O biblioteca vie, in care oameni greu incercati de viata devin carti deschise pentru trecatori, piese de teatru, in care tema centrala este discriminarea, dezbateri la cafenea publica sau ateliere de creatie in penitenciare.
Sunt doar cateva dintre noile metode de comunicare si interactiune pe care voluntarii si organizatiile din care fac parte le folosesc pentru a resadi sentimente mai bune in cei care folosesc un limbaj al urii sau al discriminarii fata de cei cu dizabilitati fizice si mentale, fata de romi sau cei care au ajuns dupa gratii, fata de consumatorii de droguri, bolnavii HIV ori fata de persoanele provenite din mediu rural, fata de prostitutie, discriminare pe criterii de varsta sau fata de cei care sufera de boli incurabile in faza terminala.
Nu mai putin 160 de voluntari vor participa la aceasta campanie nationala coordonata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, iar cele 16 evenimente puse la punct de tot atatea organizatii care au aderat la proiect vor implica nu mai putin de 850 de cetateni beneficiari.
Campania “No hate speech de la A la Z” (face parte din Campania “No hate speech movement” demarata anul trecut de Consiliul Europei) se va desfasura in 12 judete din tara, tinta actiunilor fiind combaterea discursului instigator la ura exact in anul in care Consiliul Europei pune un accent deosebit pe promovarea tolerantei si a drepturilor fundamentale ale omului.
Activitatile propuse de cele 16 organizatii sunt urmatoarele:
9 februarie – Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila va implementa o actiune comunitara cu scopul de a promova toleranta si combaterea discursului instigator la ura, prin intermediul unei piese de teatru, adresata unui public de aproximativ 150 de tineri din mediul rural, din localitatea Giubega, judetul Dolj.
10 februarie – Asociatia Salvati Copiii Iasi va realiza in Iasi o piesa de Teatru forum, aceasta va fi adresata unui public format din 80 de elevi de gimnaziu si liceul si va viza constientizarea acestora cu privire la efectele discursului instigator la ura.
13 februarie – Asociatia ONG Mare Nostrum, va organiza in Constanta un eveniment de constientizare a elevilor de liceu din comunitate, cu privire la drepturile omului si la efectele discursului instigator la ura.
14 februarie – Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare va organiza in Piatra Neamt o Cafenea publica cu tema imputernicirii tinerilor discriminati pe criteriu de varsta, la care vor fi invitati 25 de tineri din comunitate care vor cauta impreuna solutii pentru problematica propusa.
15 februarie – Asociatia Bumerang va desfasura in Targsor doua ateliere de creatie artistica in care vor fi implicate 18 detinute din Penitenciarul Targsor si 10 eleve din cadrul Liceului de Arta Carmen Sylva, ateliere care vor viza dezvoltarea solidaritatii si tolerantei intre cele doua grupuri tinta si vor contribui la diminuarea si reducerea discriminarii, a diferentelor sociale a excluderii sociale si a etichetarii persoanelor private de libertate.
17 februarie – Asociatia Eco-Silvic va realiza in Nasaud, judetul Bistrita, un eveniment – Anti bullying – de analiza a efectelor negative pe care discriminarea si discursul instigator la ura le au in randul tinerilor din scoli. Grupul tinta vizat vor fi liceeni din Nasaud.
18 februarie – Asociatia Viitor Plus va organiza in Bucuresti un eveniment prin metoda Biblioteca vie, in cadrul careia persoane interesate vor intra in dialog, vor “citi” persoane supuse discriminarii, mai specific persoane cu diverse tipuri de dizabilitati. Evenimentul urmareste diminuarea prin dialog a prejudecatilor care vizeaza aceste grupuri.
19 februarie – Asociatia Serviciul de Ajutor Maltez va realiza in Cluj-Napoca un eveniment de promovare a comunicarii si interactiunii tinerilor cu persoane cu dizabilitati prin metode experientiale in care tinerii pot experimenta pentru scurt timp limitarile pe care le au cei cu dizabilitati. Scopul este o intelegere adecvata a nevoilor acestora si diminuarea prejudecatilor cu privire la acest grup.
21 februarie – Asociatia pentru Dialog, Cultura si Sport va realiza in Deva o piesa de Teatru forum prin care sa sublinieze importanta mobilizarii tinerilor in lupta pentru sustinerea drepturilor omului si impotriva discursului instigator la ura.
22 februarie – Asociatia Romana de Permacultura va organiza in Cluj-Napoca o proiectie de film care va urmari constientizarea egalitatii interetnice (romani si romi) in randul locuitorilor din Somcuta Mare judetul Maramures.
23 februarie – Asociatia Carusel va organiza in Bucuresti o dezbatere cu tema discursului instigator la ura fata de persoanele din grupuri vulnerabile: consumatori de droguri, prostituate. Dezbaterea va avea loc la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala.
24 februarie – Fundatia Alpha Transilvana va organiza in Targu Mures un Social art workshop in cadrul caruia se vor intalni elevi din cadrul Scolii George Cosbuc cu tineri cu dizabilitati si cu tineri voluntari care vor avea ocazia sa interactioneze, sa confectioneze obiecte artistice impreuna si sa se cunoasca mai bine si in acest fel sa demonteze prejudecati referitoare la persoanele cu dizabilitati.
25 februarie – Centrul de Voluntariat HITI va organiza in Sfantu Gheorghe un eveniment public prin metoda Biblioteca vie la care sunt asteptate peste 80 de persoane din comunitatea locala, care vor avea ocazia sa interactioneze cu persoane discriminate si, in acest fel, sa constientizeze efectele negative ale discriminarii in societate.
26 februarie – Asociatia Spitalului de Psihiatrie Sibiu va organiza in Sibiu un atelier pentru 50 de studenti de la Facultatea de Psihologie si Facultatea de Asistenta Sociala, temele abordate in cadrul atelierului vor viza promovarea demnitatii persoanelor cu dizabilitati, in special psihice si intelectuale si diminuarea climatului de stigma si discriminare asociata acestei categorii.
27 februarie – Asociatia pentru Copii si Tineri 4 U din Satu Mare va organiza o serie de doua dezbateri cu 100 de elevi din comunitate si o expozitie foto pe tema discriminarii fata de grupuri minoritare. In cadrul dezbaterilor vor fi abordate tematici precum cauza, efectele dar si metode de combatere a discriminarii.
28 februarie – Fundatia Hospice Casa Sperantei va organiza in Bucuresti un spectacol-colaj de improvizatie teatrala in fata unui public format din minim 40 de persoane. In cadrul spectacolului vor fi abordate aspecte legate de efectele pe care le are discursul instigator la ura in comunitate si masuri care pot fi luate pentru combaterea acestuia.
Cele 16 evenimente propuse la nivel national promoveaza pe de-o parte combaterea discursului instigator la ura, dar in acelasi timp si valorile democratice cum ar fi cetatenia activa si voluntariatul, in randul comunitatilor gazda ale organizatiilor implicate in proiect.
Evenimentele publice propuse in “Campania No hate speech de la A la Z” initiata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca ofera prilejul perfect pentru cele 16 organizatii de a pune in practica de a testa concepte si bune practici acumulate pe parcursul proiectului in activitati de formare, consultanta si jobshadowing in domeniul managementului voluntarilor.