TRIMITE EMAIL LA cluj@voluntariat.ro
SUNA 0264 431 411

PROIECTE IN DERULARE

PROIECTE IN DERULARE

Coaliția pentru Voluntariat (martie 2021 – februarie 2023)

Conceptul de „voluntariat” s-a dezvoltat exponential in Romania in urma aparitiei Legii Voluntariatului 78/2014 si modificarilor aduse de Legea nr. 175/2016, ca rezultat al activitatii Federatiei Volum si a membrilor. Din ce in ce mai multe organizatii care lucreaza cu voluntari au decis sa treaca de la modelul „informal” la modelul „organizat si certificat” si sa respecte legislatia. FSS Bethany, FSC Bacau, Pro Vobis si CVCN au contribuit in mod direct la demersurile care au condus la promulgarea legii, sunt recunoscute la nivel national, iar 2 dintre organizatii fac parte din grupul guvernamental de consultare in acest domeniu.

 

Vom consulta cetatenii si sectorul ONG cu privire la nevoile identificate in ultimii 5 ani prin aplicarea legii 78/2014 si vom colecta propuneri de imbunatatire pe care le vom folosi in fundamentarea efectiva a normelor. Pachetul legislativ secundar obtinut va fi promovat in randul parlamentarilor si va fi depus la ministerele de resort pentru asumare. Vom realiza o platforma on-line care va avea si o aplicatie de „secretariat on-line”pe langa setul complet de formulare de lucru si indrumari ce vor fi la dispozitia celor interesati. In plus vom sustine sesiuni de training on-line (webinars) si vom creste capacitatea centrelor de voluntariat din tara de a deveni puncte de contact si de dialog in raport cu autoritatile locale. Proiectul si rezultatele vor fi promovate printr-o conferinta nationala ce va avea ca obiectiv si profesionalizarea sectorului de voluntariat in domenii legate de advocacy si activism local.

 

Proiectul este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar Bacău,  Asociația Pro Vobis,  Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler  și beneficiază de o finanțare în valoare de 262.689,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Educație în comunități interetnice (martie 2021 – august 2022)

Proiectul are ca scop dezvoltarea comunitara durabila centrata pe educatie in comunitati interetnice, in acceptiunea in care scoala devine factorul ce coaguleaza eforturile membrilor comunitatii pentru cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor ei, dar mai ales a celor vulnerabili. Obiectivele proiectului vizeaza directii de actiune indreptate spre dezvoltarea capacitatii scolilor, stimularea mobilizarii cetatenesti, lupta impotriva disciminarii si consolidarea capacitatii promotorului.

 
Comunitatile vizate au un procent semnificativ de populatie roma si se confrunta cu diverse probleme (educatie, locuire, saracie, discriminare etc). Pornind de la aceste realitati, am ales sa dezvoltam capitalul social de incredere si mobilizare, punand scoala in centrul actiunii. Activitatile urmeaza sa implice pe parcursul proiectului cadre didactice, cetateni – membri ai comunitatii, institutii publice si companii.

 

Proiectul este derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth și Asociația Organizația Creștină Something New  și beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08  euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Upraise – Youth participation for social change (iunie 2020 – mai 2022)

„Upraise – Youth participation for social change” (in romana „Crestere – Participarea tinerilor pentru schimbare sociala”) este un proiect axat pe dezvoltarea capacitatii lucratorilor de tineret in sprijinirea participarii active a tinerilor.

 

Proiectul este un parteneriat strategic transnational prin care organizatii din Germania, Grecia, Cipru, impreuna cu CVCN, urmeaza sa echipeze lucratori de tineret cu instrumente practice pe care sa le foloseasca in activitatea lor.

In timpul celor 24 luni de proiect ne propunem sa cream resurse (manual pentru facilitatori, toolkit cu metode, toolkit despre crearea de campanii online si petitii) care sa abordeze tematicile:

a. Democratie si drepturile omului

b. Combaterea antisemitismului si anti-islamismului

c. Egalitatea de gen si dreptul la exprimarea sexualitatii

d. Schimbari climatice

Proiectul se deruleaza in perioada iunie 2020 – mai 2022, fiind un parteneriat transantional de lunga durata coordonat de partenerii din Germania, organizatia „Gemeinsam leben und lernen in Europa e.V.”, si co-finantat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+.

Upgrading Validation (octombrie 2019 – februarie 2022)

„Upgrading Validation” (in romana „Upgrade validarii”) este un proiect prin care, dupa cum ii spune si numele, urmarim dezvoltarea proceselor de validare a muncii voluntarilor si incurajarea efectiva a organizatiilor si tertilor sa valideze competentele dobandite de voluntari.

Proiectul este realizat in parteneriat cu organizatii din Olanda, EDOS Foundation in rol de coordonator, si The Association of Dutch Voluntary Effort Organizations, impreuna cu France Benevolat (Franta) si Centrul European de Voluntariat cu sediul in Belgia, la Bruxelles.

Obiectivele proiectului sunt concentrate pe:

– crearea unei cercetari privind bune practici in validarea competentelor voluntarilor in tarile partenere
– crearea unui ghid despre validare, in folosul voluntarilor, organizatiilor si centrelor de voluntariat
– elaborarea unui manual de sprijin pentru centrele de voluntariat

Proiectul se deruleaza in perioada octombrie 2019 – februarie 2022, fiind un parteneriat transantional de lunga durata, co-finantat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+.

Building Solidarity (iunie 2019 – septembrie 2020)

Proiectul Building Solidarity, co-finanțat prin programul European Solidarity Corps al Comisiei Europene şi implementat de către Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în partneriat cu Green School Romania, în perioada iunie 2019 – septembrie 2020, a avut ca scop principal implicarea unor tineri din diferite colțuri ale Europei în activități educaționale bazate pe concepte pedagogice moderne, în cadrul Green School, precum şi în cadrul a două şcoli publice din mediul urban şi din mediul rural.

În total, în urma celor 10 luni de voluntariat, cei 7 voluntari, dintre care 2 români, au însumat 4465 de ore de voluntariat. O parte dintre aceştia au avut ca rol principal realizarea de activități bazate pe temele principale ale proiectului: educație globală, dezvoltare durabilă, drepturile omului şi educație pentru pace, promovând totodată în rândul copiilor din Green School voluntariatul, multiculturalitatea şi solidaritatea.  Doi dintre voluntari au replicat metodologia învățată în cadrul a două şcoli publice: Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca şi Şcoala Gimnazială Luna de Sus. Aceştia au avut totodată rolul promovării proiectului şi a programului European Solidarity Corps, dar şi să disemineze rezultatele în cadrul comunității.

WE FUTURE (1 aprilie 2019 – 30 septembrie 2020)

We Future este un proiect european in care sunt implicati tineri din 3 tari: Portugalia, Franta si Romania, urmarind sa incurajeze tinerii sa contribuie la crearea unor societati solidare, egalitare si sustenabile.

Pentru indeplinirea scopurilor acestui proiect, vor fi organizate 3 intalniri internationale, fiecare avand o durata de 5 zile. Acestea vor constitui cadrul in care tinerii vor putea dezbate si reflecta la teme precum drepturile omului, justitie sociala, pace, diversitate, egalitate de gen si sustenabilitatea mediului inconjurator.

Prima intalnire internationala va avea loc la Golega, Portugalia in vara anului 2019, cea de-a doua in Toulouse, in decembrie 2019, iar ultima in Cluj-Napoca, in vara anului 2020. La aceste intalniri vor participa 60 de tineri Franta, Portugalia si Romania care vor dezvolta/organiza initiative de constientizare in legatura cu temele mentionate anterior in comunitatile lor. Vor avea loc momente de discutie, reflectie si impartasire, care, in mod ideal, vor contribui la:

 • valorificarea diversitatii lingvistice, religioase si culturale
 • dezvoltarea unui sentiment de apartenenta la o Europa unica si o umanitate comuna
 • intelegerea provocarilor globale
 • acumularea de cunostinte, abilitati, atitudini si valori legate de drepturile omului, justitia sociala, pace, diversitate, egalitate de gen si sustenabilitatea mediului înconjurator
 • participarea la procese colaborative pentru gasirea unor alternative care sa contribuie la depasirea unor probleme colective, locale si globale.

 

Proiectul We Future este co-finantat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Wake UP! – Young Europeans becoming change makers for a better Europe (februarie 2019 – iulie 2021)

„Wake UP! – Young Europeans becoming Change Makers for a better Europe” (in romana „Trezeste-te! – Tinerii europeni care devin factorii de schimbare pentru o Europa mai buna”) este un proiect care aduce impreuna tineri si lucratori de tineret din Germania, Austria, Cehia, Croatia, Macedonia, Norvegia, Marea Britanie si Romania, cu scopul de a crea metode si instrumente prin care sa se incurajeze participarea activa in societate.

Obiectivele proiectului se regasesc in cele 5 rezultate intelectuale ce se vor crea de catre parteneri pe urmatoarele teme:

 • „Wake UP!” pentru crearea unei curicule de training pentru formarea de formatori, respectiv invatare de la egal la egal
 • cetatenie activa: sensibilizare si activare a tinerilor
 • cetatenie democratica: mediere valorica pentru tineri
 • cetatenie europeana: stabilirea valorilor europene si cetatenia UE angajata in randul tinerilor
 • cetatenie informata – gandirea critica, capacitatea de a gasi informatii fiabile in contextul internetului si al Social Media

Proiectul se deruleaza in perioada februarie 2019 – iulie 2021, fiind un parteneriat transantional de lunga durata coordonat de partenerii din Germania, organizatia „Gemeinsam leben und lernen in Europa e.V.”, si co-finantat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+.

EVS Seeds (1 februarie 2018 – 31 august 2020)

Proiectul ”EVS seeds” este o initiativa CVCN bazata pe nevoile identificate in comunitatea locala la nivelul institutiilor publice si a organizatiilor cu potential in implementarea de proiecte de voluntariat international SEV/ESC. Acest proiect ne ofera sansa sa dezvoltam voluntariatul international (in speta SEV/ESC) in judetul Cluj, oferindu-ne contextul si resursele pentru a cultiva capacitatea organizatiilor/institutiilor selectate ca parteneri asociati de a derula proiecte de voluntariat international. Principiul pe care ne bazam este “learning by doing”, adica prin implicarea directa a 16 voluntari SEV in organizatiile/institutiile selectate in acest sens, CVCN asigurand ghidajul intregului proces. CVCN are capacitatea organzationala si expertiza SEV pentru a implementa un proiect cu dublu impact: atat asupra voluntarilor, cat si asupra organizatiilor/institutiilor implicate. Ca organizatie, suntem pregatiti sa trecem de la faza de implementare la cea de transfer de expertiza catre alte organizatii.

Scopul proiectului este transferul expertizei SEV a CVCN catre institutii publice si organizatii non-guvernamentale din judetul Cluj, motivate sa deruleze proiecte SEV/ESC, pentru a-si dezvolta si integra in strategia de dezvoltare organizationala, componenta de voluntariat international.

Obiectivele proiectului:

– Dezvoltarea capacitatii organizationale a CVCN de a-si extinde serviciile de suport pentru dezvoltarea voluntariatului international in randul a 8 organizatii din judetul Cluj, pe o perioada de 31 de luni.

– Dezvoltare capacitatii organizationale a 8 organizatii si institutii publice din judetul Cluj de gestionare de proiecte SEV/ESC

– Dezvoltarea personala si profesionala a celor 16 voluntari implicati in cele doua fluxuri de stagii

– Cresterea nivelului de constientizare privind valoarea voluntariatului international in comunitatea clujeana.

La modul concret proiectul strategic SEV are o durata de 31 de luni si va implica parteneri internationali din tarile participante ale programului Erasmus+ avand rolul de organizatii de trimitere de voluntari. Cele 16 stagii de voluntariat sunt grupate in doua fluxuri, primul de 12 luni si al doilea de 10 luni. Stagiile vor fi gazduite de CVCN, iar voluntarii vor fi implicati si in activitatile organizatiilor partenere asociate selectate special in acest sens.

Partenerii asociati vor fi implicati asadar intr-un demers complex ce presupune activitati grupate pe doua nivele de implicare in raport cu gazduirea voluntarilor SEV. In primul nivel partenerii asociati primesc mult suport din partea CVCN (2 workshopuri de o zi, consultanta individualizata, un curs de 4 zile pentru aprofundarea temei voluntariatului international). In al doilea nivel creste gradul de independenta si responsabilitate a partenerilor asociati fata de implicarea voluntarilor in activitatile lor. De asemenea, nivelul 2 prevede informarea legata de procedura de obtinere a codului PIC, a acreditarii pt SEV/ESC si elaborarea strategiilor partenerilor asociati pentru a realiza proiecte proprii de gazduire.

Impactul pe care il estimam in cadrul proiectului atinge multiple niveluri:

– La nivelul celor 16 voluntari implicatii in stagii, experienta SEV va avea un rol important in formarea lor personala si profesionala, prin dezvoltarea competentelor de lucru cu persoane vulnerabile si dezvoltarea atitudinilor proactive si tolerante, ambele aspecte cu rol mare in adaptarea la viata responsabila de adult si la campul muncii

– La nivelul partenerilor asociati, organizatiilor care participa in acest proiect vor creste profesional si isi vor extinde latura internationala indispensabila pentru o dezvoltare durabila

– La nivelul CVCN, acest proiect va duce la extinderea serviciilor pe care CVCN ca centru resursa le ofera comunitatii si anume: suport pentru dezvoltarea voluntariatului international

– La nivelul comunitatii, voluntariatul international va deveni mai accesibil pentru locuitori prin promovarea realizata, organizatiile locale participante se vor dezvolta, si, nu in ultimul rand, proiectul va contribui la integrarea persoanelor vulnerabile.

Proiectul EVS Seeds este co-finantat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene gestionat in Romania de Agentia Nationala de Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

“CiVi – Coordonatori instruiti – Voluntari implicati” (1 septembrie 2018 – 31 octombrie 2019)

Proiectul „CiVi – Coordonatori instruiti – Voluntari implicati” de fata raspunde in mod direct nevoilor si provocarilor celor 8 centre de voluntariat membre ale prezentului consortiu, si anume dezvoltarea organizationala insuficienta, data de competentele limitate ale personalului organizatiilor (coordonatori de voluntari si nu numai) si de lipsa de focus pe planificarea strategica. In acest sens, proiectul vine in intampinarea nevoilor centrelor de voluntariat prin oferirea oportunitatilor de a-si dezvolta profesionalismul cu scopul de a actiona mai bine in folosul comunitatii. 

Proiectul propune o interventie specifica si personalizata in vederea imbunatatirii dezvoltarii capacitatilor organizationale a centrelor de voluntariat membre ale consortiului.

Proiectul vizeaza dezvoltarea/imbunatatirea competentelor personalului centrelor de voluntariat membre ale consortiului pentru a creste calitatea serviciilor de educatie pe care centrele de voluntariat le ofera voluntarilor adulti si varstnici din comunitate. 

Obiectivele proiectului sunt:

 1. Dezvoltarea competentelor de coordonare a voluntarilor adulti/varstnici, de organizare a evenimentelor de voluntariat corporatist si de instruire, in randul a 17 de membri din echipele centrelor de voluntariat membre al consortiului, pana la finalul proiectului.
 2. Dezvoltarea capacitatii organizationale strategice a 8 centre de voluntariat din Romania, membre ale consortiului proiectului, privind 3 dintre serviciile pe care le ofera comunitatii (Promovare, Dezvoltare, Instruire).
 3. Cresterea nivelului de constientizare in randul celor 7 comunitati locale ale membrilor consortiului privind valoarea voluntariatului la persoanele adulte/varstnice si a voluntariatului corporatist.

In proiectul „CiVi – Coordonatori instruiti – Voluntari implicati” vor participa 17 membri ai echipelor din cele 8 centre de voluntariat ale consortiului, care sunt direct implicati in munca cu voluntarii si care au interesul si disponibilitatea pentru dezvoltare profesionala, precum si capacitatea de multiplicare a rezultatelor de invatare dobandite prin mobilitati. Proiectul va presupune 3 mobilitati de grup in Ungaria, Slovenia si Italia ce vizeaza dezvoltarea celor 3 categorii de competente amintite mai sus. Metodologia activitatilor de invatare desfasurate in mobilitati este bazata pe invatarea experientiala, metode de educatie non-formala, pe studii de caz si impartasirea de bune practici.

Rezultate asteptate sunt pe de o parte la nivelul celor 17 de participanti la mobilitati care vor fi mai bine echipati pentru a implica in activitati de voluntariat adulti si varstnici din comunitatile lor, iar pe de alta, rezultatele se vor vedea la nivelul membrilor consortiului care va beneficia de dezvoltare organizationala solida si durabila. Dincolo de participanti si organizatii, impactul proiectului vizeaza comunitatile locale ale membrilor consortiului in sensul dezvoltarii unor practici de implicare calitativa a persoanelor de varsta adulta in activitati de voluntariat.  

Proiectul CiVi este co-finantat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene gestionat in Romania de Agentia Nationala de Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Volunteer Organizations’ Input to Community Education (VOICE) (01 septembrie 2017 – 30 august 2019)

Educatia comunitara promoveaza invatarea si dezvoltarea sociala folosind o serie de metode formale si nonformale. Educatia comunitara este semnificativa pentru dezvoltarea sociala, economica, culturala, de mediu si politica locala.

Centrele de voluntariat, centrele interculturale, precum si centrele de cartier sunt furnizori importanti de educatie comunitara intr-un context local. In dialog cu comunitatile si participantii/beneficiarii lor dezvolta oportunitati de educatie si formare nonformala, precum si o varietate de programe si activitati de voluntariat. Prin aceste activitati de invatare, formare si voluntariat se sustin si se consolideaza capacitatile indivizilor de toate varstele si a grupurilor din orice medii cu impact in imbunatatirea capacitatii lor de a participa la procesele democratice.

In cadrul proiectului Voice, organizatiile partenere implicate (Gemeinsam leben & lernen în Europa – Germania – coordonatorul proiectului, Centrul intergenerational si de voluntariat TOTEM – Republica Ceha, Stadtlabor – Austria, Centrul intercultural din Kuopio – Finnland, Auróra – Hungary si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca – Romania), doresc sa exploreze abordarea educatiei comunitare practicata de centrele de voluntariat, centre interculturale, precum si centre de cartier si doresc sa isi imbunatateasca expertiza in oferirea de oportunitati de invatare si formare.

Rezultatul palpabil al proiectului va fi o carte electronica despre educatia comunitara cu sfaturi practice privind implementarea educatiei comunitare in comunitati locale, rolul si factorii de succes ai voluntarilor/centrelor interculturale ca furnizori importanti de educatie comunitara, precum si o colectie de bune practici de programe de invatare si formare oferite de partenerii implicati.

Fiecare organizatie partenera gazduieste o vizita a partenerilor internationali si le ofera acestora o demonstratie legata de implementarea practica a demersului lor de educatie comunitara, precum si sesiuni de „degustare” ale programelor de invatare si formare pe care le deruleaza.

Proiectul a fost finantat cu sprijinul programului Erasmus + „Parteneriate strategice in educatia adultilor”. Sprijinul Comisiei Europene pentru acest proiect nu constituie o aprobare a continutului care reflecta doar opiniile autorilor si Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru nicio utilizare care poate fi facuta din informatiile continute de acestea.

Land of Games (1 iulie 2017 – 31 octombrie 2018)

Proiectul face parte din Serviciul European de Voluntariat al Programului Erasmus+, activitatea principala fiind stagiul de voluntariat a 6 tineri cu varsta intre 18-24 ani, timp de 12 luni, 01/09 /2017 – 31/08/2018 in Cluj-Napoca.

Proiectul “Land of Games” a fost coordonat de catre organizatia noastra in cooperare cu 6 organizatii partenere din 5 tari europene: Kölner Freiwilligen Agentur e.V. (Germania), aha Tipps und Infos für junge Leute (Germania), Associação Spin (Portugalia), Associació Alba (Spania), Maison de l’Europe Bordeaux – Aquitaine (Franta) si Internationaler Bund Polska (Polonia).

Proiectul a fost dezvoltat in contextul cooperarii de success a CVCN atat cu partenerii internationali care au avut rolul de a recruta, pregati si trimite voluntarii internationali, cat si cu organizatiile si institutiile publice locale unde voluntarii si-au desfasurat activitatea – Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul, Scoala Gimnaziala Tureni, Scoala Gimnaziala „Gheorghe Sincai” Floresti, Fundatia Prison Fellowship Romania si Asociatia Down Centrul Educational Raluca.

Obiectivul principal al proiectului a tintit doua zone: crearea unui cadru care a incurajat dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari, respectiv impactul muncii voluntarilor in dezvoltarea comunitatii locale. Beneficiarii activitatilor de voluntariat international (activitati de educatie nonformala) sunt diverse grupuri defavorizate: copii din scoli primare din mediu rural multietnic, adolescenti cu riscul abandonului scolar, copii cu situatie socio-economica precara, tineri adulti cu Sindrom Down, etc.

Pe langa aceste activitati permanente (derularea saptamanala a cluburilor interculturale din cele 3 scoli primare rurale, activitati de timp liber si animatie socio-culturala) proiectul a presupus organizarea de evenimente publice in scopul promovarii voluntariatului in comunitatea locala, intalniri cu tineri romani interesati de stagii de voluntariat in strainatate, ateliere educationale prin jocuri de societate, o caravana de jocuri (goard games) in 10 scoli din judetul Cluj etc.

In felul acesta, prin proiectul “Land of Games” a extins expertiza CVCN in raport cu varietatea beneficiarilor directi, abordarea si cu tipurile de activitati derulate.

WeActiveVol –Modalitati de incurajare a imbatranirii active prin voluntariat (1 octombrie 2016 – 31 martie 2018)

Scopul proiectului „WeActiveVol” este de a consolida activitatea de voluntariat in randul  persoanelor de peste 50 de ani. Acesta va fi realizat printr-o cooperare internationala a 6 organizatii partenere din Polonia, Franta, Slovacia, Lituania, Ungaria si Romania care vor explora tema voluntariatului prin schimbul de idei, cunostinte, experiente si bune practici. Echipa proiectului va realiza o cercetare cu privire la principalele obstacole in implicarea ca voluntari a persoanelor de peste 50 de ani, va analiza diferentele si asemanarile din legislatia in domeniul voluntariatului a celor 6 tari, va explora si invata metode de lucru cu voluntarii de este 50 de ani, va cauta si selecta cele mai bune practici din fiecare tara si va publica o brosura cu acestea, va organiza evenimente publice de promovare a voluntariatului pentru persoane de peste 50 de ani si multe altele. Prin toate aceste activitati ne propunem ca exemplele de buna practica impartasite reciproc sa aiba un impact real in imbunatatirea programelor de voluntariat si in incurajarea initierii de noi modalitati de incurajare a imbatranirii active prin voluntariat.

Grupul tinta este format din educatori / formatori / antrenori activi in educatia adultilor, coordonatori de voluntari, manageri de proiect, practicieni care lucreaza in domeniul voluntariatului si a imbatranirii active, consilierii, oameni care constituie factori de decizie in domeniu.

Partenerii proiectului: Voivodeship Labour Office in Katowice, Polonia; E-Seniors Association, Franța; Centrum dobrovolníctva, Slovacia; Initiatives Network Association, Lituania; Önkéntes Központ Alapítvány, Ungaria; Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Romania;

Proiectul WeActiveVol este finantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Partneriate Strategice.

D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF (1 septembrie 2016 – 31 mai 2017)

Proiectul “D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF” este coordonat de Asociatia Alter Ego, Grecia in parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual, Romania, Asociatia ALBA, Spania si SHRUTI, Nepal. Proiectul a pornit de la o serie de dificultati identificate in cele 4 tari participante, printre care: lipsa unei cooperari constante intre organizatiile de tineret si organizatiile ce ofera servicii tinerilor surzi, marginalizarea tinerilor surzi si participarea scazuta a acestora in proiecte Erasmus+, accesibilitatea scazuta a tinerilor surzi la oportunitati educationale si de formare, etc.
Toate acestea creeaza un context ce limiteaza participarea tinerilor surzi la activitati de voluntariat sau de schimburi internationale. Proiectul abordeaza aceasta situatie prin planificarea unei serii de activitati focusate pe acest grup tinta:
– stagii de voluntariat de scurta durata, prin Serviciul European de Voluntariat (SEV) – prin intermediul SEV, organizatiile implicate vor realiza un program de schimburi de voluntari, surzi si auzitori; timp de 2 luni, acestia vor desfasura activitati de voluntariat in comunitatile gazda (Kathmandu, Tesaloniki, Tarrega si Cluj-Napoca), pornind de la nevoile acestora dar si de la interesele voluntarilor;
– vizite de studiu pentru lucratori de tineret – respectand acelasi principiu al schimburilor intre tari, lucratori de tineret din Romania, Grecia, Spania si Nepal vor beneficia de o perioada de 2 saptamani de vizita de studiu in alta tara din proiect; aceasta va fi focusata pe identificarea de activitati si metode pentru stimularea implicarii tinerilor surzi;
– eveniment final – Conferinta de inchidere a proiectului ce va avea loc la inceputul anului 2017.
Proiectul “D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF” este finantat de Comisia Europeana, prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului.

Ready for diversity (1 iunie 2016 – 30 noiembrie 2017)

Proiectul „Ready for diversity” este implementat de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, in parteneriat cu 5 organizatii de trimitere din Germania, Spania, Austria si Portugalia, prin Programul Erasmus+. Principala activitate a acestuia include un stagiu SEV pentru 6 tineri din tarile mentionate, durata acestuia fiind de 12 luni (septembrie 2016 – august 2017).

Proiectul isi propune sa promoveze implicarea voluntarilor in institutiile publice (spital si scoli) si sa contribuie la promovarea voluntariatului in general si a Serviciului European de Voluntariat in mod specific. In acealsi timp, proiectul este conceput intr-o maniera care sa faciliteze dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari SEV prin asigurarea sistemului de suport necesar dar si prin cresterea treptata a gradului de independenta in activitati, in functie de dorintele si nevoile voluntarilor.

Voluntarii sunt implicati in activitati de animatie clinica in diverse sectii ale spitalului de copii din Cluj-Napoca. In acelasi timp ei organizeaza activitati de educatie non-formala in cadrul unui club multicultural pentru elevii de scoala primara din trei comunitati rurale din jurul orasului (Floresti, Tureni si Sinpaul ). In a doua parte a stagiului, voluntarii vor pregati evenimente publice de promovare a voluntariatului in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (mai 2017) si se vor focusa pe implementarea propriilor idei in comunitatea locala, prin proiectele personale.

Proiectul „Ready for diversity” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, un program administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Talk with me (1 martie 2016 – 28 februarie 2018)

Proiectul “Talk with me” este coordonat de Gemeinsam leben und lernen in Europa, Germania alaturi de partenerii: Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Romania si Tulip Foundation, Bulgaria.

Proiectul urmareste dezvoltarea unui model de program de voluntariat ce ofera refugiatilor/solicitantilor de azil suport pentru orientarea culturala si invatarea limbii tarii gazda, program care sa poata fi replicat la nivelul tarilor europene, de organizatii neguvernamentale sau institutii publice interesate. Prin includerea celor 3 tari ale partenerilor implicati (Germania, Romani si Bulgaria) se doreste crearea unui model flexibil, care sa poata fi pliat si adaptat la realitatea culturilor diverselor tari.

Activitatile sunt construite in doua etape diferite: implementarea unui program pilot de predare a limbii in fiecare tara partenera (15 voluntarii lucreaza individual cu 15 refugiati/solicitanti de azil), evaluarea programelor pilot si extragerea principalelor concluzii, crearea de materiale relevante pentru organizatiile / institutiile interesate sa replice acest program (manual de crearea a programului de voluntariat, culegere de instrumente si metode relevante pentru predarea unei limbi straine, etc.).

Proiectul „Talk with me”  este finantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus+, Actiunea Cheie 2 – Parteneriate Strategice in Domeniul Tineretului.