• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
00000226 medium
  • aprilie 12, 2013

Proiect “gONG – Voluntariatul intra in scena!”

Proiectul “gONG” este un proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul TiA – Structuri de Suport SEV, derulat de Pro Vobis in parteneriat cu Asociatia A.R.T. Fusion, Asociatia CREATIV, Asociatia Team for Youth si Centrul de Voluntariat Cluj Napoca si urmareste informarea la scara larga privind oportunitatile oferite de Serviciul European de Voluntariat (SEV) catre organizatii si tineri si cresterea calitatii proiectelor SEV.

Obiectivele proiectului sunt cresterea numarului de organizatii informate privind oportunitatile oferite de SEV, cresterea calitatii proiectelor SEV si a sesiunilor de formare-evaluare si sustinere SEV, promovarea noii formule a SEV din cadrul viitoarei generatii de programe UE catre actorii implicati si cresterea numarului de tineri informati cu privire la oportunitatile oferite de SEV. Proiectul reuneste expertiza si resursele a 5 promotori cu experienta in domeniul voluntariatului in general si SEV in mod special, si va derula pe parcursul anului o serie de evenimente si activitati.

Evenimente si activitati cuprinse in proiect:

1. Caravana SEV –  va consta intr-o succesiune de 25 de evenimente in locatii diferite din tara, fiecare eveniment local avand scopul de a informa privind oportunitatile oferite de programul SEV si de a facilta schimburile de experienta intre principalii actori implicati in proiecte SEV(organizatii de gazduire si de trimitere, voluntari intorsi si voluntari aflati in timpul stagiilor) si formatorii din Reteaua Nationala a Formatorilor TiA, pe de o parte, si organizatiile interesate sa deruleze proiecte SEV, pe de alta parte.

Doritorii se vor putea inscrie pentru a participa la evenimentele locale.

Caravana SEV este coordonata la nivel national de Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, www.centruldevoluntariat.ro, partener in proiect.

2. Comunitatea online SEVex – ne propunem crearea unei platforme online care va avea rolul de a facilita interactiunea intre fostii voluntari SEV romani, intru valorificarea experientelor lor personale si profesionale, dar si rolul a actiona ca o resursa pentru promovarea SEV in Romania. Avem in vedere dezvoltarea unui mecanism online de matching intre organizatiile/institutiile educationale care au nevoie de sprijinul unor fosti voluntari SEV pentru diverse evenimente (avand ca scop stimularea voluntariatului, recrutarea de voluntari, educatia tinerilor, etc.), pe de o parte, si voluntarii din comunitatea SEVex, pe de alta parte.

Coordonatorul principal al acestei activitati este Team 4 Youth Association, http://www.t4uth.ro/.

3. MentorONG – Scopul MentorONG este acela de a dezvolta competente de gestionare proiecte SEV pentru organizatii debutante, cu motivatie crescuta de dezvoltare organizationala. Activitatea presupune desfasurarea de sesiuni de mentorat pe teme SEV si managementul voluntarilor, intre o organizatie-mentor si organizatia-mentorata, culminand cu un jobshadowing. Tot in cadrul MentorONG vor fi realizate 2 Webbinarii pe teme din sfera managementului de proiecte SEV, la care sunt invitati toti cei interesati.

Coordonator activitate: Pro Vobis-Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, www.provobis.ro.

4. Volunteque 3.0 – Volunteque este cea de a treia editie a unui eveniment de informare, promovare si valorizare a experientelor din proiectele SEV, cu participarea organizaţiilor acreditate si ne-acreditate, precum şi cu voluntari, lucrători de tineret si a altor actori interesaţi de această tematică. Pe parcursul a 3 zile vor avea loc aprox. 40 de ateliere care se vor derula in paralel, plecand de la metoda Bar Camp/ Open Space si structurate pe 4 tipuri de contexte de invatare/interrelationare: Experience Cafe, Skills Cafe, Knowledge Cafe, Action Planning Cafe. Se doreste implicarea a 100 de participanti reprezentand: organizatii de trimitere si găzduire acreditate, organizatii care inca nu sunt acreditate, insa isi doresc acreditarea sau au un potenţial de a dezvolta in viitor proiecte SEV, voluntari romani si voluntari SEV, practicieni, lucrători de tineret, formatori, mentori, adica persoane care pot învata si care pot contribui la un schimb activ de experienta pe durata a 3 zile de eveniment.

Coordonator: Asociatia CREATIV, site: volunteque.blogspot.ro

5. Ateliere tematice pentru lucratorii TiA – Se vor desfasura 2 ateliere a cate doua zile fiecare, unde se vor aborda tematicile „Interculturalitate si management de conflict” si „Mentorat si procesul de invatare”. Acestea se adreseaza actorilor din SEV precum: traineri din Reteaua de formatori Tineret in Actiune, mentori, coordonatori proiecte, voluntari cu experienta in SEV. Vor fi dezbatute aspecte legate de cum aceste tematici sunt relevante pentru SEV si modul in care acestea pot fi abordate in proiectele SEV pe mai multe dimensiuni.

Coordonator: Asociatia A.R.T. Fusion. , site: www.artfusion.ro.

 

Totodata, proiectul gONG are in vedere si alte activitati, cum ar fi realizarea unui sondaj privind organizatiile SEV acreditate dar inactive, realizarea unui material video de promovare pe tema managementului de proiecte SEV, publicarea unui document „Oportunitati pentru voluntariat si tineret 2014-2020”, Diseminarea de materiale informative pe teme SEV realizate in proiecte anterioare (documente de pozitie „Ce este voluntariatul”, „valoarea voluntariatului”, „Voluntariatul si angajabilitatea tinerilor”, „Voluntariatul si mobilitatea tinerilor”), precum si promovarea Codului Etic al organizatorilor de activitati de voluntariat.