• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Povesti culese
  • mai 24, 2022

Olivia Lăcătuș

Olivia Lacatus

Olivia Lăcătuș (23 de ani) a venit pe lume greu, când părinții săi aveau deja 11 ani de căsnicie. A rămas singurul copil al familiei și niciodată nu s-a pus, în cazul ei, problema abandonului școlar. Dimpotrivă, tatăl a susținut-o să meargă la școală și să fie independentă. Poate a ajutat faptul că amândoi părinții au școală – tatăl a făcut profesionala și lucrează ca mecanic, mama a terminat 10 clase – și înțeleg diferența pe care o aduce educația în viața unui om. 

Cu toată susținerea de acasă, Olivia s-a simțit deseori discriminată: „Poate că nu mi s-a spus în față: ești țigancă, dar a trebuit să muncesc mai mult ca să obțin ceea ce mi-am dorit” A fost acceptată mai greu, dar a fost acceptată. La școală, de exemplu, s-a simțit acceptată de-abia după momentul în care „ei chiar au văzut că sunt diferită față de preconcepția lor despre romi, că învăț, mă comport și mă îmbrac frumos, că pot să mă integrez”. 

Olivia a făcut gimnaziul la Sânmihaiu Almașului, după care a ales profilul economic de la Liceul Mihai Viteazu din Zalău și o postliceală pentru asistente. A absolvit, a făcut și practică în spital, pe urmă s-a înscris ca voluntar la Serviciul de Ambulanță – „Ieșeam de la școală pe la 3 și jumătate și mergeam 3-4-5 ore la Ambulanță. Asta s-a întâmplat în pandemie”. A apucat să se și angajeze, la o clinică privată pentru vârstnici din Zalău, însă după patru luni bunicul ei a murit din cauza infecției cu Coronavirus și mama s-a îmbolnăvit, la rândul ei, așa că s-a văzut nevoită se renunțe la job, ca să poată avea grijă de gospodărie. „Tatăl meu lucrează în Anglia, așa că am decis să stau eu cu mama, până trece pandemia, ca să pot avea grijă de ea și de gospodărie. Trăim la țară și sunt multe de făcut”, explică Olivia. 

Însă chiar și așa nu s-a mulțumit să stea fără să facă nimic pentru dezvoltarea ei profesională – a făcut un curs de make-up și a realizat că acesta este al doilea lucru care îi place. „În momentul în care vin fetele la mine să le machiez și să le aranjez părul, le văd că se duc mai încrezătoare, bucuroase și cu mai multă încredere în ele. Deci e o chestie să te aranjezi. Te face să te simți bine. Îți dă chef de viață și putere”.