• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Soteu presed
  • Started:2022/09/14 10:00 Ended:2022/09/14 13:00

Starea Uniunii Europene 2022 – discursul anual al președintelui

  • Comisia Europeană
  • 0755777011
  • https://centruldevoluntariat.ro/evenimente-europe-direct-cluj/

În luna septembrie a fiecărui an, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European discursul privind starea Uniunii. Președintele face bilanțul realizărilor înregistrate până în acel moment și își prezintă viziunea pentru viitor.

Discursul este urmat de o dezbatere în plen, care lansează dialogul cu Parlamentul European și Consiliul în vederea elaborării programului de lucru al Comisiei pentru anul 2023. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va rosti cel de-al treilea discurs privind starea Uniunii la 14 septembrie 2022, între orele 10-13.

La Cluj-Napoca discursul va fi audiat în spațiul exterior al Centrului de Cultură Urbană Casino, în prezența invitaților și a publicului, și va fi urmat de o discuție ”la cald” pe marginea principalelor idei privind starea Uniunii 2022.

”Acesta este un moment de cotitură pentru Uniunea noastră. Nu putem pleca de la premisa că securitatea și protecția ne sunt garantate. Trebuie să le apărăm. Trebuie să investim în ele. Trebuie să ne asumăm partea de responsabilitate care ne revine.” a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Discursurile anterioare sunt disponibile aici

Inițiativele emblematice ale Comisiei von der Leyen

În decembrie 2019, Comisia von der Leyen a stabilit un parcurs nou și ambițios către o Uniune Europeană mai verde, mai digitală și mai echitabilă. Comisia a menținut acest parcurs și și-a îndeplinit angajamentele legate de principalele șase obiective ambițioase, gestionând în același timp două crize fără precedent – pandemia de COVID-19 și războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană a susținut ferm Ucraina și a introdus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, pentru a-i reduce capacitatea de a-și continua agresiunea asupra Ucrainei.

Pentru a garanta securitatea aprovizionării Europei, Comisia a prezentat un plan de eliminare treptată a combustibililor fosili din Rusia, denumit REPowerEU. Acesta contribuie și mai mult la accelerarea tranziției verzi, prin investiții masive în energia din surse regenerabile.

Comisia a prezentat măsuri ambițioase menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să stimuleze investițiile în tehnologii ecologice și să protejeze mediul natural.

Pentru a înregistra progrese legate de deceniul digital al Europei, Comisia contribuie la elaborarea de norme care vor modela era digitală dincolo de frontierele noastre, pe bază de tehnologii sigure și de încredere.

Comisia a coordonat răspunsul UE la pandemia de COVID-19, asigurând accesul tuturor europenilor la vaccinuri sigure și eficace, menținând libera circulație și facilitând o mai bună pregătire pentru eventuale noi pandemii.

NextGenerationEU, planul de redresare al Europei, le-a insuflat o nouă încredere în viitor familiilor, întreprinderilor și investitorilor din UE, acesta urmând să genereze investiții fără precedent care ne vor ajuta să ne modernizăm economiile după pandemie.