• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411

MANAGEMENTUL VOLUNTARILOR DE LA A LA Z

Managementul Voluntarilor de la A la Z

In perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de partenerii sai Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia implementeaza proiectul Managementul voluntarilor de la A la Z, Proiectul urmareste cresterea capacitatii organizationale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea implicarii voluntarilor in activitatea acestora.
Acest lucru se va realiza atat prin activitati de formare, consultanta si jobshadowing in organizatii cu experienta in managementul voluntarilor, cat si prin organizarea, de catre fiecare ONG beneficiar, a unei actiuni publice comunitare care contribuie la campania „No hate speech” si sunt axate pe promovarea tolerantei si luptei impotriva discursului instigator la ura si a oricaror forme de discriminare. Prin actiunile publice, organizatiile beneficiare vor avea ocazia de a pune in practica teoria celor 9 pasi de management al voluntarilor (actiunile implicand un numar minim de 10 voluntari fiecare) dezvoltandu-si competente relevante pentru gestionarea voluntarilor.Nu in ultimul rand, proiectul propune abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metoda inovatoare: organizarea a 3 reprezentatii de teatru social pe tematica proiectului fiecare din acestea finalizandu-se cu o dezbatere cu implicarea publicului prezent.
Rezultatele proiectului se vor rasfrange si asupra altor organizatii din Romania ca si beneficiari indirecti.

Noutati proiect:

10.04.2015 - Proiect de succes finalizat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca

no-hateCentrul de Voluntariat Cluj-Napoca a finalizat cu succes proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z”, concretizat prin dezvoltarea capacitatii organizationale in munca cu voluntarii a 16 importante ONG-uri din Romania.
Pe perioada celor 12 luni de proiect, cele 16 organizatii au beneficiat de un curs de formare de 4 zile in domeniul “Managementul voluntarilor” precum si de sase luni de consultanta indivitualizata pentru consolidarea competentelor necesare gestionarii cu succes a programelor de voluntariat si a voluntarilor.
Nu in ultimul rand, au fost organizate inalniri fata in fata pentru dezvoltarea sistemelor de management a voluntarilor in fiecare organizatie si job shadowing pentru coordonatorii de voluntari in cadrul a trei organizatii. S-a urmarit in acest fel testarea directa a modelor de buna practica in sector.
Pentru a transpune in practica toate cunostintele dobandite pe perioada proiectului, cele 16 organizatii coordonate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca au realizat in luna februarie 2015 Campania Nationala “No Hate Speech de la A la Z”.
Pe perioada celor 21 de zile de campanie, 189 de voluntari coordonati de cele 16 organizatii beneficiare au dedicat 1934 de ore de voluntariat pentru a realiza 16 evenimente publice de constientizare a publicului cu privire la efectele pe care le are discursul instigator la ura. Cele 16 evenimene nationale s-au inscris in Campania No Hate Speech Movement initiata de Consiliul Europei iar rezultatele au fost prezentate la intalnirea internationala “Youth bloggers for NO Hate Speech” organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in perioada 26-28 martie in Baile Tusnad.
Prin acest proiect, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a propus si o metoda inovatoare de promovare a voluntariatului, printr-o piesa de teatru prezentata publicului larg in Bucuresti, Sibiu si Cluj-Napoca. Piesa “Occupy Future”, un debate performance pe tema voluntariatului, a fost pusa in scena de o echipa de actori profesionisti, care au invitat publicul la discutii cu privire la provocarile si stereotipurile cu care se confrunta persoanele implicate in activitati de voluntariat. Bine primita de spectatori, piesa de teatru s-a jucat si in afara proiectului, la Bucuresti si Piatra Neamt.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” s-a desfasurat din luna aprilie 2014 pana in luna martie 2015 si a fost finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania cu suma de 34 942 euro.
Cele 16 ONG-uri beneficiare sunt Asociatia Bumerang, Viitor Plus – Asociatia pentru dezvoltare durabila si Asociatia Carusel din Bucuresti, Asociatia Eco-Silvic Nasaud, Asociatia pentru Copiii si Tineri 4U – Satu Mare, Asociatia pentru Dialog Cultura si Sport din Hunedoara, Asociatia Romana de Permacultura din Cluj, Asociatia Spitalului de Psihiatrie dr.Gh. Preda Sibiu, Fundatia Alpha Transilvana din Targu Mures, Fundatia Hospice Casa Sperantei din Brasov, Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare din Neamt, Centrul de Voluntariat HITI– Covasna, Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila din Dolj, ONG Mare Nostrum – Constanta, Organizatia Salvati Copiii Iasi, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania din Cluj.
Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului au fost Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia.

30.03.2015 - Rezultate finale “Campanie No Hate Speech de la A la Z”

Afis No HateCentrul de Voluntariat Cluj Napoca a mobilizat in luna februarie 16 organizatii nonguvernamentale si 189 de voluntari, care s-au implicat in “Campania No Hate Speech de la A la Z” si au organizat 16 evenimente publice, prin care au sustinut lupta impotriva discursului instigator la ura.
189 de voluntari, coordonati de cele 16 organizatii beneficiare in proiectul “Managementul Voluntarilor de la A la Z”, au dedicat 1934 de ore pentru a realiza 16 evenimente publice de constientizare a publicului cu privire la efectele pe care le are discursul instigator dar si pentru a crea contexte in care persoane expuse discriminarii sa poata sa intractioneze si sa comunice cu cei care folosesc un limbaj discriminator fata de persoane cu dizabilitati fizice si mentale, rromi, persoane private de libertate, consumatori de droguri, bolnavi de HIV, persoane care sufera de boli incurabile in faza terminala sau persoane discriminate pe criterii de varsta.
1583 de beneficiari directi ai campaniei au participat, in cele 16 locatii in care au avut loc evenimentele, ca spectatori la patru piese de teatru forum si teatru de improvizatie, cititori in doua in biblioteci vii, participanti la o cafenea publica, participanti la evenimente anti bullying in scoli, participanti la dezbateri si ateliere de creatie colaborativa cu grupuri discriminate (persoane cu dizabilitati sau persoane private de libertate) sau au fost vizitatori la expozitii in care au fost expuse rezultatele atelierelor de creatie sau vizitatori la expozitii Photovoice.
Pe parcursul celor 21 de zile de campanie, 10 creatii artistice, realizate de detinute ale peniteciarului Targsor impreuna elevi ai Liceului de Arta Carmen Sylva, au fost expuse intr-un centru comercial din Buzau, 21 de persoane suspuse constant discriminarii (persoane cu diverse forme de dizabilitate, fosti consumatori de alcool, rromi, etc.) au devenit carti in bibliotecile vii organizate in Bucuresti si Sfantu Gheorghe. Peste 190 spectatori la piesele de teatru realizate in Iasi, Deva, Giubega si Bucuresti au cautat solutii pentru rezolvarea problemelor legate de discriminarea pe criterii etnice legate de sex sau orientarea sexuala expuse in cele 4 piese. 52 de tineri au participat la o cafenea publica in Piatra Neamt si la un atelier in Sibiu, unde au dezbatut teme legate de discriminarea pe criterii de varsta si respectiv modalitati de diminuare a climatului de stigma si discriminare asociata persoanelor cu dizabilitati, in special psihice si intelectuale. Peste 1000 de elevi din 48 de clase de liceu din Nasaud, Satu-Mare si Bucuresti s-au implicat in Campania “No hate Speech de la A la Z” si au reazliat afise prin care au transmis mesaje se sustinere a campaniei. 10 persoane cu dizabilitati au colaborat cu 42 de elevi din Targu Mures si au realizat creatii artistice impreuna, dar mai mult decat atat au avut ocazia sa interactioneze direct si sa-si demonteze diverse prejudecati.
“Va impartasesc cu drag ca am fost la piesa de Teatru Forum din Iasi. Exceptionala transpunerea unei situatii discriminatorii, minunat mijloc de interventie social, exceptionla echipa de non-actori si minunati spect-actorii care au intervenit pentru schimbare.” A declarat Elena Zanet spectator la piesa de teatru forum din Iasi, de profesie bibliotecar.
Campania nationala s-a desfasurat in 12 judete din tara in perioada 9-28 februarie si s-a inscris in campania “No Hate Speech” initiata de Consiliul Europei. La nivel national, camania a fost coordonata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului “Managemenul Voluntarilor de la A la Z”.

01.03.2015 - Campania ``No hate speech de la A la Z`` in imagini

Campanie #1
Campanie #5
Campanie #9
Campanie #13
Campanie #2
Campanie #6
Campanie #10
Campanie #14
Campanie #3
Campanie #7
Campanie #11
Campanie #15
Campaie #4
Campanie #8
Campanie #12
Campanie #16

02.02.2015 - 16 super evenimente in Campania ``No hate speech de la A la Z`` in 12 judete din tara

No HateO biblioteca vie, in care oameni greu incercati de viata devin carti deschise pentru trecatori, piese de teatru, in care tema centrala este discriminarea, dezbateri la cafenea publica sau ateliere de creatie in penitenciare.
Sunt doar cateva dintre noile metode de comunicare si interactiune pe care voluntarii si organizatiile din care fac parte le folosesc pentru a resadi sentimente mai bune in cei care folosesc un limbaj al urii sau al discriminarii fata de cei cu dizabilitati fizice si mentale, fata de romi sau cei care au ajuns dupa gratii, fata de consumatorii de droguri, bolnavii HIV ori fata de persoanele provenite din mediu rural, fata de prostitutie, discriminare pe criterii de varsta sau fata de cei care sufera de boli incurabile in faza terminala.
Nu mai putin 160 de voluntari vor participa la aceasta campanie nationala coordonata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, iar cele 16 evenimente puse la punct de tot atatea organizatii care au aderat la proiect vor implica nu mai putin de 850 de cetateni beneficiari.
Campania “No hate speech de la A la Z” (face parte din Campania “No hate speech movement” demarata anul trecut de Consiliul Europei) se va desfasura in 12 judete din tara, tinta actiunilor fiind combaterea discursului instigator la ura exact in anul in care Consiliul Europei pune un accent deosebit pe promovarea tolerantei si a drepturilor fundamentale ale omului.
Activitatile propuse de cele 16 organizatii sunt urmatoarele:
9 februarie – Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila va implementa o actiune comunitara cu scopul de a promova toleranta si combaterea discursului instigator la ura, prin intermediul unei piese de teatru, adresata unui public de aproximativ 150 de tineri din mediul rural, din localitatea Giubega, judetul Dolj.
10 februarie – Asociatia Salvati Copiii Iasi va realiza in Iasi o piesa de Teatru forum, aceasta va fi adresata unui public format din 80 de elevi de gimnaziu si liceul si va viza constientizarea acestora cu privire la efectele discursului instigator la ura.
13 februarie – Asociatia ONG Mare Nostrum, va organiza in Constanta un eveniment de constientizare a elevilor de liceu din comunitate, cu privire la drepturile omului si la efectele discursului instigator la ura.
14 februarie – Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare va organiza in Piatra Neamt o Cafenea publica cu tema imputernicirii tinerilor discriminati pe criteriu de varsta, la care vor fi invitati 25 de tineri din comunitate care vor cauta impreuna solutii pentru problematica propusa.
15 februarie – Asociatia Bumerang va desfasura in Targsor doua ateliere de creatie artistica in care vor fi implicate 18 detinute din Penitenciarul Targsor si 10 eleve din cadrul Liceului de Arta Carmen Sylva, ateliere care vor viza dezvoltarea solidaritatii si tolerantei intre cele doua grupuri tinta si vor contribui la diminuarea si reducerea discriminarii, a diferentelor sociale a excluderii sociale si a etichetarii persoanelor private de libertate.
17 februarie – Asociatia Eco-Silvic va realiza in Nasaud, judetul Bistrita, un eveniment – Anti bullying – de analiza a efectelor negative pe care discriminarea si discursul instigator la ura le au in randul tinerilor din scoli. Grupul tinta vizat vor fi liceeni din Nasaud.
18 februarie – Asociatia Viitor Plus va organiza in Bucuresti un eveniment prin metoda Biblioteca vie, in cadrul careia persoane interesate vor intra in dialog, vor “citi” persoane supuse discriminarii, mai specific persoane cu diverse tipuri de dizabilitati. Evenimentul urmareste diminuarea prin dialog a prejudecatilor care vizeaza aceste grupuri.
19 februarie – Asociatia Serviciul de Ajutor Maltez va realiza in Cluj-Napoca un eveniment de promovare a comunicarii si interactiunii tinerilor cu persoane cu dizabilitati prin metode experientiale in care tinerii pot experimenta pentru scurt timp limitarile pe care le au cei cu dizabilitati. Scopul este o intelegere adecvata a nevoilor acestora si diminuarea prejudecatilor cu privire la acest grup.
21 februarie – Asociatia pentru Dialog, Cultura si Sport va realiza in Deva o piesa de Teatru forum prin care sa sublinieze importanta mobilizarii tinerilor in lupta pentru sustinerea drepturilor omului si impotriva discursului instigator la ura.
22 februarie – Asociatia Romana de Permacultura va organiza in Cluj-Napoca o proiectie de film care va urmari constientizarea egalitatii interetnice (romani si romi) in randul locuitorilor din Somcuta Mare judetul Maramures.
23 februarie – Asociatia Carusel va organiza in Bucuresti o dezbatere cu tema discursului instigator la ura fata de persoanele din grupuri vulnerabile: consumatori de droguri, prostituate. Dezbaterea va avea loc la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala.
24 februarie – Fundatia Alpha Transilvana va organiza in Targu Mures un Social art workshop in cadrul caruia se vor intalni elevi din cadrul Scolii George Cosbuc cu tineri cu dizabilitati si cu tineri voluntari care vor avea ocazia sa interactioneze, sa confectioneze obiecte artistice impreuna si sa se cunoasca mai bine si in acest fel sa demonteze prejudecati referitoare la persoanele cu dizabilitati.
25 februarie – Centrul de Voluntariat HITI va organiza in Sfantu Gheorghe un eveniment public prin metoda Biblioteca vie la care sunt asteptate peste 80 de persoane din comunitatea locala, care vor avea ocazia sa interactioneze cu persoane discriminate si, in acest fel, sa constientizeze efectele negative ale discriminarii in societate.
26 februarie – Asociatia Spitalului de Psihiatrie Sibiu va organiza in Sibiu un atelier pentru 50 de studenti de la Facultatea de Psihologie si Facultatea de Asistenta Sociala, temele abordate in cadrul atelierului vor viza promovarea demnitatii persoanelor cu dizabilitati, in special psihice si intelectuale si diminuarea climatului de stigma si discriminare asociata acestei categorii.
27 februarie – Asociatia pentru Copii si Tineri 4 U din Satu Mare va organiza o serie de doua dezbateri cu 100 de elevi din comunitate si o expozitie foto pe tema discriminarii fata de grupuri minoritare. In cadrul dezbaterilor vor fi abordate tematici precum cauza, efectele dar si metode de combatere a discriminarii.
28 februarie – Fundatia Hospice Casa Sperantei va organiza in Bucuresti un spectacol-colaj de improvizatie teatrala in fata unui public format din minim 40 de persoane. In cadrul spectacolului vor fi abordate aspecte legate de efectele pe care le are discursul instigator la ura in comunitate si masuri care pot fi luate pentru combaterea acestuia.
Cele 16 evenimente propuse la nivel national promoveaza pe de-o parte combaterea discursului instigator la ura, dar in acelasi timp si valorile democratice cum ar fi cetatenia activa si voluntariatul, in randul comunitatilor gazda ale organizatiilor implicate in proiect.
Evenimentele publice propuse in “Campania No hate speech de la A la Z” initiata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca ofera prilejul perfect pentru cele 16 organizatii de a pune in practica de a testa concepte si bune practici acumulate pe parcursul proiectului in activitati de formare, consultanta si jobshadowing in domeniul managementului voluntarilor.

05.11.2014 - Rezultate selectie - organizatii mentor - in proiectul ``Managementul Voluntarilor de la A la Z``

ConferintaIn luna octombrie a avut loc selectia celor 3 organizatii mentor in cadrul proiectului ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z”.
Proiectul urmareste cresterea capacitatii organizationale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea muncii lor cu voluntarii. Cei 3 mentori organizationali selectati vor gazdui in cadrul organizatiilor lor activitati de jobshadowing pentru beneficiari din 6 organizatii (fiecarui mentor fiindu-i alocate doua organizatii).
Organizatiile selectate, in care vor avea loc activitatile de jobshadowing, sunt urmatoarele:
– Team for Youth – Baia Mare
– Fundatia Serviciilor Sociale Bethany – Iasi
– Asociatia EIVA – Arad

31.10.2014 - Consultanta organizationala in cadrul proiectului “Managementul voluntarilor de la A la Z”

3 peopleIn lunile septembrie si octombrie au avut loc 15 din cele 16 vizite de consultanta in organizatiile beneficiare in proiectul “Managementul Voluntarilor de la A la Z”. Pe parcursul celor doua luni au avut loc intalniri de consultanta in urmatoarele organizatii:
• Asociatia Bumerang – Bucuresti
• Asociatia Carusel – Bucuresti
• Asociatia Eco-Silvic Nasaud – Nasaud
• Asociatia pentru Copiii si Tineri 4U – Satu Mare
• Asociatia Romana de Permacultura – Cluj-Napoca
• Asociatia Spitalului de Psihiatrie dr.Gh. Preda Sibiu – Sibiu
• Fundatia Alpha Transilvana – Targu Mures
• Fundatia Hospice Casa Sperantei – Brasov
• Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare – Piatra Neamt
• Centrul de Voluntariat HITI – Sfantu Gheorghe
• Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila – Craiova
• ONG Mare Nostrum – Constanta
• Salvati Copiii Iasi – Iasi
• Serviciul de Ajutor Maltez in Romania – Cluj-Napoca
• Viitor Plus – Asociatia pentru dezvoltare durabila – Bucuresti

Cate un specialist CVCN din echipa de proiect, a vizitat fiecare organizatie si a avut ocazia cunoasca specificul fiecareia si sa inteleaga particularitatile referitoare la modul de implicare a voluntarilor si gestionare a programelor de voluntariat in fiecare dintre cele 15 organizatii.
La intalniri au participat reprezentanti ai organizatiei de la diferite nivele: directori executivi, presedinti, coordonatori de voluntari, coordonatori de programe, si voluntari. Pe parcursul intalnirilor cu fiecare organizatie s-a analizat stadiul de dezvoltarea a organizatiei in raport cu modul de implementare a activitatii de management a voluntarilor. Pe baza acestei analize si utilizand un instrument de identificare a nevoilor in domeniul managementului voluntarilor, precum si a informatiilor dobandite la curs, organizatiile impreuna cu consultantii au pus bazele unui plan/strategii de implicare a voluntarilor. Acest plan este unul personalizat, adaptat nevoilor specifice fiecarei organizatii.
Vizitele in organizatii fac parte dintr-un proces complex de consultanta individualizata pe care CVCN il ofera celor 16 organizatii implicate in proiect timp de 6 luni si contribuie la cresterea calitatii muncii cu voluntarii in organizatiile beneficiare.

16.10.2014 - Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca lanseaza apelul pentru mentori in cadrul proiectului ``Managementul Voluntarilor de la A la Z``

JobshCVCN impreuna cu partenerii proiectului, anunta deschiderea inscrierilor pentru participarea ca mentori organizationali in cadrul proiectului “Managementul voluntarilor de la A la Z”.
Scopul proiectului este cresterea calitatii muncii cu voluntarii a 16 organizatii neguvernamentale din Romania prin activitati de formare, consultanta, job shadowing si organizarea de actiuni comunitare.
In acest sens CVCN cauta 3 organizatii-mentor cu experienta in managementul voluntarilor care sa ofere suport ONG-urilor beneficiare din proiect in dezvoltarea unui sistem eficient de management al voluntarilor. Acest lucru se va realiza in mod concret prin intermediul unui stagiu de jobshadowing gazduit de organizatiile-mentor, prin care reprezentantii organizatiilor mentorate sa aiba ocazia sa experimenteze direct, in teren, modalitati de coordonare a voluntarilor, intr-un context de invatare experientiala.
Profilul organizatiilor-mentor cautate:
– experienta in coordonare de voluntari
– experienta in gestionarea programelor de voluntariat
– competente de a oferi sprijin altor organizatii care lucreaza direct cu voluntarii
– disponibilitate pentru a participa la activitatile proiectului
– capacitatea de a organiza si facilita o activitate de jobshadowing de doua zile pentru 4 persoane
Durata colaborarii: 4 luni (noiembrie 2014 – februarie 2015).
Conditii pentru participarea ca organizatie-mentor in cadrul proiectului “Managementul voluntarilor de la A la Z”:
– delegarea unui responsabil de proiect (preferabil cu rol in coordonarea voluntarilor) care sa fie implicat activ in toate etapele corespunzatoare activitatii de mentorat
– participarea responsabilului de proiect la o intalnire de doua zile de pregatire a activitatii de mentorat
– asigurarea vizibilitatii proiectului si a rezultatelor sale
– incheirea unui contract de prestari servicii intre responsabilul desemnat de organizatia mentor si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (unde vor fi incluse rolurile si atributiile tuturor partilor)
Organizatiile interesate pot aplica prin completarea formularului on line pana la data de 29 octombrie 2014, orele 23.00. Gasiti formularul aici.
Rezultatele selectiei vor fi anuntate exclusive prin e-mail in data de 5 noiembrie 2014.

24.09.2014 - Voluntariatul in lumina reflectoarelor

Spectacol TeatruLa initiativa Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, ieri 23 septembrie 2014, pe scena Teatrului Mignon din Bucuresti, a avut loc premiera spectacolului de teatru “Occupy Future”.
“Occupy Future” este un debate performance pe tema voluntariatului, pus in scena de o echipa de actori profesionisti care a provocat publicul la discutii cu privire la provocarile si stereotipurile cu care se confrunta persoanele implicate in activitati de voluntariat. Astfel tema spectacolului se incadreaza in sfera campaniei – No Hate Speech Movement – initiata de Consiliul Europei.
Piesa a fost impartita in 5 scene, in care au fost prezentate 5 tipologii de voluntari: un voluntar strain, o pensionara, un adolescent anarhist, o ONG-ista de meserie si un corporatist dornic de succes, prezentati in ipostaze foarte diferite in cadrul activitatii lor de voluntariat, confruntându-se cu dificultati si fiind pusi in diverse situatii care mai de care mai provocatoare.
Piesa a scos in lumina perceptia generala asupra activitatilor de voluntariat si a provocat persoanele din public la o discutie privind nevoia de promovare corecta a imaginii voluntarului in comunitate, in vederea recunoasterii meritelor voluntarilor, dar si a promovarii voluntaritatului ca o oportunitate de dezvoltare personala.
“Discriminarea, atacurile verbale, discursul instigator la ura se pot produce oriunde, asupra oricui, chiar si asupra acelora care vin in intampinarea nevoilor celorlalti adica asupra voluntarilor. Este important sa constientizam acest lucru, sa il semnalam si sa il prevenim aratând importanta muncii celor care ofera timp si resurse pentru a se implica in activitati de voluntariat. Mai mult cred ca este momentul nu doar pentru a intelege voluntariatul ci, mai mult, pentru a-l recunoaste si valoriza“(Nicoleta Chis-Racolta – director executiv Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca).
“Promovarea imaginii pozitive a voluntariatului presupune doua dimensiuni simultane: una foarte personala a celui care desfasoara activitati de voluntariat, care se adreseaza direct beneficiarilor activitatilor si una generala, ce vizeaza modificarea perceptiei la nivel sistemic prin interventii ce tin de cadrul de desfasurare a activitatii de voluntariat ” Anca Nastase – Federatia Volum.
Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca va organiza in urmatoarea perioada spectacolul Occupy Future in Sibiu si Cluj-Napoca.
Din echipa de actori au facut parte Cristina Draghici, Sorina Stefanescu, Vlad Udrescu, Ionut Oprea si George Albert Costea, iar regia a fost realizata de Catinca Draganescu.

22.07.2014 - Azi CVCN semneaza petitia prin care ziua de 22 iulie devine Ziua Europeana de actiune pentru victimele crimelor motivate de ura

People no hateCentrul de Voluntariat Cluj-Napoca va invita sa va alaturati eforturilor pentru lupta impotriva discursului public sau privat care instiga la ura. Site-ul official al campaniei Consiliului Europei www.nohatespeechmovement.org va ofera cadrul in care puteti semnala continuturi instigatoare la ura din mediul online. De asemenea, puteti semna petitia pentru declararea zilei de 22 iulie ca Ziua Europeana de actiune pentru victimele crimelor motivate de ura.
Eforturile CVCN privind aceasta tematica se coaguleaza in cadrul proiectului,,Managementul voluntarilor de la A la Z” care are ca obiectiv principal dezvoltarea capacitatii a 16 organizatii nonguvernamentale din Romania prin cresterea eficientei implicarii voluntarilor atat in activitatile curente ale organizatiilor cat mai ales in campania “No Hate Speech Movement” initiata de Consiliul Europei.
Toate cele 16 organizatii nonguvernamentale implicate ca beneficiari in proiect vor lua parte la lupta impotriva discursului instigator la ura, prin organizarea cate unui eveniment public cu aceasta tematica, in cadrul comunitatiilor din care fac parte.
Evenimentele publice se vor desfasura in luna februarie 2015 si vor fi organizate cu sprijinul voluntarilor activi la nivel local (in jur de 160 de voluntari). In acest fel, organizatiile implicate vor avea oportunitatea de a pune in practica cunostintele teoretice acumulate cu privire la managementul voluntarilor si vor contribui la promovarea campaniei „No Hate Speech Movement”.
Prima etapa majora a proiectului a avut loc in perioada 14-19 iulie 2014 si a constat intr-un curs de formare legat de aspectele teoretice si practice ale procesului de management al voluntarilor. Cursul de formare a fost facilitat de catre traineri din cadrul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca si din cadrul organizatiilor partenere – Pro Vobis, Romania si IOGT Tippetue, Norvegia.
Pe langa tematicile specifice procesului de management al voluntarilor (pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor, recrutare, selectie, orientare si instruire, supervizare, monitorizare, motivare, recunoasterea meritelor si evaluarea voluntarilor), cursul de formare a prezentat o oportunitate importanta de introducere a celor 16 organizatii in campania No Hate Speech, prin prezentarea istoriei si a principiilor miscarii, dar si a aspectelor practice legate de campanie, website-uri, newsletter si alte surse de informatie.
Cu acest prilej, s-au conturat cateva idei despre conceptul evenimentelor publice No Hate Speech, care vor fi realizate de catre organizatiile din care fac parte beneficiarii cursului la inceputul anului viitor, luand in considerare grupurile-tinta cu care lucreaza ( persoane dependente de droguri, pacienti, persoane cu probleme de sanatate mentala, persoane aflate in detentie, grupuri minoritare, copii aflati in situatii de risc, comunitati rurale, grupuri dezavantajate social etc) si construind evenimentul in jurul lor.
In lunile urmatoare, vom lucra in stransa legatura cu cele 16 organizatii impulsionandu-le sa-si dezvolte capacitatea organizationala de a lucra cu voluntarii si sa o demonstreze in cadrul campaniei ,,No Hate Speech de la A la Z”, care va include cele 16 evenimente publice.

14.07.2014 - Coordonatori de voluntari din 12 judete si Bucuresti se antreneaza la Cluj

Training Coordonatori16 organizatii neguvernamentale din intreaga tara vin in judetul Cluj sa afle noi secrete care asigura succesul muncii cu voluntarii. Reteta succesului le va fi impartasita de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, antrenor principal in acest “cantonament”, si de catre Pro Vobis si IOGT Tippetue-Norvegia, de aceasta data secunzi.
Locurile in cadrul programului de pregatire in domeniul coordonarii voluntarilor din proiectul “Managementul voluntarilor de la A la Z” s-au dat ca painea calda. In cursa s-au inscris 69 de organizatii, fiind selectate 16 din localitatile Sibiu, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca (2 organizatii),Satu Mare, Bistrita, Tirgu Mures, Bucuresti (3 organizatii), Sf. Gheorghe, Deva, Craiova, Brasov si Piatra Neamt.
“Perceptia generala legata de voluntari si miscarea de voluntariat la noi este ca romanii ar fi prea putin interesati de voluntariat si mai putin dispusi sa isi ofere timpul in beneficiul altora, al comunitatii. Cu toate acestea, experienta ne arata noua, celor din sector, ca de la an la an tot mai multe persoane isi dedica timpul activitatilor de voluntariat. In acest context, cresc si nevoile organizatiilor care implica voluntari. Altfel spus, e nevoie nu numai de dezoltarea infrastructurii in domeniu ci si de investitii in profesionalizarea organizatiilor care lucreaza cu voluntari. In acest fel organziatiile vor putea oferi activitati de voluntariat de calitate cu impact atat la nivelul muncii voluntarilor in comunitate, cat si la nivelul mentinerii/cresterii motivatiei lor pentru implicare. Prin prezentul proiect ne dorim sa pregatim organizatiile pentru recrutarea, selectia, instruirea voluntarilor, precum si pentru supervizarea, motivarea si evaluarea acestora. Toate aceste etape derulate in mod profesionist, cu instrumente specifice, contribuie la implicarea cu succes a voluntarilor si implicit la eficienta muncii lor in comunitate.”, a declarat directorul executiv al CVCN, Nicoleta Chis-Racolta.
Pe langa cursul de patru zile, cele 16 organizatii vor beneficia de sase luni de consultanta in vederea crearii stategiilor privind programele proprii de voluntariat, stagii de job shadowing in domeniul coordonarii voluntarilor si suport in organizarea de actiuni comunitare ce vor contribui la campania ,,No hate speech” initiata de Consiliul Europei.
Performanta organizatiilor implicate se va masura in numarul de voluntari atrasi, in calitatea coordonarii lor si mai ales in rezultatele muncii voluntarilor in comunitate.

16.06.2014 - Rezultate activitate Jobshadowing in Norvegia

Noway jobshadowingIn perioada 3-7 iunie 2014 doi reprezentanti ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) au participat in cadrul proiectului “Managementul Voluntarilor de la A la Z” la un jobshadowing in Norvegia. Pe perioada celor 3 zile de jobshadowing acestia au vizitat 3 organizatii neguvernamentale din Bergen si Oslo, organizatii care gestioneaza voluntari in activititatile lor de zi cu zi. Vizitele au avut loc in organizatiile IOGT Tippetue – Oslo, organizatie partenera in proiecte, Redd Barna (Salvati Copii) – Bergen si 4U – Bergen.

In cadrul vizitelor reprezentantii CVCN au avut ocazia sa observe modul in care organizatiile din Norvegia implementeaza pasii specifici de management a voluntarilor, sa faca schimb de bune practici, dar si sa identifice noi instrumente utile in managementul voluntarilor si sa discute despre aspecte specifice referitoare la particularitatile muncii cu voluntarii in cele doua tari; Romania si Norvegia.
Discutiile, prezentarile dar si instrumentele si modelele prezenate de organizatiile din nord au fost utile consolidarii capacitatii organizationale si operationale a Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, prin incorporarea si adaptarea acestora in sistemul de management folosit de organizatie.

11.06.2014 - Rezultate selectie proiect ``Managementul Voluntarilor de la A la Z``

EEA grants logoIn luna mai a avut loc selectia celor 16 organizatii beneficiare ale activitatilor din cadrul proiectului ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z”.
Proiectul urmareste cresterea capacitatii organizationale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea muncii lor cu voluntarii.
In urma apelului lansat in 8 mai, s-au inscris in competitie 69 de organizatii neguvernamentale din 32 de judete ale tarii. Organizatiile selectate ce vor fi implicate in toate activitatile proiectului, inclusive in organizare de actiuni publice axate pe promovarea tolerantei si luptei impotriva discursului instigator la ura si a oricaror forme de discriminare, sunt:
• Asociatia Bumerang – Bucuresti
• Asociatia Carusel – Bucuresti
• Asociatia Eco-Silvic Nasaud – Bistrita Nasaud
• Asociatia pentru Copiii si Tineri 4U – Satu Mare
• Asociatia pentru Dialog Cultura si Sport – Hunedoara
• Asociatia Romana de Permacultura – Cluj
• Asociatia Spitalului de Psihiatrie dr.Gh. Preda Sibiu – Sibiu
• Fundatia Alpha Transilvana – Mures
• Fundatia Hospice Casa Sperantei – Brasov
• Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare – Neamt
• Centrul de Voluntariat HITI – Covasna
• Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila – Dolj
• ONG Mare Nostrum – Constanta
• Salvati Copiii Iasi – Iasi
• Serviciul de Ajutor Maltez in Romania – Cluj
• Viitor Plus – Asociatia pentru dezvoltare durabila – Bucuresti
Cate un reprezentant din cadrul fiecarei organizatii beneficiare va participa in perioada 14-19 iulie la cursul de formare “Managementul Voluntarilor de la A la Z” ce abordeaza elemente specifice procesului de coordonare de voluntari.

08.05.2014 - Apel pentru organizatii neguvernamentale interesate de cresterea calitatii muncii cu voluntarii

Fondul ONG LogoCentrul de Voluntariat Cluj-Napoca impreuna cu partenerii proiectului, anunta deschiderea inscrierilor pentru participarea in cadrul proiectului “Managementul voluntarilor de la A la Z”.
Scopul proiectului este cresterea calitatii muncii cu voluntarii a 16 organizatii neguvernamentale din Romania prin activitati de formare, consultanta, job shadowing si organizarea de actiuni comunitare. Infomatii detaliate despre aceste activitati gasiti aici.

Cautam organizatii care:
– sunt interesate de cresterea calitatii muncii cu voluntarii
– doresc sa dezvolte metode inovative de promovare a voluntariatului in comunitatea locala din care fac parte
– au disponibilitate ridicata pentru a participa la activitatile proiectului
– au intampinat sau intampina dificultati in coordonarea voluntarilor
– sunt interesate de lupta impotriva oricaror forme de discriminare
– au personalitate juridica in Romania
Durata colaborarii: 11 luni (iunie 2014 – martie 2015).

Conditii de participare din partea organizatiilor candidate:
– delegarea unui responsabil de proiect (preferabil cu rol in coordonarea voluntarilor) care sa fie implicat activ in toate etapele proiectului
– participarea responsabilului de proiect pe toata durata cursului „Managementul voluntarilor de la A la Z” ce se va derula in perioada 14-19 iulie 2014 (zile de lucru 15-18 iulie)
– co-finanatrea cu 50% a transportului dus-intors la curs care va avea loc in judetul Cluj (toate celelalte costuri fiind acoperite integral)
– motivatie ridicata si participare constanta la activitatea de consultanta timp de 6 luni (august-ianuarie)
– organizarea unei actiuni comunitare locale (cu suport tehnic si financiar CVCN) pe tema antidiscriminarii (actiune inclusa in cadrul campaniei No hate speech initiata de Consiliul Europei)
– participarea a doua persoane din organzatie la activitatea de job shadowing (vizita la organziatii cu expertiza in gestionarea voluntarilor) cu durata de 2 zile
– asigurarea vizibilitatii proiectului si rezultatelor sale
– incheirea unui contract de colaborare in care a fie stipulate rolurile si atributiile CVCN si ale organizatiei
Organziatiile interesate sa faca parte din proiect pot aplica prin completarea formularului on line pana la data de 27 mai 2014, orele 23.00. Gasiti formularul aici.
Rezultatele selectiei vor fi anuntate prin e-mail in data de 9 iunie 2014.

24.04.2014 - CVCN sustine 16 ONG-uri sa se implice in campania ,,No hate speech” initiata de Consiliul Europei

No Hate HeartIn cadrul proiectului ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) urmareste cresterea capacitatii organizationale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea muncii lor cu voluntarii. Proiectul propune celor 16 organizatii activitati de formare, consultanta si jobshadowing in organizatii cu experienta in domeniul managementului voluntarilor.
Campania ,,No hate speech” initiata de Consiliul Europei ofera prilejul perfect pentru cele 16 organizatii de a pune in practica concepte si bune practici testate pe parcursul proiectului organizand 16 actiuni publice axate pe promovarea tolerantei si luptei impotriva discursului instigator la ura si a oricaror forme de discriminare.
Potrivit unui studiu realizat in noiembrie 2012 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), 79,7% dintre romani nu ar dori sa aiba vecini persoane homosexuale, 51,4% nu ar dori sa aiba romi care locuiesc in apropiere si 41,6% ar prefera sa nu locuiasca intre persoane bolnave de SIDA. Acelasi studiu arata ca 1 din 10 romani ar prefera sa nu se invecineze cu imigranti, persoane de alta etnie, de alta religie sau cu cupluri necasatorite. Rezultatele unor astfel de atitudini sunt deseori acelea ca persoanele din categoriile enumerate mai sus devin pe nedrept marginalii societatii, cu consecinte nefaste pentru dezvoltarea lor si a familiilor lor.
Proiectul initiat de CVCN a pornit de la premisa ca organizatiile care lucreaza cu voluntari sunt vectori esentiali in dezvoltarea capitalului social si in educatie, deoarece voluntariatul in sine reprezinta o forma de educatie nonformala cu impact pozitiv asupra dezvoltarii personale si profesionale a voluntarilor. In consecinta, organizatiile care lucreaza cu voluntari reprezinta o sursa de educatie a cetatenilor indiferent de domeniul in care ele activeaza.
Nu in ultimul rand, proiectul propune abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metoda inovatoare: organizarea a 3 reprezentatii de teatru social pe tematica proiectului. Fiecare piesa de teatru se va finaliza cu o dezbatere care va implica publicul prezent.

Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.
 Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.