluj-Napoca prin promovarea conceptului de voluntariat, in special in domeniul cultural, in vederea cresterii numarului de cetateni responsabili si a stimularii spiritului civic pentru o comunitate responsabila si implicata. Astfel s-au organizat 9 intalniri de prezentare a modelului de implicare a voluntarilor in comunitate si de prezentare a oportunitatilor concrete de voluntariat disponibile in momentul respectiv pentru 94 de persoane. Pe parcursul proiectului s-au recrutat si instruit 150 de voluntari, s-a realizat consultanta individualizata privind implicarea voluntarilor pentru 3 organizatii neguvernamentale din Cluj-Napoca si s-a sustinut demersul Cluj-Napoca Capitala Culturala Europeana 2021 prin pregatirea a 30 de taximetristi din Cluj-Napoca in cadrul cursului de limba engleza cu durata de 4 luni.

Multicultural Routs (1 august 2015 – 30 noiembrie 2016)

In perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat proiectul „Multicultural routs” in care au fost implicati 6 voluntari veniti din Germania, Austria, Spania si Finlanda. In cadrul stagiului desfasurat in Cluj-Napoca, 4 dintre voluntari s-au implicat in activitati de animatie clinica in 4 sectii al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca si au contribuit la cresterea calitatii vietii micutilor pacienti. Ceilalti doi voluntari au fost implicati in initierea, desfasurarea si promovarea evenimentelor culturale desfasurate in cadrul teatrului independent „REACTOR de creatie si experiment”. Pe langa activitatile mentionate anterior, voluntarii au pregatit si implementat activitati de educatie nonformala in cluburi multiculturale saptamanale pentru copiii din ciclul primar al scolilor din Floresti, Sinapul si Tureni.
Obiectivul proiectului a vizat promovarea implicarii voluntarilor in institutii publice (spitale si scoli) si contribuirea la eforturile comunitatii locale in dezvoltarea sectorului cultural in scopul candidaturii orasului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. In acelasi timp, proiectul a fost gandit in asa fel incat sa creeze un cadru propice pentru dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari prin implicarea lor continua pe tot decursul proiectului in activitati recreative, ludice, artistice si socio-educative destinate copiilor din spitale locale si scolile din mediul rural, la fel ca si in sectorul cultural local. In cea de-a doua parte a proiectului, voluntarii au avut posibilitatea sa personalizeze contributia adusa comunitatii locale in functie de interesele si nevoile personale, prin dezvoltarea de proiecte individuale care sa se finalizeze in patru evenimente publice de promovare a voluntariatului in cadrul celei de-a 15-a editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului. Proiectul a inclus, de asemenea, si 4 sesiuni de informare destinate tinerilor romani despre oportunitatea de invatare oferita de Serviciul European de Voluntariat.

Proiectul „Multicultural routs” a fost cofinantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, un program administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

EVSification (1 ianuarie 2015 – 31 august 2016)

Proiectul „EVSification” a fost implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de partenerii sai, FERSO, Polonia si Centrum dobrovolnictva, Slovacia. Toate cele trei organizatii sunt active in domeniul voluntariatului si au expertiza in gestionarea de voluntari si proiecte in contextul Serviciului European de Voluntariat (SEV).

Scopul proiectului a fost de a contribui la consolidarea miscarii de voluntariat din cele trei tari, prin cresterea capacitatii organizatiilor ce implica voluntari in raport cu managementul proiectelor si voluntarilor SEV.

Activitatile proiectului s-au axat pe managementul voluntarilor in context SEV si au vizat dezvoltarea a trei produse intelectuale, pe durata celor 20 de luni de implementare: “Manualul managementului voluntarilor SEV” (un document adresat tuturor organizatiilor si coordonatorilor implicati in proiecte SEV, cu informatii practice privind cei 9 pasi de management al voluntarilor), “EVSification Recipe Design” (pe baza manualului realizat, echipa de proiect a construit un design pentru un curs de formare ce poate fi replicat de catre organizatiile active in SEV) si webinarii (au fost organizate 3 webinarii pe teme relevante pentru managementul in SEV).

Proiectul ,,EVSification” a fost cofinantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Actiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice.

Professional Volunteering (1 septembrie 2014 – 31 august 2016)

Proiectului “Professional Volunteering” a fost coordonat de Gemeinsam leben&lernen in Europa e.V (DE) in parteneriat cu Community Service Volunteers (UK), Dobrovolnicke Centrum o.s (SZ) si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (RO). Proiectul a urmarit sa sprijine procesele de gestionare a voluntarilor si a programelor de voluntariat, venind in intampinarea nevoilor de perfectionare a coordonatorilor de voluntari dar si a voluntarilor implicati. Astfel proiectul a vizat dezvoltarea unor cursuri de formare care sa abordeze teme precum: managementul programelor de voluntariat, legislatia in domeniul voluntariatului, etapele managementului voluntarilor (pregatire, recrutare, selectie, orientare, supervizare, monitorizare, motivare, recunosterea meriterlor si evaluare), dar si teme conexe precum initierea si gestionarea evenimentelor publice in care se implica voluntarii, elemente de PR, cooperare si networking in sectorul ONG, sustenabilitatea in sectorul de voluntariat etc.
Proiectul a fost cofinantat in cadrul programului Erasmus +, Actiunea Cheie 2 (Cooperare pentru inovare si schimb de bune practice – Parteneriate stategice).

Voluntariatul, o punte intre etnii (1 martie 2015 – 30 aprilie 2016)

Proiectul „Voluntariatul, o punte intre etnii” a fost implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in perioada martie 2015 – aprilie 2016. Acesta a contribuit la dezvoltarea a trei comunitati rurale ale judetului Cluj (Floresti, Tureni si Sanpaul), abordand problematica comunitatilor multietnice si a dezvoltarii acestora prin voluntariat, prin mobilizarea tuturor actorilor locali pentru generarea de schimbari pozitive.
Activitatile propuse in comunitatile din Tureni, Floresti si Sanpaul au presupus cateva linii de actiune principale: dezvoltarea unui club multicultural in fiecare scoala beneficiara cu rolul de a stimula relationarea pozitiva intre elevii din etnii diferite; pregatirea si imputernicirea primariilor locale in gestionarea eficienta a relatiilor interetnice (printr-un curs de formare dedicat reprezentantilor primariei, printr-un stagiu de jobshadowing in Norvegia, dar si prin implicarea permanenta in toate actiunile derulate in comunitate); crearea contextului de interactiune si implicare la nivelul intregii comunitati prin actiunile comunitare propuse, evenimente de promovare etc.

Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii” a fost cofinantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

CapitALL – Connecting Capitals, Building Europe (1 august 2015 – 31 martie 2016)

Proiectului „CapitALL” si-a propus sa aduca impreuna doua capitale: Cluj – Capitala Europeana a Tineretului 2015 si Lisabona – Capitala Europeana a Voluntariatului 2015. Astfel, proiectul a inclus un schimb intre cele doua orase, schimb concretizat in gazduirea a 15 voluntari portughezi in Cluj-Napoca si trimiterea a 15 voluntari romani in Lisabona, Portugalia, pentru o perioada de o luna. Fiecare echipa de voluntari a avut astfel ocazia sa experimenteze viata comunitatii gazda si, in acelasi timp, sa se implice in aceasta prin activitati de voluntariat realizate de tineri pornind de la nevoile identificate.

Proiectul CapitALL a fost cofinantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus+, Serviciul European de Voluntariat si coordonat de Asociatia SPIN, Portugalia alaturi de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si Federatia Share Cluj-Napoca.

Voluntariatul – pilon esential al Clujului – Capitala Europeana a Tineretului 2015 (5 iunie 2015 -15 decembrie 2015)

24 de coordonatori de voluntari participanti la cele doua sesiuni de formare; 40 de voluntari inclusi in cele doua training-uri dedicate voluntarilor; 300 de voluntari clujeni, beneficiari ai serviciului de recrutare si recomandare catre ONG-urile si institutiile solicitante; oferire de servicii de recrutare si recomandare de voluntari pentru 30 de organizatii si institutii publice clujene – sunt doar cateva dintre rezultatele proiectului Voluntariatul – pilon esential al Clujului – Capitala Europeana a Tineretului 2015.

Proiectul a abordat contextul local al comunitatii in care CVCN isi desfasoara activitatea si a venit in intampinarea nevoii de dezvoltare a infrastructurii care sustine dezvoltarea voluntariatul in Cluj-Napoca, prin serviciile oferite atat celor interesati de voluntariat, cat si organizatiilor/institutiilor ce implica voluntari. In plus, proiectul a legat activitatile de voluntariat de angajabilitatea tinerilor prin dezvoltarea de abilitati profesionale in cadrul cursurilor de formare organizate.

EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL (1 august 2014 – 31 octombrie 2015)

In perioada 17 martie 2014 – 31 octombrie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat proiectul ,,EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL”. Doi tineri din Germania si-au desfasurat stagiile de voluntariat in perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2015, timp de un an. Proiectul a avut ca scop principal crearea unui cadru de invatare, in care accentul a fost situat atat pe dezvoltarea personala cat si cea profesionala a celor doi tineri. In contextul in care Cluj-Napoca detinea titlul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015, proiectul de fata si-a propus dezvoltarea de activitati pentru tineri, prin intermediul carora acestia au beneficiat de mediul intercultural si implicit, diferentele culturale, cu scopul de a-si dezvolta abilitatile lingvistice si diversifica timpul liber. In acest sens cei doi tineri voluntari au initiat si implementat activitati dedicate tineretului, precum cluburi de limba straina, seri internationale, ateliere de lucru manual, vizionare de filme. Prin intermediul acestor activitati, cei doi au interactionat in mod direct cu tineretul din comunitatea locala. Totodata cei doi voluntari au avut oportunitatea de a se implica in activitati si evenimente dedicate Saptamanii Nationale a Voluntariatului.

Proiectul ,,EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL” a fost cofinantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+.

Year of the Youth Invasion (10 martie 2014 – 31 octombrie 2015)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat in perioada 10 martie 2014-31 octombrie 2015 proiectul Year of the Youth Invasion. In proiect au fost implicati 6 tineri voluntari, proveniti din Germania, Austria, Italia, Letonia, Danemarca si Spania, care au desfasurat stagii de voluntariat de un an de zile (1 septembrie 2014 – 31 august 2015). Prin proiect s-a urmarit crearea cadrului in care cei 6 voluntari au avut ocazia sa se dezvolte atat in plan personal cat si in plan profesional prin implicarea lor in activitati de animatie clinica in 5 sectii ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj si in activitati ludic-creative si ateliere lingvistic-interculturale in cadrul Scolii Waldorf din Cluj-Napoca. Prin activitati diverse precum origami, ateliere creative, facepainting, jonglerii, teatru de papusi, lectii interactive, vanatori de comori, cei 6 voluntari au contribuit activ la cresterea calitatii timpului petrecut de micii pacienti in cele 5 sectii ale de pediatrie vizate, precum si la diversificarea activitatilor in care sunt implicati copiii din Scoala Waldorf. Pe perioada celor 12 luni de stagiu a voluntarilor, acestia au interactionat cu sute de copii in spital si scoala pentru care au pregatit diverse activitati ludic creative. De asemenea, voluntarii au avut ocazia sa se implice in activitati si evenimente incluse in “Cluj – Capitala Europeana a Tineretului” si sa participe la dezvoltarea de evenimente in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului.
Proiectul “Year of the Youth Invasion” este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Managementul Voluntarilor de la A la Z ( 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015)

In perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, alaturi de partenerii sai Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia, a implementat proiectul Managementul voluntarilor de la A la Z. Proiectul a urmarit cresterea capacitatii organizationale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea implicarii voluntarilor in activitatea acestora.
Acest lucru s-a realizat atat prin activitati de formare, consultanta si jobshadowing in organizatii cu experienta in managementul voluntarilor, cat si prin organizarea, de catre fiecare ONG beneficiar, a unei actiuni publice comunitare care contribuie la campania „No hate speech” si au fost axate pe promovarea tolerantei si luptei impotriva discursului instigator la ura si a oricaror forme de discriminare. Prin actiunile publice, organizatiile beneficiare au avut ocazia de a pune in practica teoria celor 9 pasi de management al voluntarilor (actiunile implicand un numar minim de 10 voluntari fiecare), dezvoltandu-si competente relevante pentru gestionarea voluntarilor. Nu in ultimul rand, proiectul a propus abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metoda inovatoare: organizarea a 3 reprezentatii de teatru social pe tematica proiectului, fiecare din acestea finalizandu-se cu o dezbatere cu implicarea publicului prezent.
Rezultatele proiectului s-au rasfrans si asupra altor organizatii din Romania ca si beneficiari indirecti.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Youth workers hunt learning! (1 iulie 2014 – 31 ianuarie 2015)

Proiectul coordonat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a fost realizat alaturi de organizatii partenere din Lithuania, Letonia, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Portugalia, Ungaria, Polonia si Germania.

Pe parcursul a trei saptamani (8 – 28 noiembrie 2014), noua lucratori de tineret din tarile mentionate au avut parte de un stagiu de invatare focusat pe managementul voluntarilor internationali, in contextul Serviciului European de voluntariat. In timpul sesiunilor de lucru, cei noua particianti au avut ocazia sa impartaseasca metode si instrumente folosite de organizatiile lor, sa observe si sa invete metode noi folosite cu voluntarii SEV, sa organizeze un atelier practic dedicat voluntarilor si in acelasi timp sa participe la evenimentul Connector 2014, eveniment axat pe invatarea non-formala.

La intoarcerea in comunitatile lor, cei noua lucratori de tineret au organizat cate un eveniment public (ateliere, expozitii Photovoice, etc.) prin intermediul caruia au pus in practica una din metodele noi invatate in cadrul stagiului din Cluj-Napoca.

Proiectul „Youth workers hunt learning!” a fost cofinantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus+.

3G! Go. Give Gain. (1 mai 2013 – 30 noiembrie 2014)

In perioada 1 mai 2013 – 30 noiembrie 2014, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat proiectul „3G! Go. Give. Gain.” Proiectul a implicat 4 tineri voluntari, proveniti din Germania, Austria, Anglia si Spania, care au desfasurat stagii de voluntariat de un an de zile (1 septembrie 2013 – 30 august 2014). Proiectul a urmarit dezvoltarea personala si profesionala a celor 4 voluntari prin implicarea acestora in activitati de animatie clinica in 5 sectii ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj.
Prin activitati diverse precum origami, ateliere creative, facepainting, jonglerii, teatru de papusi etc., cei 4 voluntari au contribuit la cresterea calitatii timpului petrecut de micii pacienti in spital. Pe perioada proiectului, in cele 5 sectii ale Spitalului erau spitalizati sute de copii cu care voluntarii au interactionat direct.
De asemenea, proiectul prevedea si organizarea a doua evenimente publice de promovare a voluntariatului la nivelul comunitatii locale in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (12-18 mai 2014).
Proiectul „3G! Go. Give. Gain.” a fost cofinantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Voluntariatul suna bine (2 aprilie 2014 – 30 septembrie 2014)

Scopul proiectului „Voluntariatul suna bine!” a fost de a contribui la dezvoltarea voluntariatului in Cluj-Napoca ca o resursa sustenabila, care sa raspunda nevoilor comunitatii clujene, dar si nevoilor cetatenilor de a se implica in comunitate.

Astfel s-au organizat 6 intalniri de prezentare a diverselor oportunitati de voluntariat disponibile si beneficiile pe care voluntariatul le are la nivel comunitar dar si la nivel personal; s-au recrutat, instruit si recomandat catre organizatii solicitante pe tot parcursul proiectului 109 voluntari; s-a realizat o strategie de responsabilitate sociala pentru CVCN; s-a promovat voluntariatul local in cadrul evenimentului Connector– Festivalul Nonformal, s-a realizat un manual cu metode concrete de structurare si organizare a unei activitati de voluntariat.

Reference – Valuing and using skills development through volunteering as a pathway into employment (1 august 2012 – 31 iulie 2014)

Proiectul implementat prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, reprezinta o oportunitate pentru crearea si consolidarea de parteneriate durabile cu organizatii europene active in domeniul voluntariatului. Astfel, in cadrul proiectului, alaturi de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, sunt alte 6 organizatii partenere din Germania, Marea Britanie, Slovacia, Slovenia, Cehia si Malta.

Scopul urmarit este valorizarea experientei de voluntariat pentru cresterea angajabilitatii, prin cresterea capacitatii organizatiilor implicate in oferirea de suport voluntarilor cu care lucreaza.

Grupurile de lucru constituite pe perioada proiectului vor lucra la inventarierea modalitatilor creative prin care organizatiile pot recunoaste competentele dobandite prin voluntariat, la detalierea abilitatilor cheie care pot fi dobandite si validate, la realizarea unui ghid de scriere a unei scrisori tip de recomandare a voluntarilor, ce va include sfaturi practice pentru toate organizatiile ce implica voluntari.

Proiectul “Reference” este implementat in perioada august 2012 – iulie 2014, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Grundtvig – Parteneriate pentru invatare).

Personal Development in EVS projects (15 mai 2013 – 30 septembrie 2013)

23 de participanti din 8 tari (Letonia, Lituania, Germania, Slovacia, Danemarca, Estonia, Portugalia si Romania) au participat la un training pe tema procesului de dezvoltare personala a voluntarilor in contextul proiectelor SEV. In prima parte a trainingului, participantii au avut ocazia sa testeze si sa descopere mai multe instrumente care pot fi folosite in acest context. Ulterior, in cadrul unui proces ghidat, facilitat prin metode de educatie nonformala, participantii au dezvoltat, testat si adaptat 4 instrumente noi pe care sa le poata folosi ulterior in activitatea lor cu voluntarii in organizatiile pe care le reprezinta.
Trainingul s-a desfasurat in perioada 6-14 iulie 2013 in localitatea Maguri Racatau. Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

The Rhythm of volunteering! (01 martie 2013 – 31 august 2013)

In acest proiect CVCN a gazduit 8 voluntari internationali din 5 tari (Italia, Portugalia, Franta, Venezuela si Azerbaijan) timp de 2 luni (1 aprilie 2013 – 31 mai 2011). Cei 8 tineri au planificat si organizat 5 evenimente publice in cadrul celei de-a 12-a editii a Saptamanii Nationale a voluntariatului (13-19 mai 2013): VOLUNTEXPO – targ de oferte de voluntariat, TAKE CARE – workshop de dezvoltare a empatiei pentru beneficiarii asociatiei Familia Regasita, EXPRESIONS 4 GENDER EQUALITY – eveniment de promovare a egalitatii de gen, CROSSING BORDERS – eveniment stradal de promovare a diversitatii culturale si VOLUNTEER PARTY – eveniment de recunoastere a meritelor voluntarilor implicati in organizarea Saptamanii Nationale a Voluntariatului

Prin activitatile derulate in acest proiect cei 8 voluntari au avut ocazia se dezvolte personal, sa traisca o experienta multiculturala, sa invete lucruri noi si sa invete limba romana. Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Ricardo Gonzales, Stephanie Chacin, Leonel Velasquez, Gaelle Blino, Linda Pallai, Royal Aghamirzadeh, Susana Baros si Lucinda Gomez) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

TOY – Think of You! (1 august 2012 – 31 iulie 2013)

Proiectul „TOY – Think of You!” este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in perioada august 2012 – iulie 2013.

Acesta include un stagiu de voluntariat de 9 luni de zile (septembrie 2012 – mai 2013) pentru patru tineri din Austria, Italia, Franta si Danemarca, si urmareste crearea unui context care sa faciliteze dezvoltarea personala si profesionala a celor 4 tineri.

Activitatile zilnice ale voluntarilor includ un program de animatie clinica in 4 sectii ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj. Prin activitati precum facepainting, origami, jonglerii, lucru manual, teatru, etc. cei 4 voluntari vor contribui la cresterea calitatii vietii si la imbunatatirea contextului general in care vor fi spitalizati peste 900 de copii pe durata proiectului si nu numai. In acelasi timp, proiectul va implica organizarea de evenimente si actiuni menite sa promoveze voluntariatul la nivelul comunitatii locale.

Proiectul „TOY – Think of You!” este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

You(th) redefine culture (1 august 2012 – 31 iulie 2013)

In cadrul proiectul „You(th) redefine culture!” gazduim voluntari internationali din Letonia, Cehia, Islanda si Germania pe o perioada de 9 luni (septembrie 2012 – mai 2013). Ei sunt implicati in activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii clujene.
Voluntarele Unnur Stefansdottir (Islanda) si Monika Hryzlikova (Cehia) au dezvoltat un program de educatie multiculturala si activitati de educatie ecologica si artistica pe care le implementeaza in 15 clase din Cadrul Scolii Generale “Ioan Bob” din Cluj avand peste 300 de beneficiari elevi.
Voluntarele Viktorija Kacane (Letonia) si Jennifer Bunk (Germania) sunt implicate in activitati de educatie nonformala pentru copii din 8 clase ale Liceului Waldorf din Cluj-Napoca, atat in cadrul lectiilor zilnice, dar si in cadrul programului de afterschool.

Proiectul „You(th) redefine culture este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

IMPROVE (1 august 2011 – 31 iulie 2013)

Proiectul “Improve” implica 5 organizatii europene care lucreaza cu voluntari: Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, Porta Nuova Europa (Italia), Fundacja “Umbrella” (Polonia), Zemgale NGO Centre (Letonia) si Intercambia (Spania).
Proiectul, coordonat de organizatia Porta Nuova Europa, va stimula colaborarea partenerilor cu un scop precis: crearea sau adaptarea unui mecanism de evaluare si validare a competentelor dobadite prin voluntariat. S-a pornit de la analiza sistemelor deja consacrate din domeniile evaluarii angajatilor sau a celor in cautarea unui loc de munca pentru a le adapta sectorului de voluntariat. Noul mecanism se doreste a fi unul viabil, usor de implementat si bazat pe nevoile concrete ale voluntarilor.
Pe de alta parte, prin vizitele tematice realizate atat la parteneri cat si la alti stakeholders din tarile partenere, vizam familiarizarea si impartasirea de metodologii diverse in sectorul managementului voluntarilor, cu scopul de a construi un set de instrumente utile in managementul voluntarilor pentru a creste impactul educational activitatii de voluntariat asupra voluntarului insusi.

Proiectul “IMPROVE” este implementat in perioada august 2011 – iulie 2013, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Grundtvig – Parteneriate pentru invatare).

PLAY – Practice Learning and Action for Youth (1 iunie 2011 – 30 octombrie 2012)

In proiectul PLAY gazduim 6 voluntari internationali din Scotia, Ucraina, Franta, Olanda si Germania pe o perioada de 12 luni (septembrie 2011 – septembrie 2012). Ei sunt implicati in activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii clujene.
David Anderson (Scotia), Maksym Serik (Ucraina), Patricia Hellinga (Olanda) si Melanie Bleskine (Franta) lucreaza in 4 sectii ale Spitalului de Urgenta pentru Copii Cluj. Rolul lor principal este de a dezvolta un program de animatie clinica cu scopul de a crea un context ludic care sa sustina insanatosirea micutilor pacienti. Astfel prin activitati artistice, ludice si educationale voluntarii ofera suport zilnic unui numar de aproximativ 40 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 13 ani.
Cei doi voluntari din Germania (Marlene Albrecht si Joscha Wirtz) au creat un program de educatie multiculturala, dar si de predare a limbii germane pentru 12 clase din Cadrul Scolii Generale “Ioan Bob” din Cluj avand peste 300 de beneficiari elevi.
Proiectul Play este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta individuala a celor 6 voluntari implicati in acest proiect puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Volunteer to Learn (1 august 2010 – 31 iulie 2012)

Proiectul “Volunteer to learn” a pornit de la ideea ca o varietate de abilitati, cunostinte si atitudini pot fi dezvoltate prin intermediul activitatilor de voluntariat. Prin urmare voluntariatul poate fi privit ca si o sursa importanta pentru invatarea nonformala sau informala, dar si pentru integrarea socio-profesionala a celor ce-l practica.
Cu toate ca valoarea a voluntariatului este acceptata la nivel european, diferentele de perceptie, atitudine, dar si de politici legate de miscarea de voluntariat sunt inca vizibile intre tarile Uniunii Europene.
Prin urmare, prin intermediul proiectului “Volunteer to learn” coordonat de “Gemeinsam leben und lernen in Europa” (Germania) alaturi de cele 4 organizatii partenere din Cehia, Italia, UK si Germania, urmarim sa identificam exemple de buna practica legate de promovarea oportunitatilor de invatare prin voluntariat. Unul dintre obiective este ca acestea sa fie apoi preluate si adaptate la specificul comunitatilor de provenienta ale partenerilor din proiect, astfel incat sa ofere voluntarilor locali (mai ales celor de varsta adulta si varstnicilor) contextul adecvat pentru dezvoltare personala. Domeniile de lucru pe parcursul proiectului sunt: evaluarea impactului activitatii de voluntariat – in termeni de dezvoltare de competente, identificarea si dezvoltarea de strategii creative de promovare a voluntariatului ca oportunitate de invatare, rolul activitatilor de voluntariat in stimularea invatarii (inclusiv a invatarii formale sau angajarea in diverse activitati de training si perfectionare), gestionarea oportunitatilor de training existente in organizatiile care lucreaza cu voluntari, etc.

Proiectul “Volunteer to learn” este implementat in perioada august 2010 – iulie 2012, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Grundtvig – Parteneriate pentru invatare).

Our children, our future (1 mai 2010 – 31 octombrie 2011)

Proiectul implica 5 voluntari internationali din 4 tari care desfasoara activitati cu scopul de a oferi suport copiilor proveniti din medii geografice sau economice dezavantajate, medii ce prezinta mai putine oportunitati de formare si dezvoltare.

Cei 5 voluntari internationali ai proiectului sunt gazduiti de CVCN in perioada 15 iulie 2010 – 15 septembrie 2011, activitatea lor fiind concentrata pe doua directii distincte: derularea de lectii de educatie rutiera si educatie multiculturala in 13 scoli din zona rurala a judetului Cluj si participarea la organizarea unui club pentru copiii din familii cu o situatie financiara precara care locuiesc in Cluj-Napoca.

Lectiile de educatie rutiera si educatie multiculturala sunt sustinute lunar de catre cei 3 voluntari din Portugalia, Slovenia si Franta in scolile partenere din: Luna de Sus, Gilau, Stolna, Lita, Vlaha, Savadisla, Tureni, Copaceni, Sandulesti, Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Craiesti si Turda.

Clubul copiiilor este gazduit de catre Asociatia Familia Regasita si organizeaza zilnic activitati pentru aproximativ 20 de copii. In cadrul acestui club, cele doua voluntare din Germania desfasoara o serie de activitati ludice, artistice, recreative, suport pentru teme etc. dar si administrative.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Annalisa Desi, Lucie Baptiste, Daniel Santos Fraga, Mojca Slatinek, Laura Romer, Antonia Fatkenheuer) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in CVCN.

Bring European awarness to Ukraine (1 iunie 2010 – 30 septembrie 2011)

“Bring European Awarness to Ukraine” este un proiect realizat in parteneriat cu Donetsk Youth Debate Centre din Ucraina. In cadrul acestuia un voluntar roman a realizat un stagiu de voluntariat de 12 luni prin intermediul Serviciului European de Voluntariat sau SEV (Actiunea 2 a Programului Tineret in Actiune) in Donetsk, Ucraina. Activitatile derulate de voluntar au contribuit la cresterea participarii tinerilor si la eliminarea atitudinilor negative fata de UE si fata de integrarea europeana.

Activitatile voluntarului i-au ajutat pe tinerii beneficiari sa isi creeze o viziune proprie asupra Uniunii Europene prin informatiile oferite, dar si sa devina mai activi la nivel local si sa inteleaga mai bine relatiile mutuale dintre tineri. In cadrul clubului pentru tineri, voluntarul SEV a reusit sa contribuie la imbunatatirea metodelor de educatie non-formala si a modalitatilor de petrecere a timpului liber de catre acestia. Totodata proiectul a creat cadrul potrivit pentru implementarea de evenimente publice de sensibilizare de tipul “Biblioteca Vie” pentru prima oara in Donetsk.

Pe langa beneficiile aduse comunitatii locale din Ucraina, proiectul a avut un impact pozitiv si asupra voluntarului SEV care pe parcursul celor 12 luni de stagiu s-a confruntat cu situatii noi, a reusit sa invete metode de lucru noi, a avut ocazia sa invete o noua limba straina si sa isi puna in valoare abilitatile proprii.
Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune – Actiunea 2 Serviciul European de Voluntariat.

Mai multe despre experienta voluntarului implicat in acest proiect (Maria Gavaneci) puteti gasi la sectiunea voluntari romani in strainatate.

DO! DO DO! It’s time for YOU! (15 decembrie 2010 – 15 august 2011)

In acest proiect CVCN a gazduit 8 voluntari internationali din 6 tari (Italia, Irlanda de Nord, Lituania, Austria, Olanda si Bulgaria) timp de 4 luni (1 februarie 2011 – 31 mai 2011). Cei 8 tineri au planificat si organizat 14 evenimente (VOLUNTEXPO – targ de oferte de voluntariat, PROMO SEV, Parada voluntarilor, evenimentul „Hai, sustine voluntariatul!”, Eco Cafe, Proiectie de filme, Lectie de educatie multicuturala, Ziua veseliei, Light into the night – eveniment de recunoastere a muncii voluntarilor, Expozitie foto, 3 actiuni de voluntariat: constructia de custi pentru cainii unui adapost, igienizarea a doua zone din padurea Faget, trasarea terenului de sport din comuna Sandulesti si Seara voluntarilor ) in cadrul editie a X-a Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV) la Cluj-Napoca  desfasurata in perioada 9-15 mai 2011.

Pe langa cele 14 evenimente din SNV cei 8 voluntari au mai organizat o colecta de hrana pentru un adapost de caini, au mentinut un blog (http://www.inclujon.wordpress.com) unde au postat articole despre experinetele traite ca voluntari SEV si au organizat 11 prezentari despre Serviciul European de Voluntariat in facultatile si licee clujene.
Prin activitatile derulate in acest proiect cei 8 voluntari au avut ocazia se dezvolte personal,  sa traisca o experienta multiculturala, sa invete lucruri noi si sa invete limba romana. Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Bo Alkemade, Maria Tasheva, Regimantas Puida, Edita Noreikaite, Sarah Foster, Fabio Mascialino, Katharina Wendlik, Johanna Steingenberger) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Bring out the child in you! (1 februarie 2010 – 1 iunie 2011)

Proiectul a fost derulat in parteneriat cu Spitalul clinic de urgenta pentru copii Cluj-Napoca in perioada 1 februarie 2010 – 1 iunie 2011. Pe langa cresterea calitatii vietii copiilor spitalizati si sustinerea procesului de vindecare al acestora, proiectul “Bring out the child in you!” a urmarit dezvoltarea personala a celor 4 voluntari internationali prin oferirea unor experiente de invatare interculturala relevante, intr-un context non-formal. Cei patru voluntari sositi la Cluj din Italia, Germania, Turcia si Israel au defasurat zilnic activitati recreative, socio-educative si de animatie clinica in 4 sectii ale Spitalului partener.

Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Leyla Ozen, Marianna Rosa, Murat Yildiz si Tom Verchik) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Invata de la TV (Tineri Voluntari)! (1 martie 2010 – 20 decembrie 2010)

9 tineri din Armenia, Franta, Georgia, Turcia, Lituania, Estonia, Slovenia au fost implicati timp de 10 luni in 2 activitati majore. In prima activitate 7 dintre voluntari au organizat evenimente si au creat publicatii care sa stimuleze voluntariatul la nivel local. Printre aceste evenimente putem aminti „Saptamana Nationala a Voluntariatului” si „Biblioteca Vie” iar printre materialele publicate „Ghidul oportunitatilor de voluntariat din Cluj-Napoca”. Ceilalti 2 voluntari au desfasurat activitati de educatie rutiera si multiculturala in trei scoli din orasul Cluj-Napoca. Acest proiect a urmarit oferirea unui cadru care sa faciliteze dezvoltarea personala a voluntarilor prin implicarea acestora in activitati relevante si interesante, toate acestea desfasurandu-se intr-un cadru non-formal. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Domitille Crenn, Ligita Zekaite, Matthieu Morrisse, Ervin Jelnikar, Asu Sinem Demiroz, Meline Baghdasaryan, Rima Martirosyan, Ana Tsurtsumia) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in CVCN.

Activism – a Lifestyle (1 februarie 2010 – 1 mai 2010)

24 de participanti din Turcia, Germania, Portugalia, Grecia, Cipru, Romania, Italia şi Lituania au participat la un training pe tema implicarii in comunitate. Tema principala a proiectului “Activism – a lifestyle” a fost activismul in multiplele sale forme, vazut ca o forta de schimbare si dezvoltare a tinerilor pe de o parte, si prin acestia, a comunitatilor, pe de alta parte. Activismul a fost explorat de la formele sale cele mai evidente, filantropia sau voluntariatului, pana la forme mai putin vizibile sau utilizate: forumul cetatenesc, marsuri/proteste, teatru forum, activism politic, reciclare si reconditionare, etc. Astfel participantii si-au identificat cea mai potrivita forma de activism prin care vor sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, au inteles contextul mai larg in care oamenii isi pot aduce contributia si au conturat idei de proiecte comunitare adecvate intereselor si abilitatilor lor. Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Road Safety (octombrie 2008 – februarie 2010)

Proiectul „Road Safety” a pornit de la anticiparea intensificarii traficului in zonele din apropierea autostrazii o data cu inaugurarea acesteia si a fost gandit ca si o modalitate de a preveni cresterea numarului de accidente rutiere. Astfel scopul proiectului este de a spori gradul de informare a copiiilor din aceste localitati privind regulile de circulatie, siguranta pietonului, comportament responsabil in general. Programul are la baza metode ale educatiei non-formale si urmareste atat informarea elevilor pe temele mentionate, cat si dezvoltarea de atitudini pro-active si responsabile in randul elevilor. Programul este sustinut de Proiectul Autostrada Transilvania si derulat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si cu scolile din cele 14 localitati abordate.

Voluntariatul, o posibila masura impotriva delincventei! (1 martie 2009 – 1 decembrie 2009)

Prin acest proiect am abordat o problema serioasa a comunitatii in care traim si anume nevoia de a integra social si profesional tinerii marginalizati. Grupul nostru tinta a fost format din tineri delincveti care au comis fapte penale inainte ca ei sa implineasca 14 ani. Pentru acesti tineri legea nu prevede pedepse cu inchisoarea, ci introducerea lor in programe educative. Beneficiarii proiectului nostru au fost 10 tineri delincventi, cu varste intre 14 si 18 ani care au fost identificati de organizatia partenera, Prison Fellwoship Romania. Principalele activitati au fost pregatirea, implementarea si evaluarea unui program de voluntariat pentru acesti tineri, iar acest program a avut ca obiectiv intelegerea conceptului de voluntariat si implicarea concreta a acestor tineri in activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii locale, cu impact pozitiv asupra dezvoltarii personale a participantilor. Proiectul s-a desfasurat pe parcursul a 9 luni si a inceput prin recrutarea si pregatirea a 10 voluntari care au dezvoltat relatii pro-sociale, unu la unu, cu cei 10 tineri delincventi. Aceste interactiuni au avut loc in timpul intalnirilor saptamanale dintre voluntari si beneficiari, in acest timp voluntari au facilitat beneficiarilor invatarea prin metode non-formale si interactive a unor valori pro-sociale. Voluntarii si beneficiarii au vizitat organizatii neguvernamentale si institutii publice pentru a identifica nevoile comunitatii, au participat la 4 actiuni de voluntariat identificate si organizate de către ei si au pregatit si participat la o tabara de vara pe tema voluntariatului. Proiectul a fost intens mediatizat pentru a reduce marginalizarea de care sunt afectati beneficiarii. Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Campania de advocacy: “Vocea Voluntariatului la Cluj – Napoca (aprilie 2007-octombrie 2007)

Proiectul derulat prin sprijinul World Learning for International Develomplent prin Programul de Consolidare a Capacitatii Societatii Civile s-a derulat in perioada aprilie – octombrie 2007. Scopul proiectului a fost de a creste capacitatea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca de a promova activ adoptarea si implementarea de catre autoritatile locale a strategiei si deciziilor locale favorabile voluntariatului.
Actiunile de advocacy in acest domeniu au dus la dezvoltarea voluntariatului si promovarea intereselor grupurilor dezavantajate pe care voluntarii ii reprezinta. De asemenea monitorizarea institutiilor publice cu rol de decizie (Consiliul Judetean Cluj si Consiliul Local Cluj-Napoca) si mobilizarea cetatenilor pentru participare la dezbaterea politicilor publice au vizat cresterea gradului de democratizare a societatii.

Parteneriat in cadrul proiectului “Advocate for dignity-coalition” din cadrul programului “Pledoarie pentru demnitate” derulat de Centrul de Resurse Juridice (1 octombrie 2006 – 30 septembrie 2007)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca ca partener in cadrul proiectului a monitorizat modul in care sunt respectate drepturile persoanelor cu probleme de sanatate mintala sau care au o dizabilitate intelectuala si sunt institutionalizate in spitalele de psihiatrie sau in centrele de recuperare pentru persoanele cu handicap. Realitatea din institutiile psihiatrice din Romania arata ca, in general, aceste persoane nu beneficiaza de tratamentul psihiatric adecvat starii lor de sanatate si nici de activitatile de reabilitare vocationala absolut necesare pentru functionarea lor la intreaga capacitate fizica si psihica. Mai grav, foarte multi pacienti traiesc in conditii care se afla sub limita demnitatii umane si aceste institutii devin pentru ei „inchisori pe viata”.
Rapoartele de monitorizare realizate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca evidentiaza faptul ca persoanele cu dizabilitati mintale constituie un grup social sistematic marginalizat, discriminat si supus unor tratamente ce denota lipsa de respect pentru drepturile fundamentale ale omului.
Pentru imbunatatirea situatiei lor, Centrul de Resurse Juridice si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de alti parteneri desfasoara campanii de advocacy, educare si informare, contribuind in acelasi timp la formularea unui pachet de politici publice coerente pe sanatatea mintala, accentuand componenta de dezinstitutionalizare si reintegrare in comunitate si urmarind transpunerea acestor obiective in practica.

Proiectul “Europa la liceu”

Concursul de filme pe teme europene adresat liceenilor din toata tara este un concurs lansat de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, care s-a aflat in 2007 la cea de-a patra editie. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a fost, la toate cele patru editii ale concursului, organizatie-partener a Delegatiei Comisiei Europene, pentru implementarea proiectului la nivelul orasului Cluj-Napoca.
Rolul CVCN in cadrul acestui proiect a fost de informare si antrenare a tinerilor liceeni clujeni (liceenii fiind grupul-tinta al concursului), asupra unor aspecte privind Uniunea Europeana si procesul de aderare al Romaniei, notiuni de project management. Voluntarii CVCN (12) au intrat in fiecare an in contact direct cu liceenii, prin intermediul unor sesiuni se training si dezbatere pe temele deja mentionate. Proiect finantat de Reprezentanta Comisiei Europene prin ANSIT

Elaborarea publicatiei “Ghidul Oportunitatilor de Voluntariat din Cluj-Napoca (2006, 2007, 2010/2011)

Aflata la a treia editie aceasta publicatie este un important instrument de informare in domeniul voluntariatului. Prima editie a acestei Ghidului a avut mare succes in randul cetatenilor atat ca oportunitate de a alege activitatea de voluntariat potrivita in care sa se implice, cat si de a cunoaste sectorul societatii civile din comunitatea clujeana. Am gandit acest ghid ca pe un instrument menit sa vina in sprijinul persoanelor interesate de activitati de voluntariat, dar si a institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale interesate sa lucreze cu voluntari. El reprezinta principalul instrument in orientarea, pe termen lung, a persoanelor interesate de voluntariat, spre activitatile derulate in folosul comunitatii clujene. In plus, ghidul ofera sansa pentru organizatii si institutii de a se promova la nivel local.

Proiectul: “Better Service for Romania” (1 februarie 2006 – 1 noiembrie 2006)

Proiectul este o continuare a programului pilot de Service-Learning intitulat „Elevi pentru comunitate”, avand ca obiectiv promovarea conceptului si practicii de Service-Learning in Romania. Dintre principalele activitati ale proiectului putem mentiona: realizarea unei cercetari cu privire la posibilitatea adaptarii conceptului de Service-Learning la realitatea romaneasca, cercetare care s-a incheit cu editarea unei brosuri. Am organizat o sesiune de training: “Introducere in Service-Learning”, care a avut ca beneficiari 8 reprezentanti ai Centrelor de Voluntariat din tara. In urma acestei instruiri, participantii au elaborat proiecte de Service-Learning, iar 5 dintre acestea au fost cofinantate de CVCN cu mini-granturi. Proiectul s-a finalizat cu un schimb de experienta intre toti cei implicati in acest proiect, organizat si gazduit de catre organizatia care a reusit sa implementeze cel mai de impact proiect de Service-Learning in comunitatea sa. Proiect finantat prin Open Society Institute ZUG Foundation.

Proiectul “Voluntar intr-un Cluj solidar” (8 iunie 2006 – 1 octombrie 2006)

Acest proiect a avut ca si scop dezvoltarea CVCN ca un centru sustenabil de voluntariat, care sa raspunda nevoilor tinerilor de a se implica in comunitate. Desfasurat pe perioada verii anului 2006, cand se stie ca activitatea voluntarilor scade in intensitate, proiectul a fost o provocare pentru organizatia noastra. In primul rand datorita perioadei in care s-a desfasurat, cand intregul sector non-profit isi reduce activitatea, precum si in ce priveste grupul – tinta vizat: comunitatea clujeana. Din experienta noastra putem observa ca cei care se implica cel mai mult ca si voluntari in Cluj-Napoca sunt in primul rand studentii, care majoritatea lor sunt membri ai altor comunitati. Am dorit prin intermediul acestui proiect sa mobilizam cetatenii clujeni in rezolvarea problemelor propriei comunitati, vizand de asemenea si sa atragem voluntari din alte categorii de varsta decat cea de 18-25 de ani. Proiect finantat de ANSIT.

Proiectul “Cluj-Napoca Volunteer Centre” (1 august 2005 – 1 august 2006)

Scopul acestui proiect a fost de a sustine Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca pentru a deveni sustenabil si eficient in atingerea obiectivelor sale. Initiat in august 2006, proiectul a sprijinit serviciile de baza ale centrului: recrutarea si instruirea voluntarilor, plasarea acestora in organizatiile si institutiile care solicita voluntari, oferirea de consultanta, training in managementul voluntarilor. Prin intermediul acestui proiect, CVCN a reusit sa se faca mult mai cunoscut si recunoscut in comunitatea locala. Proiect a fost finantat de Ambasada SUA in Romania.

Organizarea “Conferintei regionale pentru ONG-urile romanesti interesate de cooperarea pentru dezvoltare” (2006)

In parteneriat cu TRIALOG Bruxelles, CVCN a organizat in aprilie 2006 o conferinta regionala de informare cu privire la problematica cooperarii pentru dezvoltare, ca si obligatie pe care Romania si-a asumat-o ca viitor membru al Uniunii Europene. Conferinta a reunit peste 40 de participanti din intreaga tara, care s-au familiarizat cu problematica propusa si au inceput discutiile pentru crearea unei platforme romanesti a ONG-urilor interesate in cooperarea pentru dezvoltare. Dupa aproximativ 6 luni de la aceasta conferinta s-a lansat FOND – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare cu scopul de a integra organizatiile neguvernamentale din Romania care deruleaza proiecte pentru dezvoltare internationala in retele europene prin dezvoltare de cunostinte, capacitate institutionala si reprezentativitate si parteneriate cu platforme si retele europene. Proiect finantat de TRIALOG.

Tabere de ajutorare a victimelor inundatiilor (iulie 2005)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca considera ca implicarea voluntarilor in situatii de dezastre si calamitati naturale este o nevoie majora a societatii noastre, care pana in prezent nu a fost adresata corespunzator. Romania a fost lovita de numeroase valuri de inundatii in anul 2005, insa raspunsul cetatenilor in ceea ce priveste ajutorarea voluntara a celor afectati nu a fost pe masura asteptarilor si mai ales a nevoilor. Prin proiectul de fata am dorit sa lansam o campanie de motivare a cetatenilor de a se implica in sprijinirea celor loviti de dezastre. Primul pas a fost facut in cadrul Taberei de voluntariat pentru sinistratii din Baisoara, din iulie 2005. Finantarea taberei s-a facut din fondurile proprii CVCN.

Elevi pentru Comunitate (septembrie 2004 – iunie 2005)

Obiectivul acestui program este de a forma tanara generatie in ceea ce priveste valorile civice si sociale, in special responsabilitatea si apartenenta fata de comunitate, prin activitati de voluntariat. Proiectul s-a desfasurat in doua scoli clujene (Scoala Bob si Scoala nr. 21), incheindu-se cu rezultate concrete: dotarea Spitalului pentru Copii Cluj-Napoca cu o mini-biblioteca, ecologizarea unor zone de agrement, o campanie de informare a cetatenilor etc. In principal, tinerii voluntari (de clasa a V-a) sunt ghidati si sustinuti pentru a aborda mici probleme din comunitate posibil de rezolvat prin efortul lor. Pe scurt, acest proiect imbină invatarea academica-scolara cu actiunea in beneficiul comunitatii. In anul 2006, proiectul s-a desfasurat intr-o alta scoala: Avram Iancu, unde a fost solicitata implementarea acestuia la clasa a IV-a.