• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
DSC 0472
  • noiembrie 2, 2015

O piesa de teatru de papusi a invatat 500 de copii clujeni ce inseamna discriminarea etnica

Povestea pinguinului vopsit de o maimuta si exclus din grupul sau a fost subiectul unei piese de teatru de papusi pusa in scena in fata a peste 520 de copii din Floresti, Tureni si Sinpaul cu scopul de a-i invata pe cei mici ce inseamna discriminarea pe criterii etnice.

Piesa de teatru de papusi “Pinguinul Colorat” a fost oferita de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca impreuna cu echipa Magic Puppet. Piesa a abordat tematica relatiilor interetnice intr-o maniera inovativa, adaptata copiilor si a urmarit stimularea acceptarii si a tolerantei in randul elevilor.

Salile caminelor culturale din cele trei localitati au prins viata si au vuit de energie saptamana aceasta, cand peste 500 de copii le-au calcat pragul si au avut ocazia sa vizioneze povestea pinguinitei Lia, care a fost exclusa din grupul pinguinilor din gradina zoologica, dupa ce a fost vopsita roz de maimuta Dali.

Piesa prezinta modul in care pinguinita incerca din rasputeri sa reintre in grupul pinguinilor si reuseste in final sa faca acest lucru fiind ajutata de celelalte animale si de maimuta Dali care, pusa intr-o situatie similara, intelege nedreptatea pe care i-a facut-o pinguinitei si o vopseste la loc in alb si negru.

Piesa s-a incheiat cu o discutie intre actori si copii. Acestia din urma au identificat comportamentul nepotrivit al pinguinilor care au exclus-o pe Lia doar din cauza culorii pielii si au apreciat efortul celorlalte animale de a o sustine pe Lia.

“Cel mai mult mi-a placut de elefant, care a ajutat-o pe pinguinita sa nu mai fie suparata”, a spus Florina V., eleva in clasa a doua la Sinpaul.
“Copiilor le-a placut mult spectacolul, au inteles mesajul si au fost sensibilizati de situatia prezentata”, spune Valentina C., voluntar CVCN.

Piesa de teatru face parte din proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, care isi propune sa contribuie la imbunatatirea prin educatie a relatiilor interetnice in trei comunitati rurale ale judetului Cluj (Floresti, Tureni si Sinpaul), abordand problematica comunitatilor multietnice si a dezvoltarii acestora.

Primariile si scolile din cele trei comunitati au fost implicate activ in realizarea evenimentului, punand la dispozitie spatii de desfasurare si respectiv asigurand transportul si supravegherea copiiilor pe toata perioada spectacolelor.

Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii” este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (www.centruldevoluntariat.ro).

Pentru mai multe informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro